Για «κοσμογονία» έργων και παρεμβάσεις που «θα ανεβάσουν την ποιότητα ζωής στην πόλη» έγινε λόγος από δημότες κατά την παρουσίαση των 24 έργων που η δημοτική αρχή προωθεί προς υλοποίηση μέσω του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης». Η παρουσίαση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη στις 11 Μαΐου ενεργοποίησε έναν πολύ παραγωγικό διάλογο δυόμιση ωρών του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων και απλούς δημότες, οι οποίοι πήραν τον λόγο, σχολίασαν τα έργα και επεκτάθηκαν σε νέες προτάσεις.
Μεταξύ των παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν ήταν η προτροπή για μια «πνευματική κοσμογονία που θα ακολουθήσει την κοσμογονία των έργων, με μια δημοτική βιβλιοθήκη» (Γιώργος Χατζής), οι σημειακές αναπλάσεις στα μικρά κοινόχρηστα τρίγωνα στο εσωτερικό της Βάρκιζας (Λυδία Αργυροπούλου), η αγωνία για το αν επαρκεί το προσωπικό πρασίνου του Δήμου για τη συντήρηση όλων των προτεινόμενων έργων (Έλενα Μανιάτη), ο έλεγχος που χρειάζεται για την ταχύτητα των ΙΧ στο αστικό δίκτυο (Γιώργος Μαρκόπουλος).
Τα έργα παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν ακολούθως στις 17 Μαΐου από το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, συγκεντρώνοντας τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης. Ο Θάνος Ματόπουλος (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) έκανε λόγο για «πολύ μεγάλο εύρος παρεμβάσεων που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της πόλης ελπίζουμε προς το καλύτερο». Ο Κώστας Πασακυριάκος (Λαϊκή Συσπείρωση) χαρακτήρισε το σχέδιο «πολυεπίπεδο» σημειώνοντας ότι «πολλά έργα που περιλαμβάνονται στην πρόταση θα έπρεπε ήδη να είχαν δρομολογηθεί, όπως η βελτίωση της προσβασιμότητας για ΑμεΑ», εκφράζοντας όμως επιφυλάξεις ως προς τον ευρύτερο αναπτυξιακό ρόλο του προγράμματος χρηματοδότησης, που είναι «έργα και περιβάλλον που θα πλαισιώνουν μεγάλες επενδύσεις στην περιοχή». Ο Νατάλης Πέτροβιτς (Κύμα Ενωμένων Πολιτών) ανέπτυξε μια σειρά από επί μέρους παρατηρήσεις επί των μελετών και κατέληξε ότι «ναι μεν κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα».
Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος απαντώντας στις παρατηρήσεις των δημοτικών συμβούλων κάλυψε πολλές τεχνικές απορίες, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπλαση της λεωφόρου Βασ. Παύλου στη Βούλα, όπου εντοπίστηκαν πολλά σχόλια. Διευκρίνισε ότι δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, αντίθετα θα γίνουν πολύ εντατικές φυτεύσεις 220-230 νέων δέντρων, ότι πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι να μειωθούν τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων εστίασης κατά 20% και υπερθεμάτισε για τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων ώστε «να μπορεί να περπατήσει κανείς στην πλατεία ανθρώπινα», εξηγώντας ότι η δημιουργία νέου «δίδυμου» χώρου στάθμευσης δίπλα από το σημερινό δεν θα μειώσει το πράσινο, αντίθετα η νέα διευθέτηση των ΙΧ θα αυξήσει τις θέσεις πάρκινγκ στο κέντρο της Βούλας.
Ο Δήμαρχος κατέληξε ότι όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση θα ληφθούν υπόψη κατά τη σύνταξη των μελετών εφαρμογής των έργων που θα ακολουθήσουν.
Μεθοδολογία της δημοτικής αρχής για επίσπευση των έργων είναι οι ώριμες μελέτες που διαθέτει να οδεύσουν άμεσα προς δημοπράτηση για την ανάδειξη των εργολάβων και παράλληλα να «κλειδώσει» η χρηματοδότηση των έργων από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντ. Τρίτσης». Με το χρονοδιάγραμμα αυτό, υπολογίζεται ότι το σύνολο των παρεμβάσεων θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 2 ετών.
Τελικώς, οι προτάσεις εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με μόνες αρνητικές ψήφους αυτές των Δαβάκη, Πέτροβιτς και Δόγκα.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 32, Μάιος 2021
