Αυτό τουλάχιστον δείχνει μια νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition. Η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση γάλακτος και τα επίπεδα ενός φυσικού αντιοξειδωτικού -που ονομάζεται γλουταθειόνη- στον εγκέφαλο ηλικιωμένων ανθρώπων και υγιών ενηλίκων. Η παρουσία της γλουταθειόνης περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως η Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ -αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα ευρήματα από τους 60 ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα. Εξ αυτών όσοι έπιναν γάλα είχαν υψηλότερα επίπεδα αυτού του αντιοξειδωτικού στον εγκέφαλό τους, ενώ η ιδανική ημερήσια ποσότητα προσδιορίστηκε στα τρία ποτήρια.
Θυμάστε μια παλιά διαφήμιση (ή μάλλον ένα τηλεοπτικό μήνυμα) που έλεγε «εσύ πόσα πορτοκάλια έφαγες σήμερα;» και πρόσθετε ότι «ένα δεν είναι αρκετό» και πρέπει να τρώμε τουλάχιστον τρία; Αν προσθέσουμε τα τρία ποτήρια γάλα και το ένα μήλο την ημέρα, να υποθέσουμε ότι έχουμε μια συνταγή υγείας και μακροζωίας;
Το σίγουρο είναι ότι το γάλα δεν βλάπτει, τουλάχιστον όταν είναι με χαμηλά λιπαρά και δημιουργεί ένα αίσθημα χορτασμού που εμποδίζει το τσιμπολόγημα άλλων, ενδεχομένως επιβλαβών, τροφών.
