Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Δημοτικό Συμβούλιο

Προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για τη διαχείριση της πανδημίας

Επιστολή προς το Δήμαρχο Γρηγόρη Κωνσταντέλλο απέστειλε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, δημοτικός σύμβουλος Κώστας Πασακυριάκος, την Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, καταθέτοντας πρόταση για δέσμη μέτρων που αφορούν το δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με αφορμή το νέο lockdown.

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρεται:

“Σε επικοινωνία που ακολούθησε της επιστολής, ο Δήμαρχος, ενημέρωσε τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν άμεσα. Ακόμα, εκφράστηκε και από τις δύο πλευρές, η θέληση ώστε το επόμενο διάστημα να υπάρχει «ανοιχτή» επικοινωνία για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την προστασία της δημόσιας Υγείας και των κοινωνικών ομάδων του δήμου μας, που πλήττονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ανάμεσα στα μέτρα ο Κ. Πασακυριάκος, ζήτησε από το Δήμαρχο να διερευνηθεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για την αποσυμφόρηση των τμημάτων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις τάξεις τους. Επιπλέον, στην επικοινωνία που είχαν, έγινε σαφές ότι ο δήμος πρέπει να στηρίξει οικογένειες με όποιον τρόπο κριθεί απαραίτητος, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν τα παιδιά τους στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης”.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

“Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε ήδη σε συνθήκες ενός νέου lockdown.

Ο Δήμος μας από τον περασμένο Μάρτιο στο πρώτο lockdown, έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων, καθώς επίσης και μέτρα προστασίας – ανάμεσα σε άλλα – για τους εργαζόμενους του Δήμου, το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων μας και τις δομές στήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των μέτρων η Λαϊκή Συσπείρωση, στάθηκε, αρωγός, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, δεδομένου ότι αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση.

Όπως γνωρίζετε, η κεντρική διοίκηση σε όλη αυτή την περίοδο, παρά το γεγονός ότι είχε το χρόνο να πάρει μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ετοιμότητα και επάρκεια το δεδομένο δεύτερο κύμα της πανδημίας, εντούτοις δεν υπήρξε η δέουσα προληπτική αντιμετώπιση. Η μη πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού καθαριστριών για τα σχολεία μας, η μη ενίσχυση των δομών Υγείας και του δήμου μας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο μικρός αριθμός αντισηπτικών στα σχολεία μας τον περασμένο Μάϊο και Σεπτέμβρη, είναι μόνο μερικά από όσα ΔΕΝ έγιναν από την κυβέρνηση.

Σήμερα, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μία μέρα πριν τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα, σάς καταθέτουμε (όπως και τον περασμένο Μάρτιο) μία δέσμη μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν και που και στο παρελθόν έχουμε λάβει ως Δήμος, προκειμένου να βοηθήσουμε όσο μπορούμε, αυτές τις κρίσιμες στιγμές που ζούμε όλοι μας.

Επιπροσθέτως, ζητάμε από εσάς, να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, για το διαχωρισμό των τμημάτων των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων σε τάξεις των Γυμνασίων και των Λυκείων που από τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου και για – τουλάχιστον – τρεις εβδομάδες, δεν θα λειτουργούν. Μέτρο που θα βοηθήσει ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στις τάξεις.

Η δέσμη μέτρων που προτείνουμε είναι η εξής:

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινόχρηστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το μήνα Νοέμβριο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για το ίδιο διάστημα για όσους μισθώνουν κυλικεία σε σχολεία ή άλλες δημοτικές υπηρεσίες και έχει διακοπεί η λειτουργία τους.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά, σε πρώτη φάση δηλαδή το μήνα Νοέμβριο. Αυτό το μέτρο έχει παρθεί και τον περασμένο Μάρτιο.
  • Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν – εάν έχουν ξεκινήσει – οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
  • Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που θα ανασταλεί η λειτουργία τους.
  • Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του δήμου. Θεωρούμε ότι πρέπει να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων προστασίας και να εξασφαλίζουμε την επάρκειά τους για όσο διάστημα χρειαστεί, όπως ακριβώς γίνεται μέχρι σήμερα από τον περασμένο Μάρτιο.
  • Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, σε αμαξοστάσια, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς και σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
  • Διασύνδεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στο δήμο, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός όλων των άλλων η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.

Γνωρίζω ότι ήδη έχει ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία της Υπηρεσίας Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης που στη διάρκεια του πρώτου lockdown προσέφερε σημαντική στήριξη σε ευπαθείς ομάδες. Σάς ενημερώνω και πάλι ότι ο συνδυασμός μας είναι στη διάθεση του Δήμου για να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, μέσω των Σχεδίων που εκπονούνται από την αρμόδια Υπηρεσία”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας