Προϋπολογισμός Περιφέρειας: Η “βιαιότερη προσαρμογή στην ιστορία”

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το 2014 στην πρόσφατη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2013.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι βασική επιδίωξη του προϋπολογισμού είναι πρωτίστως η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και του προσωπικού της. Επίσης, ο Περιφερειάρχης Αττικής επεσήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 έχει συνταχθεί από πλευράς εσόδων με βάση δυο στοιχεία:

1) τη νέα περικοπή των ΚΑΠ κατά 7% που έρχεται να προστεθεί σε εκείνη του 60% που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από τα 51 εκατομμύρια Ευρώ που εισέπραξαν το 2010 οι Νομαρχίες, που συγκρότησαν την Περιφέρεια Αττικής, καλούνται να λειτουργήσουν το 2014 με μόλις 17 εκατομμύρια Ευρώ.

2) τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση στην αγορά αυτοκινήτου και άρα στα έσοδα της Περιφέρειας από τα τέλη μεταβίβασης αυτοκινήτων που προβλέπονται στα 21,8 εκατομμύρια Ευρώ, όταν το 2010 ήταν 52 εκατομμύρια Ευρώ.

Και συνέχισε:

«Αυτό όπως καταλαβαίνετε, δεν είναι η ήπια προσαρμογή των ετών 2004 – 2009. Πρόκειται για τη βιαιότερη προσαρμογή στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης. Βίαιη, βάναυση, εξοντωτική. Εξακολουθούμε και λειτουργούμε, διότι περικόψαμε και μειώσαμε κατά πολύ, όλες τις ελαστικές μας δαπάνες. Δεν φτάσαμε απλώς την κόκκινη γραμμή αλλά την ξεπεράσαμε. Δεν είναι μόνο θέση και διαπίστωση δική μου. Είναι όλων των Περιφερειαρχών και διατυπώθηκε με σαφήνεια και ένταση στο πρόσφατο Συνέδριο της ΕΝΠΕ για τα οικονομικά. Όλοι μαζί, είπαμε ως εδώ. Δεν πάει άλλο. Και δεν μείναμε στα λόγια. Προσφύγαμε Περιφέρειες και Δήμοι στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των νέων περικοπών, όπως επίσης και την κατάργηση του Παρατηρητηρίου, για το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει λόγο ύπαρξης».

Επίσης, ο κ. Σγουρός αναφερόμενος στα ταμειακά αποθέματα που έχει δημιουργήσει η Περιφέρεια Αττικής ήδη από το 2003 (Νομαρχία Αθηνών τότε) και τα οποία της επιτρέπουν να ασκεί αναπτυξιακή πολιτική, επεσήμανε: «Αν δεν υπήρχαν τα ταμειακά αποθέματα της Νομαρχίας Αθηνών και το ΕΣΠΑ, συνεπικουρούμενο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η Περιφέρεια δεν θα είχε καμία δυνατότητα άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής. Όλα μαζί, συγκροτούν ένα πρόγραμμα έργων ύψους 1,6 δις. Ευρώ, που δίνει λόγο ύπαρξης στην Περιφέρειά μας. Από τότε που αναλάβαμε το ΕΣΠΑ, 15 μήνες πριν, έχουμε μια θεαματική αύξηση της απορροφητικότητας. Από το 20% πήγαμε στο 50%. Το αναγνώρισε και ο αρμόδιος Υπουργός, ο κ. Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας τη μεγάλη και καθοριστική συμμετοχή των Περιφερειών στην εκτόξευση της Ελλάδας, από την 17η στην 4η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον τομέα της απορροφητικότητας».

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι ο Προϋπολογισμός έχει εγκριθεί τόσο από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, όσο και από το Οικονομικό Παρατηρητήριο.