Προγραμματισμός για μικρούς και μεγάλους στο 4ο Δημοτικό Βούλας

Προγραμματισμός για μικρούς και μεγάλους στο 4ο Δημοτικό Βούλας

Εργαστήρια προγραμματισμού, ομιλίες και παιχνίδια περιλαμβάνει η μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζει το 4ο Δημοτικό Σχολείο Βούλας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016.

Από τις 09:50 έως τις 12:30 το σχολείο θα φιλοξενήσει δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Σχολείου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού με θέμα “Everyone Can Code!” (όλοι μπορούν να κάνουν προγραμματισμό).

tspg

Σκοπός της εφαρμογής του προγράμματος «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού» είναι να δραστηριοποιήσει μαθητές και γονείς ώστε να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον Προγραμματισμό. Καθώς οι χρήστες προγραμματίζουν, δέχονται γνωστικές επιδράσεις σε μαθηματικές και υπολογιστικές έννοιες, μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά, να δίνουν λογικές εξηγήσεις και να εργάζονται συνεργατικά.

Με την αξιοποίηση πλήθους εργαλείων και υπολογιστών/συσκευών, καθώς και ομιλίες από ειδικούς, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους ψυχαγωγίας που συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση της διαδικασίας μάθησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

09:50: Έναρξη “ECC – Everyone Can Code!!!”

10:00: Έναρξη “Εργαστηρίων” (Απαιτείται ηλεκτρονική εγγραφή στο: 4dimvoulas@gmail.com. Συγκεκριμένα mail με ονοματεπώνυμο και αριθμό εργαστηρίου προς συμμετοχή.)

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Σχολείου μας θα γίνουν 2 κεντρικές ομιλίες:

11:00 – 11:15: Ομιλία από τον κ. Δ. Παπανικολάου, αρχιτέκτωνα, μηχανικό, και πολεοδόμο (ΕΜΠ), Διδάκτωρα του Πανεπιστημίου Harvard (GSD), και κατόχο δύο μεταπτυχιακών MSc απο το MIT ως υπότροφος Fulbright, με ερευνητικό αντικείμενο τις έξυπνες πόλεις, την έξυπνη κινητικότητα (Mobility on Demand), και την αλληλεπίδραση ανθρώπου-υπολογιστή. Ο κ. Παπανικολάου είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Harvard, έχει εργαστεί στη Microsoft Research και στο MIT Media Lab (Smart Cities & Changing Places groups), και διδάσκει τακτικά στα Harvard, MIT, και New York University (NYU). Η έρευνα του έχει δημοσιευθεί εκτενώς και έχει πάρει παγκόσμιες διακρίσεις όπως το Buckminster Fuller Challenge ως η πιο καινοτόμος επινόηση του 2009, και το Harvard’s Deans Design Challenge ως έρευνα που θα αλλάξει τις πόλεις μέχρι το 2030.

Θέμα ομιλίας: «Υπάρχει Όριο Ανάμεσα στην Τέχνη και την Επιστήμη;».

11:15 – 11:30: Ομιλία από τους κ. Μ. Βαμβακάρη, πληροφορικό, και Γ. Καλέμη, φυσικό αλλά και από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Παπάγου, οι οποίοι βραβεύθηκαν διεθνώς (1οι στην Ελλάδα, 5οι στην Ευρώπη) για την εργασία τους:

«Μετατροπή Hydrobot σε ψηφιακά ελεγχόμενο Ρομπότ» που παρουσιάστηκε στην έκθεση Maker Faire Rome 2016.

12:45: Λήξη ” ECC – Everyone Can Code!!!”

Λίγα λόγια για τα Εργαστήρια και τους επιμορφωτές:

1. Εργαστήρια Επιτραπέζιων Παιχνιδιών Προγραμματισμού (μαθητές Α΄ και Β΄ τάξης)

Ο κ. Α. Κόλλιας, Διδάκτωρ του ΠΤΔΕ του Παν. Αθηνών, δάσκαλος στα Εκπαιδευτήρια Αργύρη-Λαιμού, και η κ. Α. Πιτσάρου, δασκάλα στο 4ο Δ.Σ. Βούλας, με μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο, θα εισάγει μαθητές και γονείς στις Θεμελιώδεις Αρχές του Προγραμματισμού μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια. Σκοπός η ανάδειξη δεξιοτήτων 21ου αιώνα όπως: χωρικές δεξιότητες, υπολογιστική σκέψη και αλγοριθμική σκέψη.

2. Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών, Τεχνολογίας, Μηχανικής και Μαθηματικών -S.T.E.M. (μαθητές Γ΄ και Δ΄ τάξης)

Ο κ. Α. Τριανταφυλλίδης, επιμορφωτής εκπαιδευτικών και εκπαιδευτής Ρομποτικής σε σχολεία, δάσκαλος στο 2ο Δ.Σ.Καλυβίων, θα δημιουργήσει και θα προγραμματίσει με μαθητές και γονείς μηχανικές κατασκευές LEGO WeDo, επιλύοντας όμως ταυτόχρονα πραγματικά προβλήματα από το φυσικό κόσμο που τα περιβάλλει.

3. Εργαστήρια Προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (μαθητές Ε΄ και Στ΄ τάξης)

Ο κ. Μ. Βαμβακάρης, πληροφορικός και ο κ. Γ. Καλέμης, φυσικός, νικητές για την Ελλάδα του «Ode to Code Video Contest», που διοργάνωσε το «Europe Code Week» και 5οι ανάμεσα σε 113 υποψηφιότητες από όλες τις χώρες, θα διοργανώσουν ένα εργαστήριο Προγραμματισμού και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής χρησιμοποιώντας τα προγραμματιζόμενα Ρομπότ Meet Edison

4. Εργαστήρια Προγραμματισμού (Για γονείς)

Η κ. Η. Πετρή, καθηγήτρια Πληροφορικής , M.B.A. του Παν. Πειραιώς, θα φέρει τους γονείς σε επαφή με τον Προγραμματισμό μέσω ψηφιακών παιχνιδιών εκμάθησης προγραμματισμού.