Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Πώς η Εκκλησία πλουτίζει ήδη από τη Βουλιαγμένη

Εμπορικό κέντρο, Λίμνη, μεζονέτες, βίλες, εστιατόρια και πολυκατοικίες στα ιερά ακίνητα

Μια άκρως αποτελεσματική τεχνική απόκρυψης χαρακτηρίζει τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα της ακίνητης περιουσίας της. Ενώ η ιεραρχία προβάλλει σε όλους τους τόνους εδώ και πολλά χρόνια το μέγεθος του αναξιοποίητου τμήματος της εκκλησιαστικής περιουσίας, αποσιωπά εντελώς το τμήμα που ήδη αξιοποιείται και αποφέρει έσοδα.

Η απόκρυψη αυτή αλλοιώνει πλήρως την εικόνα, παρουσιάζοντας την Εκκλησία ως οργανισμό αδικημένο ή τουλάχιστον εγκρατή, ολιγαρκή και μετρημένο που φιλοδοξεί απλώς να κάνει νοικοκυριό στα υπάρχοντά του. Το αφήγημα αυτό συμπληρώνεται από την τακτική υπενθύμιση των απωλειών που υπέστη το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Εκκλησίας όπως ήταν πριν την επανάσταση του 1821, με αποφάσεις του νεοελληνικού κράτους. Όπως δηλώνει τακτικά ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, «το 96% της περιουσίας έχει λεηλατηθεί» από το 1830 και μετά.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι τουλάχιστον στη Βουλιαγμένη, σε μια περιοχή η αξία της οποίας έχει εκτιναχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η εκμετάλλευση των πολυάριθμων ακινήτων που είναι σημαντικό μέρος αυτού του εναπομείναντος 4%, αποφέρει κάθε χρόνο απίστευτα ποσά που μόνο κατά προσέγγιση μπορούν να υπολογιστούν, καθώς μένουν μυστικά, αλλά που κατά τεκμήριο συνιστούν μια αδιανόητα μεγάλη πηγή πλούτου.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η περιουσία της Εκκλησίας της Βουλιαγμένης αποφέρει ήδη στα ταμεία της κάποια εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, τοποθετεί σε άλλη προοπτική την επιδίωξή της να κλείσει το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης προκειμένου να αξιοποιήσει εμπορικά και το ιστορικό ακίνητο στο λόφο του Λαιμού που στεγάζει τα παιδιά.

Ας μιλήσουμε όμως με στοιχεία:

Από έγγραφα που έχει δημοσιοποιήσει η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) προκύπτει ότι στη Βουλιαγμένη μόνο, σήμερα αξιοποιούνται με διάφορες μισθωτικές συμβάσεις 83 ακίνητα, συνολικής επιφάνειας άνω των 11,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Από αυτά, τα 16 ακίνητα είναι μεζονέτες που φτάνουν ως και τα 350 τ.μ. η μία, τα 11 αποτελούν εμπορικά ακίνητα επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών και βρίσκονται εντός του εμπορικού κέντρου Status και 56 συνιστούν κατοικίες διαφό- ρων επιφανειών (από 37 ως 200 τ,μ.). Πρόκειται για 13 πολυκατοικίες, 5 από τις οποίες βρίσκονται πάνω στην πιο ακριβή γη της χώρας σήμερα, στο Λαιμό. Με τη μέση τιμή ενοικίασης κατοικίας στη Βουλιαγμένη να κυμαίνεται πλέον στα 14 ευρώ το τετραγωνικό (και χωρίς να υπολογίζονται οι αυξημένες τιμές των εμπορικών ακινήτων) τα εκκλησιαστικά αυτά σπίτια και καταστήματα μπορούν να αποδώσουν πάνω από 161.000 ευρώ τον μήνα ή διαφορετικά 1,9 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Επιπλέον, από την τελευταία προκήρυξη διαγωνισμού για τη μίσθωση του λόφου του Ορφανοτροφείου, προκύπτει ότι βρίσκονται εν ενεργεία κάποιες πολύ σημαντικές μακροχρόνιες μισθώσεις στο ακίνητο επί του οποίου λειτουργεί το εστιατόριο Ιθάκη καθώς και σε τέσσερις πρό- σφατα ανακαινισμένες βίλες. Από την τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού για τα συγκεκριμένα ακίνητα, διαπιστώνεται ότι το μίσθωμα που ήδη εισπράττει η Εκκλησία για αυτά δεν μπορεί να είναι κάτω από 620.000 ευρώ.

Η Μονή Πετράκη, δηλαδή η Εκκλησία, είναι ιδιοκτήτρια και του παραλιακού καταστήματος που στεγάζει εδώ και δεκαετίες το εστιατόριο Λάμπρος. Στα ακίνητα που αποδίδουν εδώ και δεκαετίες πρέπει να προστεθεί και η Λίμνη Βουλιαγμένης. Η Ιαματικά Λουτρά ΑΕ που μισθώνει από την Εκκλησία τον χώρο καταβάλλει άγνωστο σήμερα ύψος μισθώματος. Παλαιότερη (1997) δημοσιογραφική έρευνα της εφημερίδας Τα Νέα καταγράφει ότι το ενοίκιο στις αρχές του 1990 ήταν 3.000 ευρώ (1 εκατομμύριο δραχμές) δηλαδή 36.000 ευρώ τον χρόνο. 32 χρόνια μετά οπωσδήποτε το μίσθωμα θα είναι υψηλότερο.

Νεότερη (2008) έρευνα των Νέων για την εκκλησιαστική περιουσία αναφέρεται σε εισπράξεις 12 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τα ενοίκια ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς τι άλμα στις εισπράξεις της προσδοκά η Εκκλησία, βγάζοντας στο σφυρί το κτήριο του Ορφανοτροφείου, αφού βάσει προκήρυξης θα προσθέσει κάθε χρόνο άλλο 1 εκατομμύριο ευρώ στα έσοδά της. Και αν – τυπικά τουλάχιστον – τα ακίνητα του Ορφανοτροφείου (βίλες και Ιθάκη) προορίζονταν μέχρι σήμερα να χρηματοδοτούν τη λειτουργία του ιδρύματος (σήμερα συντηρούνται μόλις 5 τρόφιμοι), κατανοεί κανείς ότι αν φύγουν τα παιδιά, το μίσθωμα όλης της εγκατάστασης, 1,6 εκατομμύρια ετησίως, θα ενισχύει το μεγάλο εκκλησιαστικό ταμείο.

Και εδώ προστίθεται άλλη μία επικοινωνιακή τεχνική απόκρυψης που αφορά τον προορισμό του ταμείου: Διότι είναι αλήθεια ότι τα έσοδα της Εκκλησίας κατευθύνονται σε φιλανθρωπίες και σε κοινωνικό έργο, αλλά όχι ολόκληρη η αλήθεια.

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Εκκλησία και επιθυμεί διακαώς να επιλύσει με τεχνικές real estate ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι οι αυξημένες ανάγκες των απόρων της κοινωνίας μας. Αλλά η δυσχερής συντήρηση του τεράστιου γραφειοκρατικού μηχανισμού της Εκκλησίας, ενός άκρως αντιπαραγωγικού σώματος υπαλλήλων, εκτός των ιερέων που μισθοδοτούνται από το Δημόσιο.

Με μια έννοια βέβαια και το βόλεμα «ημετέρων» σε διάφορες αργομισθίες με ιερό προκάλυμμα συγκαταλέγεται κι αυτό στις φιλανθρωπίες…


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 50, Νοέμβριος 2022

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement