Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Οι πολίτες αγκαλιάζουν το Followgreen

Η εφαρμογή που το προηγούμενο καλοκαίρι αποτέλεσε το νέο στοίχημα του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη αρχίσει να κερδίζει τους κατοίκους. Η πλατφόρμα Followgreen, πίσω από την οποία η δημοτική αρχή ελπίζει να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα τα προγράμματα Διαλογής στην Πηγή, αφού επιβραβεύει με πόντους τις προσπάθειές τους, φαίνεται ότι έχει μπει στις καρδιές όλων.

Τα πρώτα δείγματα της πρωτοβουλίας θεωρούνται θετικά και το Followgreen μπορεί να γίνει ένα όπλο στα χέρια των κατοίκων, για ένα καλύτερο περιβάλλον.

Κι όταν λέμε «στα χέρια», το εννοούμε. Διότι το Followgreen είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όμως η ευκολία χρήσης του οφείλεται στο κινητό τηλέφωνο που κάθε ένας από εμάς έχει στην κατοχή του. Η χρήση του τηλεφώνου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μία σειρά ενεργειών που κάνουμε κάθε μέρα. Στον Δήμο μας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τουλάχιστον μία ακόμη «πράσινη» ενέργεια, αυτή της ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Σε άλλες περιπτώσεις, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αφού η athENA Card φορτίζεται με χρήματα μέσω της αγαπημένης μας συσκευής. Επίσης, η διασκέδαση περνάει από την οθόνη του κινητού μας, καθώς η συσκευή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, από τη διασκέδαση σε online πλατφόρμες ψυχαγωγίας όπως το PokerStars Casino, μέχρι τη θέαση σειρών και ταινιών σε streaming υπηρεσίες όπως οι Amazon και Netflix. Το κινητό τηλέφωνο έχει γίνει, επίσης, ψηφιακό πορτοφόλι από όσους το επιθυμούν, αφού μπορεί κανείς πλέον να πληρώσει με αυτό, χωρίς να βγάλει καν την κάρτα ή τα μετρητά από την τσέπη του.

Είναι λογικό, λοιπόν, να έχει τόση επιτυχία το Followgreen, που φυσικά δεν είναι η μοναδική εφαρμογή που κάνει τόσο καλή δουλειά για το περιβάλλον. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει μεγάλες πόλεις σε όλον τον κόσμο, με εφαρμογές που τις κάνουν πιο «πράσινες» και βιώσιμες.

Στο Λονδίνο το CarbonDiem βοηθάει τους ταξιδιώτες να καταλάβουν πόσες είναι οι εκπομπές αερίου που εκλύουν όταν επισκέπτονται την αγγλική πρωτεύουσα. Πρόκειται για μία εφαρμογή που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς στο κινητό του, λειτουργεί όλη την ημέρα και τη νύχτα, καταγράφει τις μετακινήσεις και τις διαδρομές του χρήστη και υπολογίζει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Με αυτόν τον τρόπο ο κάτοχος της συσκευής αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχει η ταξιδιωτική του εμπειρία και μπορεί να κάνει καλύτερες επιλογές.

Το CityGardens στο Παρίσι βοηθάει τους τουρίστες, τους γονείς, τους ποδηλάτες και όσους ψάχνουν για λίγους χώρους πρασίνου, να εντοπίσουν αυτά τα μέρη μέσα στην πόλη. Πάρκα, πλατείες, δημόσιοι κήποι και άλλες περιοχές που μπορεί να έχουν δέντρα είναι καταγεγραμμένα, με πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας, την απόσταση από στάσεις Μέσων Μαζικής Μετακίνησης, τα σημεία στα οποία βρίσκονται και χρηστικές πληροφορίες, όπως αν επιτρέπονται οι δραστηριότητες, οι εκδρομές, αν υπάρχουν κοντινά εστιατόρια και καφέ κλπ.

Για την ίδια πόλη υπάρχει και το Paris-ci La Sortie, που ενημερώνει τον χρήστη για την κοντινότερη είσοδο και έξοδο σε κάθε στάση μετρό ή τραμ στην πόλη. Στόχος είναι να μη χάνει τον χρόνο του ο κάτοχος του κινητού με άσκοπες μετακινήσεις προσπαθώντας να βρει τη σωστή αποβάθρα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρήστης κερδίζει 2 με 5 λεπτά χρόνου και δεν χάνει το επόμενο τρένο του.

Το Djump λειτουργεί, επίσης, στο Παρίσι αλλά και στις Βρυξέλλες, με στόχο να γίνεται διαμοιρασμός των μετακινήσεων με ιδιωτικά οχήματα. Οι οδηγοί που θέλουν να μοιραστούν τη διαδρομή με άλλους καταγράφονται στην εφαρμογή και εκείνοι που ψάχνουν να μοιραστούν μία διαδρομή, μπορούν να τους καλέσουν προκειμένου να κανονίσουν το ραντεβού τους. Έτσι οι μετακινήσεις εντός πόλης είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο ενεργοβόρες.

Στο Κφαρ Σαμπά του Ισραήλ, το BuzzJourney προσφέρει πληροφορίες για όλα τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και για ταξί, ποδήλατα και διαμοιρασμό μετακινήσεων με ιδιωτικά αυτοκίνητα. Το Colab είναι μία εφαρμογή της Βραζιλίας, με την οποία οι πολίτες έρχονται σε επαφή με κρατικές υπηρεσίες. Στόχος είναι να βελτιώσει τις σχέσεις κράτους-κατοίκων, ενώ παράλληλα αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις ή οι ανούσιες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τέλος, στη Νέα Υόρκη το Social Cyclist είναι μία εφαρμογή που βοηθάει τους ποδηλάτες να μοιραστούν τις προτεινόμενες διαδρομές τους ή να μάθουν από άλλους κάποιες άγνωστες σε αυτούς διαδρομές. Η επικινδυνότητα των δρόμων, η κατάσταση της κίνησης και άλλες σημαντικές πληροφορίες καταγράφονται στο Social Cyclist σε πραγματικό χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας