Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Περιφέρεια

Πρόστιμο στους Δήμους που μπερδεύουν σκουπίδια με κλαδέματα

“Πόρτα” στα σκουπιδιάρικα της Αττικής που προσέρχονται στο ΧΥΤΑ Φυλής μεταφέροντας οικιακά σκουπίδια μαζί με πράσινα απορρίμματα θα επιβάλει από το νέο έτος η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ (Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής).

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη χωματερή της Αττικής είναι να επιβαρύνει τους Δήμους αυτούς με σχεδόν διπλασιασμό του κόστους, δηλ. με 100 ευρώ/τόνο.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το θέμα δεν είναι καινούργιο. “Σύμφωνα µε την υπ’ αρ. 350/16 απόφαση της Ε.Ε από την 1η Οκτωβρίου του 2016, οι Δήμοι έπρεπε να οδηγούν τα καθαρά κλαδοδέματα ατελώς στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε εδαφοβελτιωτικό εδάφους (λίπασμα) και να µην οδηγούνται στον ΧΥΤΑ µε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις μεταξύ των οποίων και η μείωση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ”.

Όποιοι Δήμοι εφαρμόζουν χωριστή διαλογή των κλαδεμάτων, ώστε να τα κατευθύνουν στο ΕΜΑΚ, έχουν όφελος καθώς τα αποθέτουν δωρεάν, σε αντίθεση με τα σύμμεικτα απορρίμματα που χρεώνονται.

“Αυτή ακριβώς η αδιαφορία για τη χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων, που αποτελεί την απλούστερη και ευκολότερη έμπρακτη απόδειξη συμμετοχής των Δήμων στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, έχει ως αποτέλεσμα αφενός την υπονόμευση της πολιτικής μείωσης των απορριμμάτων και αφετέρου την επιβάρυνση των δημοτών των Δήμων µε πρόσθετες δαπάνες που αντιστοιχούν στα τέλη ταφής για τα πράσινα απορρίμματα”, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ του Συνδέσμου, οι υπηρεσίες των Δήμων έχουν περίοδο προσαρμογής στο νέο πλαίσιο λειτουργίας ως την 1η Ιανουαρίου 2018.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας