Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Πρόστιμα φωτιά σε όσους δεν έχουν εισιτήριο

Όχι απλώς τσουχτερά, αλλά σχεδόν εξοντωτικά είναι τα πρόστιμα που θα πληρώνουν όσοι μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς εισιτήριο. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών, τα πρόστιμα που δεν πληρώνονται μέσα σε 60 ημέρες, θα μεταβιβάζονται στη ΔΟΥ που θα καταλογίζει προσαύξηση 500%. Το πρόστιμο για το λαθρεπιβάτη υπολογίζεται στο 60πλάσιο της αξίας του εισιτηρίου.

Δηλ. ένας επιβάτης στο λεωφορείο χωρίς εισιτήριο, καλείται να πληρώσει επιτόπού ή μέσα σε 2 μήνες 1,20×60 = 72 ευρώ. Αν δεν το κάνει, το πρόστιμο μεταβιβάζεται στη ΔΟΥ ως δημόσιο έσοδο, όπου πολλαπλασιάζεται επί 5 και εκτοξεύεται στα 360 ευρώ. Αν τυχόν οι λαθρεπιβάτης είναι δύο, π.χ., μια μάνα κι ένα παιδί άνω των 4 χρονών, θα πρέπει να πληρώσουν 720 ευρώ!

Οι διατάξεις αυτές έχουν πανελλαδική ισχύ. Στα αστικά ΚΤΕΛ το πρόστιμο φτάνει στο 20πλασιο της αξίας του εισιτηρίου. Δηλ. όταν το εισιτήριο στοιχίζει 10 ευρώ, το πρόστιμο είναι 200 ευρώ και, αν καθυστερήσει η καταβολή του, η ΔΟΥ το ανεβάζει στα 1.000 ευρώ! Όποιος τολμήσει να πάει στο αεροδρόμιο με τον προαστιακό χωρίς εισιτήριο, θα πληρώσει πρόστιμο 480 ευρώ (8 ευρώ επί 60) και, μέσω ΔΟΥ, η προσαύξηση θα φτάσει τα 2.400 ευρώ.
Εκτός από τις υπερβολικές αυτές προσαυξήσεις και τα πρόστιμα, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου ειδικού σώματος ελεγκτών. Ο ελεγκτής δεν είναι κατ’ ανάγκη υπάλληλος του συγκοινωνιακού φορέα, αλλά ο έλεγχος μπορεί να γίνεται από υπαλλήλους «τρίτου φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί ο έλεγχος του κομίστρου».

Αυτό που λείπει είναι μια ισορροπία, ανάμεσα στην ανάγκη να αυξηθούν τα δήμοσια έσοδα και στην κοινωνική ευαισθησία που πρέπει να επιδεικνύει η πολιτεία απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους. Υπέρογκα πρόστιμα που μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και εκδικητικά απλά δυναμιτίζουν ένα τοπίο που ήδη μυρίζει μπαρούτι.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας