Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Εκλογές

Και πολίτες της ΕΕ ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές του 2019

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Μαΐου 2019 οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα. 

Διευκρινιστική εγκύκλιος του ΥΠΕΣ καθορίζει ως προθεσμία εγγραφής των νέων αυτών εκλογέων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του 2019, στις 28 Φεβρουαρίου 2019.

Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ολλανδία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία και Κροατία.

Οι πολίτες των κρατών αυτών που διαμένουν στη χώρα μας μπορούν είτε να ψηφίσουν για Δήμαρχο και Περιφερειάρχη είτε και να θέσουν και οι ίδιοι υποψηφιότητα για τα αξιώματα του Δημάρχου, του δημοτικού συμβούλου και του μέλους του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, “για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να προσέλθουν στο δήμο της κατοικίας τους προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση – δήλωση εγγραφής. Τα στοιχεία των πολιτών της Ένωσης αποστέλλονται στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο των δίμηνων αναθεωρήσεων, προκειμένου να ενσωματωθούν στην κεντρική βάση δεδομένων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Οδηγίας 94/80/ΕΚ, που μεταφέρθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη με το πδ 133/1997, όπως ισχύει, ως «κράτος μέλος κατοικίας» ορίζεται το κράτος μέλος στο οποίο κατοικεί ο πολίτης της Ένωσης, χωρίς να έχει την ιθαγένειά του. Ως εκ τούτου, στην αίτηση – δήλωση του κοινοτικού εκλογέα θα πρέπει να συμπληρώνεται, υποχρεωτικά, η ακριβής διεύθυνση κατοικίας του στην Ελλάδα (Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα, Οδός, Αριθμός, Τ.Κ. και τηλέφωνο επικοινωνίας)“.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας