Φραγμός στις πρόωρες συντάξεις

Ξαφνικό “στοπ” στη συνταξιοδότηση 150.000 ασφαλισμένων θέτει εγκύκλιος του ΙΚΑ, που ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα στη διαδοχική ασφάλιση. Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν ασφάλιση σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, που κινδυνεύουν να «εγκλωβιστούν» από 5 έως και 12 χρόνια στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, το μέτρο θα έχει και αναδρομική εφαρμογή, καθώς θα καλύψει ακόμα και συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.

Ουσιαστικά με την εγκύκλιο περιορίζονται δραστικά τα παράθυρα πρόωρης εξόδου στη σύνταξη, αφού θα πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος στον τελευταίο φορέα.

tspg

Πάντως, με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ καλεί το υπουργείο Εργασίας να αποσύρει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο.

Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη, «η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και κατοχύρωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, αντίκειται ευθέως και υπερβαίνει την υπάρχουσα νομοθεσία, και επιπλέον δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στους εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση».

Ζητά από το υπουργείο να αποσύρει την κατευθυντήρια οδηγία του και να εκδώσει, όπως αναφέρει, άμεσα νέα για τη σωστή εφαρμογή του νόμου σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ να αποσύρει άμεσα την εγκύκλιό του.