Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη: Τοπικά ψηφοδέλτια με …ετεροδημότες

Παρόν σε κάθε δημοτική εκλογική αναμέτρηση είναι το φαινόμενο των “εκλογικών μεταδημοτεύσεων”, της έκτακτης προσέλκυσης δηλαδή υποψηφίων συμβούλων που είναι εγγεγραμμένοι σε άλλους Δήμους. 

Η νομοθεσία για τους τοπικούς συνδυασμούς είναι ιδιαίτερα απαιτητική ως προς τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων κάθε παράταξης αλλά και ως προς την αναλογία των φύλων, σε βαθμό που μικρότερες δημοτικές ομάδες να δυσκολεύονται ιδιαίτερα να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ονόματα.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε αυτές τις δημοτικές εκλογές σε Βάρη, Βούλα, Βουλιαγμένη με τους 5 από τους 6 συνδυασμούς που διεκδικούν τη δημοτική αρχή να επιστρατεύουν υποψηφίους από άλλους δήμους.

Με μια πρόχειρη έρευνα του 3vita.gr στους δημοσιοποιημένους εκλογικούς καταλόγους, γίνεται σαφής αυτή η τάση.

Ο μόνος συνδυασμός που δεν έχει κανέναν ετεροδημότη, είναι ο συνδυασμός του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου “Πόλη για να ζεις” ο οποίος επίσης  είναι ο μοναδικός που εξάντλησε προς τα πάνω τον επιτρεπόμενο αριθμό υποψηφίων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εμφανίζεται να έχει 19 μεταδημοτεύσεις. Ο συνδυασμός Δίπλα σας! της Μαρίας Σίνα 15 ετεροδημότες. Η Νέα Πόλη Μία Πόλη του Μανώλη Δασκαλάκη 4 υποψηφίους δημότες άλλων Δήμων. Το Κύμα Ενωμένων Πολιτών του Δημήτρη Δαβάκη 2 συμβούλους από άλλους δήμους. Και η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών του Θάνου Ματόπουλου, εμφανίζεται να κάνει 2 μεταδημοτεύσεις.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τους επικεφαλής των παρατάξεων, όλοι διέψευσαν την έρευνα του 3vita.gr – σχετικά αόριστα – κατεβάζοντας σημαντικά τον αριθμό των μεταδημοτεύσεων στις λίστες τους. Οι περισσότεροι τόνισαν ότι πρόκειται για κατοίκους της περιοχής που απλώς είχαν ξεχάσει τα εκλογικά τους δικαιώματα σε άλλο Δήμο και τώρα ενεργοποιήθηκαν πολιτικά και τα μετέφεραν.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα ενδιαφέρον φαινόμενο.


Επικαιροποίηση: 

Από τον Κώστα Πασακυριάκο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Βάρης Βούλας Βουλιαγμέμης λάβαμε την παρακάτω δήλωση, που δημοσιεύουμε αυτούσια: 

“Με αφορμή το δημοσίευμά σας διευκρινίζω τα εξής:

Ο αριθμός που αναφέρεται στο ρεπορτάζ σας είναι απολύτως ακριβής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση χρειάστηκε να κάνει εκλογικές μεταδημοτεύσεις λόγω υποψηφιότητας στις εκλογές – όπως προβλέπει η νομοθεσία – που αφορούν τις εξής περιπτώσεις:

  • Διευθυντής Ακτινολογικού του Ασκληπιείου που εργάζεται επί χρόνια στο νοσοκομείο μας και είχε σημαντική δράση στο θέμα των παραλιών της περιοχής μας.
  • Νοσηλεύτρια στο Ασκληπιείο που εργάζεται επί χρόνια στο νοσοκομείο μας.
  • Νεαρή εργαζόμενη, μουσικός, που εργάζεται ως εμποροϋπάλληλος σε κατάστημα του Δήμου μας εδώ και χρόνια, τρεις φορές απολυμένη.
  • Φυσικοθεραπευτής σε γνωστή ποδοσφαιρική ομάδα της Super leauge κάτοικος της περιοχής μας επί 40 και πλέον χρόνια
  • Συνταξιούχος Εργαζόμενος στον πρώην Δήμο Βούλας που κατοικεί στην περιοχή 50 χρόνια
  • Καθηγητής σε Λύκειο του Δήμου μας που ζει στην περιοχή μας 15 χρόνια
  • Κάτοικος στη Βούλα εδώ και πέντε χρόνια.
  • Εργαζόμενες σε καταστήματα της περιοχής.
  • Νέο ζευγάρι που διαμένει μόνιμα στη Βάρη εδώ και μερικούς μήνες.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που ζουν στη Βάρη και δραστηριοποιούνται στον τομέα των Υπηρεσιών

Σας ενημερώνω ότι πολλοί υποψήφιοι δημότες Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, δεν κατάφεραν να κατέβουν με το ψηφοδέλτιό μας, εξαιτίας της αδυναμίας να πληρωθεί το παράβολο των 50 ευρώ…

Σας ενημερώνω, ακόμα, ότι είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Λαϊκή Συσπείρωση που πολλοί “ετεροδημότες” – όπως τους αναφέρετε – και που βέβαια είναι μόνιμοι κάτοικοι ή εργαζόμενοι της περιοχής, πήραν αυτή τη φορά την απόφαση να ενταχθούν στο ψηφοδέλτιό μας για να παλέψουμε για κοινούς στόχους.

Σε επικοινωνία που είχα μαζί σας δεν διέψευσα κανέναν αριθμό, αλλά σάς ανέφερα για έναν αριθμό πολύ μικρότερο του 19, χωρίς να λάβω υπόψη μου ότι θεωρείται μεμπτή η μεταδημότευση λόγω υποψηφιότητας από άλλο δήμο, κάποιου που ζει 40 χρόνια στο Δήμο μας ή εργάζεται σε Δημόσιο Νοσοκομείο ή καταστήματα της περιοχής και δεν θέλει για δικούς του λόγους να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα στο δήμο μας…

Τέλος, σας ενημερώνω πως πράγματι κάποιοι συνδυασμοί φρόντισαν πολύ πριν από τις 28 Φεβρουαρίου (ημερομηνία που έκλεισαν οι εκλογικοί κατάλογοι του Δήμου) να κάνουν τις απαραίτητες μεταδημοτεύσεις και γι αυτό εμφανίζονται με μηδενικές … όπως τις εννοείτε μεταγραφές. Όπως γνωρίζετε το να έχεις τη διοίκηση σε ένα δήμο καθιστά πολύ πιο εύκολο να …πειστεί κάποιος να είναι υποψήφιος. Αντίθετα, υπάρχουν συνδυασμοί όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση , που το “κλείσιμο” του ψηφοδελτίου είναι μια δύσκολη και μακρά διαδικασία…

Υ.Γ.: Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με ένα άλλου είδους μεταγραφικό παζάρι.
Τις πολιτικές μεταγραφές υποψηφίων που έχουν μάλιστα και συγκεκριμένη ταρίφα για να κατέλθουν στις εκλογές, όπως άλλωστε έχετε αναδείξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ σας.

Με εκτίμηση
Κώστας Πασακυριάκος – Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης – Υποψήφιος Δήμαρχος ΒΒΒ”.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας