Συχνές ερωτήσεις ασθενών σχετικά με την προστατίτιδα

Συχνές ερωτήσεις ασθενών σχετικά με την προστατίτιδα

Η φλεγμονή που δημιουργείται στον προστάτη ή γύρω από αυτόν, είναι η αιτία της εμφάνισης της πάθησης που λέγεται προστατίτιδα. Οι μορφές της πάθησης που συναντάμε, είναι κυρίως 3. Η χρόνια και η οξεία βακτηριδιακή προστατίτιδα και η χρόνια αβακτηριδιακή.

Σχετίζεται με τον καρκίνο του προστάτη;

Μπορεί ο καρκίνος του προστάτη να μην εμφανίζει συμπτώματα στα πρώτα στάδια, παρόλα αυτά η πάθηση της φλεγμονής του προστάτη δεν σχετίζεται με τον καρκίνο. Οι ασθενείς που έχουν προσληφθεί από την νόσο, έχουν τις ίδιες ακριβώς πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, όπως και ο άλλος πληθυσμός.

Είναι εύκολη η διάγνωση;

Αν πρόκειται για οξεία προστατίτιδα, η διάγνωση είναι εύκολη λόγω των έντονων και συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Αν κάποιος ασθενής διαγνωστεί με την χρόνια μορφή της πάθησης, τότε η διάγνωση είναι δυσκολότερη καθώς η γκάμα των συμπτωμάτων είναι τέτοια που αρχικά η δυσλειτουργία μπορεί να αποδοθεί σε άλλα περιφερειακά όργανα της περιοχής.

Πώς επηρεάζεται η καθημερινότητα του άντρα;

H υποψία ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει, είναι και αυτό που επηρεάζει περισσότερο τον ασθενή. Δηλαδή έχει να κάνει κυρίως με την ψυχολογία του. Στην χρόνια φάση της, η προστατίτιδα εκδηλώνεται με εξάρσεις και υφέσεις.

Είναι μεταδοτική;

H βακτηριδιακή μορφή τεκμηριωμένα δεν είναι μεταδοτική για κανέναν. Η μη βακτηριδιακή μορφή όμως, μπορεί να είναι και μεταδιδόμενη. Ακόμα και σήμερα γίνονται μελέτες, προκειμένου να βρεθεί η απάντηση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε συνοπτικά για την πάθηση;

  • Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές
  • Μερικές φορές δεν υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπεία, παρόλα αυτά στόχος είναι να κατευναστούν τα συμπτώματα
  • Η πάθηση δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου