Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Πωλητήρια στα ακριβά ακίνητα

Κύμα πωλήσεων μεγάλων και ακριβών ακινήτων, σε «τιμές ευκαιρίας», καταγράφεται το τελευταίο διάστημα σε περιοχές όπως Παλαιό Ψυχικό, Εκάλη, Κηφισιά, Γλυφάδα και Βούλα, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσανάλογα μεγάλα φορολογικά βάρη που προκύπτουν για την ακίνητη περιουσία τους.

Τα πωλητήρια έχουν πολλαπλασιαστεί, και μπροστά στον φόβο της φορολογικής επιβάρυνσης φθάνουν στα μεσιτικά γραφεία ολοένα και περισσότερες εντολές πώλησης για ακίνητα μεγάλης αξίας, αλλά σε «σκοτωμένες» τιμές συγκριτικά με τα δυσθεώρητα ποσά που ζητούνταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα μεσιτικό γραφείο των βορείων προαστίων έλαβε εντολή από πελάτη του να πουλήσει μονοκατοικία 500 τ.μ. στην Εκάλη, κατασκευής 1990, σε οικόπεδο 750 τ.μ., με πισίνα, πέντε υπνοδωμάτια, μάρμαρα Διονύσου σε όλο το σαλόνι, playroom, μπαρ και μπιλιάρδο, προς 800.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από 4.000 ευρώ το τ.μ. που θα έπιανε η μονοκατοικία αυτή τις καλές εποχές της δεκαετίας του 2000, τώρα η τιμή έχει πέσει κάτω από 2.000 ευρώ το τ.μ.

Ενας λόγος που ο ιδιοκτήτης του αποφάσισε να «σπρώξει» το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ότι δεν διαθέτει πλέον το εισόδημα για να υποστηρίζει τους ετήσιους φόρους που πρέπει να καταβάλλει και οι οποίοι υπολογίζονται επί της αντικειμενικής αξίας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι 1.320.000 ευρώ, δηλαδή 65% υψηλότερη της εμπορικής. Κάθε χρόνο λοιπόν θα πρέπει να δίνει 11.000 ευρώ ως φόρο. Τα 6.800 ευρώ αφορούν τον συμπληρωτικό φόρο (πρώην ΦΑΠ) και τα 4.070 ευρώ τον ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος αντικατέστησε από φέτος το χαράτσι της ΔΕΗ.

Η παραπάνω περίπτωση είναι μία από τις πολλές. Στο Παλαιό Ψυχικό, νεόδμητη κατοικία 273 τ.μ., με 300 τ.μ. κήπο, πισίνα, ξύλινα δάπεδα, μαρμάρινα δάπεδα, υδρομασάζ, playroom και τρεις θέσεις στάθμευσης, πωλείται προς 1,1 εκατ. ευρώ, όταν προ διετίας η ζητούμενη τιμή ήταν 1,6 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος φόρος που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο φθάνει τα 15.215 ευρώ. Τα 10.600 ευρώ αφορούν τον ΦΑΠ και τα 4.615 ευρώ το πρώην χαράτσι και νυν ενιαίο φόρο ακινήτων.

Το προφίλ τους

«Τελευταίως δεχόμαστε εντολές πώλησης για ακίνητα των 400.000, 500.000, 700.000 ή ακόμη και άνω του 1 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι πριν από μήνες η πελατεία μας αφορούσε σπίτια αξίας 150.000 και 200.000 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά ο Μιλτιάδης Επιθυμιάδης, γενικός διευθυντής της Golden Home Real Estate.

Το κύμα των νέων πωλητών αφορά κυρίως όσους έχουν πέραν της μίας κατοικίας σε ακριβές περιοχές, οι οποίοι με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) σε συνδυασμό φυσικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας διαπιστώνουν ότι η διατήρησή τους συνεπάγεται τρελές φορολογικές επιβαρύνσεις.

Πρόκειται για ιδιοκτήτες που εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων τους και της αύξησης της φορολογίας δεν είναι σε θέση να καλύψουν τους φόρους τους (χαράτσι, τεκμήρια κ.ά.), ενώ άλλοι πωλούν προληπτικά λόγω του ΕΝΦΙΑ. Φυσικά, πολλοί άλλοι αντέχουν ακόμη. Μάταια, για παράδειγμα, προσπαθούσε στέλεχος μεσιτικού γραφείου να πείσει τον πελάτη του ότι πρέπει να βάλει «νερό στο κρασί του» και να κατεβάσει κάτω από τα 900.000 ευρώ την τιμή που ζητά για τη μεζονέτα του, αφού όλα τα παρόμοια σπίτια στην περιοχή πωλούνται προς 400.000 ευρώ…

Πηγή:  – Τα Νέα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας