Με απώλειες πέρασε το πολυνομοσχέδιο

Με διαφοροποίηση από τον Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος καταψήφισε το άρθρο 2 για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και δύο ακόμη διαρροές – μία από τη ΝΔ και μία από το ΠΑΣΟΚ – ψηφίστηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Βουλή με οριακή πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο «σκούπα» με τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση της δόσης των 10 δισ. ευρώ.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ψήφισε «παρών» στο άρθρο 1 για το κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ – γεγονός που προκάλεσε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης ψήφισε «παρών» στο άρθρο 2 για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

tspg

Το άρθρο 1 υπερψηφίστηκε από 152 βουλευτές, 135 καταψήφισαν, ένας ψήφισε παρών.

Το άρθρο 2 υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές, 136 καταψήφισαν, ένας ψήφισε παρών.

Απουσίαζαν δύο κυβερνητικοί βουλευτές, ο Ανδρέας Ψυχάρης (ΝΔ) και η Άντζελα Γκερέκου (ΠΑΣΟΚ) που με επιστολές διευκρίνισαν ότι αν ήταν στη Βουλή θα υπερψήφιζαν ωστόσο οι ψήφοι τους δεν προσμετρούνται.

Με τη διαγραφή του Νικήτα Κακλαμάνη η κυβερνητική πλειοψηφία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απομένει με 152 βουλευτές.

Νωρίτερα, η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση μομφής που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για το θέμα των τραπεζών.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αμέσως καταθέτοντας νέα πρόταση μομφής, αυτή τη φορά κατά του Προέδρου της Βουλής επειδή ταυτίστηκε με την άποψη της κυβέρνησης.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» συνεχίστηκε κανονικά, ενώ η πρόταση μομφής κατά του Προέδρου της Βουλής θα συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα.