Προς επίλυση το πρόβλημα στάθμευσης στη Βουλιαγμένη

Προς επίλυση το πρόβλημα στάθμευσης στη Βουλιαγμένη

Όσο παράδεισος είναι η Βουλιαγμένη από τη φυσική της ομορφιά άλλο τόσο …κόλαση μπορεί να γίνει για κατοίκους και επισκέπτες τις ημέρες και ώρες αιχμής.

Σαββατοκύριακο ή αργία και καλός καιρός είναι τα σημάδια που περιμένουν χιλιάδες κάτοικοι του Λεκανοπεδίου για να “πάνε μια βόλτα στη Βουλιαγμένη”, όπως τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Όμως οι υποδομές της πόλης σε χώρους στάθμευσης είναι πολύ περιορισμένες, γεγονός που δημιουργεί το αδιαχώρητο από τους κατά κανόνα παράνομους και αντικοινωνικούς τρόπους που βρίσκουν οι οδηγοί να σταθμεύσουν το όχημά τους.

Η δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ήδη μελετήσει και προσπαθεί να θέσει από φέτος σε εφαρμογή ένα πραγματικά ριζοσπαστικό έργο, που θα ανακουφίσει την πίεση από τα οχήματα: Θα μισθώσει ένα οικόπεδο στη γωνία των οδών Θησέως και Δήμητρας (απέναντι από τα γήπεδα τένις) ώστε να διαμορφώσει (με άσφαλτο και φωτισμό) έναν δημοτικό ελεύθερο χώρο στάθμευσης.

Πηγή: Google Maps

Πρόκειται για το οικοδομικό τετράγωνο δίπλα από το εμπορικό κέντρο της Βουλιαγμένης, το οποίο ανήκει ιδιοκτησιακά στην Εκκλησία και μέρος του ήδη χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ. Η έκταση που μελετάται είναι 7,5 στρέμματα, αν και ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η μισή γι’ αυτό το σκοπό. Σε αυτή την περίπτωση, υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν περίπου 300 οχήματα.

Παράλληλα, ο Δήμος θα δρομολογήσει μια εσωτερική συγκοινωνία που θα ενώνει το χώρο στάθμευσης με τα σημεία ενδιαφέροντος της Βουλιαγμένης: παραλίες και πλατεία.

Συγχρηματοδότηση με Αστέρα

Το έργο θα αποτελεί μια σύμπραξη του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης με τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους, καθώς η λεωφορειακή γραμμή θα εξυπηρετεί και τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου στον Λαιμό.

Σύμφωνα με τη συγκοινωνιακή μελέτη που ήδη έχει συνταχθεί, η τοπική αυτή συγκοινωνία της Βουλιαγμένης θα συνδέει τους βασικούς πόλους μετακινήσεων “με μικρά και ευέλικτα, σύγχρονου τύπου αντιρρυπαντικής τεχνολογίας λεωφορεία (Euro V ή Euro VI) στην περιοχή της Βουλιαγμένης, με αφετηρία και τέρμα τον μεγάλο χώρο στάθμευσης οχημάτων”. Διευκρινίζεται ακόμα ότι “η συγκοινωνιακή αυτή εξυπηρέτηση θα παρέχεται δωρεάν κατά τους μήνες αιχμής και κατά τις ώρας που αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα”.

Σύμφωνα με το σχέδιο της δημοτικής αρχής, η υπηρεσία αυτή θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου ως 30 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και κατά τις ώρες από 10 π.μ. ως τις 8 μ.μ. ή εναλλακτικά από τις 10 π.μ. ως τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που υπογράφει ο συγκοινωνιολόγος του Δήμου, Νίκος Βόσκογλου, το συνολικό κόστος της υπηρεσίας ανέρχεται σε περίπου 90.000 -100.000 ευρώ τη σεζόν.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παλμός Γλυφάδας, 2 Ιουνίου 2018)