Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλα

Πυρκαγιά: Πώς η Βούλα άντεξε ένα ακραίο φαινόμενο

Το χρονικό της φωτιάς στο Πανόραμα και ο συντονισμός των δυνάμεων κατάσβεσης

Για την ακραία επικίνδυνη και τελικά καταστροφική φωτιά του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022 στο Πανόραμα Βούλας τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό και εκθέτοντας το χρονικό των γεγονότων ώστε να βγουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τον συντονισμό των ενεργειών του Δήμου είχε αυτοπροσώπως ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, μένοντας σε επικοινωνία με το δυναμικό του Δήμου, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την κυβέρνηση.

Αναλυτικά η θέση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης:


Photo: Τέμου Λέχτινεν

Το Σάββατο 4 Ιουνίου η πόλη μας βίωσε μία πραγματικά δύσκολη
δοκιμασία, μία πυρκαγιά που ξεκίνησε από έκταση πλησίον του Κέντρου
Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα και μέσα σε λίγη ώρα, αφού δεν
αντιμετωπίστηκε εγκαίρως και αποτελεσματικά, έφτασε στο Πανόραμα
Βούλας θέτοντας σε κίνδυνο τον οικιστικό ιστό της πόλης και τη
σωματική ακεραιότητα των κατοίκων της περιοχής μας.

Άμεσα κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και με οδηγίες του
Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και η
Πολιτική Προστασία του Δήμου όπως και ολόκληρος ο Δημοτικός
Μηχανισμός.

Το χρονικό της εξέλιξης της πυρκαγιάς:

 • 13:05: Εμφανίστηκαν οι πρώτες φλόγες στο Κέντρο Διανομής της ΔΕΗ στη Γλυφάδα
 • 13:15: Μετά από αίτημα του Επιχειρησιακού Κέντρου της Πυροσβεστικής ο Δήμος μας απέστειλε πυροσβεστικό όχημα στην Γλυφάδα για παροχή βοήθειας στην κατάσβεση.
 • 13:20: Δόθηκε εντολή για την άμεση κινητοποίηση στο σύνολο, της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.
 • 14:00: Οι φλόγες κατέφθασαν στην κορυφογραμμή του Υμηττού (πάνω από την κεραία Vodafone) όπου οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου δημιούργησαν πυροσβεστικές εγκαταστάσεις αποκοπής της περαιτέρω κίνησης της πυρκαγιάς. Τα εναέρια μέσα περιόρισαν σημαντικά τη γρήγορη εξάπλωσή της λόγω των ισχυρότατων ανέμων.
 • 14:10: Στο σημείο κατέφθασε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
 • 15:00: Η πυρκαγιά ξεφεύγει από την γραμμή άμυνας και μέρος της κατέρχεται στην απόκρημνη πλαγιά που οδηγεί στο ρέμα της Χλόης.
 • 15:15: Μεταφέρεται ο συντονισμός της προσπάθειας σε πρόχειρο
  παρατηρητήριο στο τέρμα της οδού Άτλαντος στο Πανόραμα Βούλας προκειμένου να υπάρξει καλύτερη επόπτευση του μετώπου της πυρκαγιάς και συντονισμός των δυνάμεων πολιτικής προστασίας όπως και των υδροφόρων οχημάτων που 17 Δήμοι της Αττικής έχουν αποστείλει και των 9 εθελοντικών ομάδων και οργανώσεων που συνδράμουν την προσπάθεια.
 • 16:00: Αποφασίζεται από τον Δήμαρχο μετά από ενημέρωση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων η προληπτική εκκένωση της ορεινής περιοχής του Πανοράματος πάνω από την οδό Υμηττού καθώς καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης δινόταν έμφαση στο γεγονός πως απόλυτη προτεραιότητα ήταν η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
 • 16:10: Οργανώνεται συντονιστικό κέντρο στην Πλατεία Άγγελου Αποστολάτου (πρώην Πλατεία Άλσους) στο Πανόραμα. Στο σημείο ορίστηκε χώρος υποδοχής των συμπολιτών μας που κλήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Εκεί μετέβησαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, εθελοντές ιατροί έτοιμοι να δώσουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους το είχαν ανάγκη, μεταφορικά μέσα για τη μετάβαση στους χώρους φιλοξενίας και συγκεκριμένα στο 2ο Γυμνάσιο και το 2ο Λύκειο Βούλας, το Δημαρχείο της πόλης και την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Ιωνία. Παράλληλα, μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο, το Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας ανακοίνωσε πως ήταν σε θέση να υποδέχεται εκτάκτως περιστατικά που θα σχετίζονταν με την πυρκαγιά παρά το γεγονός πως δεν ήταν σε εφημερία.
 • 16:45: Ο Δήμαρχος επικοινώνησε με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Φλώρο για τη διάθεση επιπλέον εναέριων μέσων και συγκεκριμένα δύο ελικοπτέρων τύπου Chinook C-47
 • 17:50: O Δήμαρχος μαζί με στελέχη του Δήμου μετά την ύφεση της πυρκαγιάς στο ρέμα Χλόης και εντός του αστικού ιστού, μεταφέρθηκαν στο Κοιμητήριο Βούλας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μέτωπο που απείλησε τις δημοτικές εγκαταστάσεις του Κοιμητηρίου και του σταθμού μεταφόρτωσης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε και απείλησε την περιοχή Χέρωμα της Δ.Ε. Βάρης.
 • 19:42: Με εντολή Δημάρχου ανακοινώθηκε η άμεση εκκένωση των κατοικιών με μέτωπο στον ορεινό όγκο των περιοχών Νέας Καλύμνου και Εξοχής της Δ.Ε. Βούλας και Διλόφου και Χερώματος της Δ.Ε. Βάρης. Την ίδια ώρα οχήματα και στελέχη του Δήμου μετέβησαν στο Παιδικό Χωριό «SOS» και στο Κέντρο Υπερηλίκων «Άκτιος Οδηγός» προκειμένου να γίνει εκκένωση των εγκαταστάσεων με ασφάλεια.
 • 21:01: H πυρκαγιά βρίσκεται σε ύφεση και παραμένει η εντολή για αυξημένη ετοιμότητα εκκένωσης μόνο για την περιοχή του Χερώματος Βάρης.
 • 21:10: Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος υποδέχεται στο συντονιστικό κέντρο της Πλατείας Αποστολάτου τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Παπαγεωργίου καθώς και τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη. Τους ενημερώνει για τις εξελίξεις και αποφασίζονται από κοινού οι επόμενες ενέργειες.
 • 22:20: Ο Δήμαρχος και το κλιμάκιο υπουργών μετέβη στην περιοχή κάτω από τα Παιδικά Χωριά ΣΟΣ όπου συναντήθηκαν με το 70 περίπου παιδιά που είχαν απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις τους. Στη συνέχεια μετέβησαν στο χώρο πάνω από το σκοπευτήριο της Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να εποπτεύσουν τις προσπάθειες κατάσβεσης του τελευταίου μετώπου της πυρκαγιάς. Παρόντες ο Αντιστράτηγος Γιώργος Κωστίδης και ο Υποστράτηγος Σεραφείμ Παπαποστόλου και ο Δασάρχης Πεντέλης Θανάσης Ρέππας.
 • 23:10: H πυρκαγιά τίθεται υπό έλεγχο σε όλα τα μέτωπα. Ο Δήμαρχος μεταβαίνει στο συντονιστικό κέντρο στην Πλατεία Αποστολάτου ώστε να γίνει μία συνολική αποτίμηση της κατάστασης.
Πυρκαγια στους πρόποδες του Υμηττού που ξεκίνησε από την θέση Πουρνάρι στην Α.Γλυφάδα και κατευθύνεται στην Α.Βούλα, όπου εκκενώνονται τα πρώτα σπίτια.Στην περιοχή επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς η φωτιά κινείται σε δύσβατη ορεινή περιοχή και πνέου ισχυροί άνεμοι, Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η πόλη μας άντεξε

Η πόλη μας βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα ακραίο φαινόμενο, καθώς οι ισχυροί άνεμοι και το ανάγλυφο του εδάφους δυσχέραιναν τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων και ειδικότερα των εναέριων μέσων. Με σωστό συντονισμό και άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων φορέων, η πυρκαγιά αντιμετωπίστηκε χωρίς ανθρώπινες απώλειες και με ελάχιστες υλικές ζημιές. Δυστυχώς όμως υπήρξε βαρύ κόστος πρασίνου καθώς κάηκαν σχεδόν 1700 στρέμματα χαμηλής και μεσαίας δασικής βλάστησης.

Η δημοτική αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης δεσμεύτηκε για τις άμεσες και αναγκαίες ενέργειες, σε συνεργασία με το δασαρχείο για την αποκατάσταση του φυσικού τοπίου της περιοχής. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία του Δήμου και τις εθελοντικές ομάδες Βούλας και Βάρης που με αυτοθυσία υπερασπίστηκαν την πόλης μας, την Ελληνική Αστυνομία για την άψογη συνεργασία, τους Δήμους της Αττικής που έστειλαν δυνάμεις να συνδράμουν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, τους δεκάδες συμπολίτες μας που έτρεξαν να προσφέρουν στην προσπάθεια και προσωπικά τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό κ. Φλώρο και τον Αρχηγό του ΓΕΣ Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση για την πολύτιμη συνεισφορά του Ελληνικού Στρατού σε εναέρια μέσα.

Συνολικά οι δυνάμεις που πήραν μέρος στην κατάσβεση:

Στην κατάσβεση πήραν μέρος 5 Canada’s 212, 2 Ελικόπτερα Chinook, 2 Ελικόπτερα τύπου Bell και 1 Erricson, 10 πυροσβεστικά οχήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου, 65 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πλήθος υδροφόρων από 17 δήμους που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση για βοήθεια του Δημάρχου και περισσότεροι από 550 πυροσβέστες πυροφύλακες και εθελοντές.

Όλοι μαζί δώσαμε την πρώτη μεγάλη μάχη του φετινού καλοκαιριού. Ενωμένοι πετύχαμε τον πρωταρχικό μας στόχο, δεν μετατραπήκαμε σε νέο «Μάτι», δεν χάσαμε ούτε μια ανθρώπινη ζωή και όλοι οι συμπολίτες μας το βράδυ κοιμήθηκαν με ασφάλεια στα σπίτια τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πόλη μας και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας ακόμα καλύτερη.

κλειδαράς Σπανός

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement