Προσχηματικός διάλογος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Βάρης

Προσχηματικός διάλογος για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Βάρης

Σε διάλογο μεταξύ …κωφών προσομοιάζει μέχρι στιγμής η συζήτηση για τη δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων εντός της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

Από τη μία μεριά η δημοτική αρχή φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις επιλογές της, προσπαθώντας αυτή τη στιγμή να μεταστρέψει την κοινή γνώμη του Δήμου, μεγάλο μέρος της οποίας διάκειται αρνητικά απέναντι στο έργο αυτό.

tspg

Από την άλλη μεριά διαμορφώνεται ένα μπλοκ κατοίκων, με πυρήνα τη Βάρη, που δηλώνει αποφασισμένο να πολεμήσει το έργο αυτό με κάθε μέσο.

Η πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου μάλλον στέκεται ουδέτερα απέναντι στο ζήτημα, ακούγοντας εκατέρωθεν επιχειρήματα και “επιχειρήματα”, σε ένα διάλογο όμως που έχει περισσότερο επικοινωνιακά και όχι ουσιαστικά χαρακτηριστικά.

Έρευνα στο …Messenger

Ενδεικτική είναι η έρευνα γνώμης που ξεκίνησε η δημοτική αρχή στους χρήστες του Facebook μέσω messenger στις 14 Μαρτίου.

Στο ερωτηματολόγιο αυτό, επί της ουσίας η διοίκηση Κωνσταντέλλου αποτυπώνει τις θέσεις της με ερωτηματική διατύπωση, καθώς οι 5 από τις 6 ερωτήσεις καταλήγουν μετά από μια ενημερωτική εισαγωγή ως εξής: “Το γνώριζες;”.

Συνοπτικά, η δημοτική αρχή δηλώνει ότι το σύμφωνο με το Υπουργείο Άμυνας “είναι το πρώτο στάδιο του υπό συζήτηση έργου και δεν δεσμεύει το Δήμο για κάποια συγκεκριμένη ενέργεια”, ότι “θα εξεταστούν τεχνολογικές λύσεις που είναι απόλυτα φιλικές στο περιβάλλον με μηδενικούς ρύπους” και ότι η υπό διερεύνηση μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων “θα εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (περίπου 35.000 τόνοι απορριμάτων / έτος) και κάποιων στρατοπέδων που βρίσκονται στην Αττική (το πολύ 5.000 τόνοι απορριμάτων / έτος)”.

Μόνο η τελευταία ερώτηση έχει ουσία, καθώς οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν: “Πιστεύεις ότι πρέπει, με τις προϋποθέσεις που αναφέρθηκαν πριν, να διερευνήσει ο Δήμος μας σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας Σύγχρονης Μονάδας Ολικής Επεξεργασίας Απορριμάτων που θα διαχειρίζεται τα απορρίμματα της πόλης μας;”.

Και πάλι όμως, ένας αυστηρός κριτής θα έλεγε ότι οι διατυπώσεις των απαντήσεων προκαταλαμβάνουν ή κατευθύνουν τους συμμετέχοντες, καθώς υπάρχουν τρεις διαθέσιμες επιλογές απαντήσεων (εκτός από το “δεν γνωρίζω”), από τις οποίες οι δύο είναι θετικές (“Ναι, έπρεπε να το έχει κάνει ήδη από καιρό” και “Ναι, πρέπει να το κάνει”).

Μετά από μία εβδομάδα εντατικής προώθησης (επί πληρωμή) της έρευνας στο Facebook και στους χρήστες της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Novoville (με ειδοποιήσεις στις συσκευές τους) η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι “περισσότεροι από 300 δημότες έχουν εκφράσει την άποψη τους”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι “δεν πρόκειται για δημοσκόπηση αλλά για ένα εργαλείο που μας παρέχει η τεχνολογία για να καθιερωθεί μια διαρκής και αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των πολιτών για όλα τα σοβαρά θέματα που αφορούν την πόλη”.

Οξύνονται οι αντιδράσεις

Όλα αυτά στον απόηχο της πρώτης δημόσιας ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η δημοτική αρχή για το θέμα την προηγούμενη Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο της Βάρης.

Εκεί ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην “Ομάδα” που έχουν συστήσει κάτοικοι κι αντιτίθενται με τακτικές γραπτές τους παρεμβάσεις στα σχέδια κατασκευής εργοστασίου που θα επεξεργάζεται απορρίμματα εντός της Σχολής Ευελπίδων.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος είπε οι εκατοντάδες υπογραφές αντίθεσης που έχει συγκεντρώσει η Ομάδα έχουν “υφαρπαγεί” πάνω σε ένα “ψευδές κείμενο”.

Δεν άργησε να έρθει η απάντηση από τους συντάκτες των κειμένων όπου προστίθενται οι υπογραφές, που “ανεβάζει” τους τόνους της αντιπαράθεσης.

Στο νέο κείμενο η “Ομάδα Διατήρησης και Αναβάθμισης του Οικιστικού Χαρακτήρα της Περιοχής των 3Β”, αναφέρει μεταξύ άλλων για την εκδήλωση:

“Οι απαντήσεις που δόθηκαν ήταν ελάχιστες. Πολλά φλέγοντα ζητήματα, όπως η εξασφάλιση της υγείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων, η πιθανότητα δημιουργίας μονάδων και από άλλους Δήμους στο συγκεκριμένο χώρο, κατά πόσο θα γίνονται οι κατάλληλοι έλεγχοι από αρμόδιες Υπηρεσίες και το πόσες στρατιωτικές μονάδες και κρατικές Υπηρεσίες θα εξυπηρετούνται, δεν απαντήθηκαν επαρκώς”.

Η ανακοίνωση χαρακτηρίζει “απαράδεκτο” το σχόλιο του Δημάρχου περί υφαρπαγής υπογραφών και καταλήγει:

“Αποτελεί τραγική ειρωνεία το ότι η απροκάλυπτη αυτή υποτίμηση του κριτηρίου ενός σημαντικού αριθμού πολιτών που εναντιώνονται στο καταστροφικό αυτό σχέδιο, προέρχεται από έναν άνθρωπο ο οποίος επανειλημμένα ανατρέπει τα ίδια τα λεγόμενά του σε δημόσιες τοποθετήσεις του. (Ευτυχώς που υπάρχουν και τα βίντεο…)”.

Σημειωτέον ότι η “Ομάδα” έχει ήδη ξεκινήσει τις νομικές διαδικασίες ώστε να μετεξιλχθεί σε Σύλλογο που δραστηριοποιείται εντός του Δήμου.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 24 Μαρτίου 2018)