Περίεργες συμπτώσεις κάνει η ιστορία. Και την 1η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή, αλλά είναι ορισμένο και το εκλογοδικείο για τη διένεξη στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μεταξύ Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και Σπύρου Πανά, είναι η επέτειος από τον περιπετειώδη θάνατο του βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου, το 272 π.Χ.
Τι έγινε τότε;
Κατά τη μάχη του Άργους, ο στρατός του Πύρρου βρέθηκε σε απελπιστική κατάσταση. Τότε ο βασιλιάς αφαίρεσε τα διακριτικά του από το κράνος του και βασιζόμενος στο άλογό του όρμησε ανάμεσα στους εχθρούς που τον καταδίωκαν.
Τότε δέχτηκε χτύπημα από ένα ακόντιο που τρύπησε την πανοπλία του στο θώρακα. Το τραύμα αποδείχτηκε αμελητέο και τότε στράφηκε ενάντια στο στρατιώτη που του είχε επιτεθεί, κάποιου άνδρα από το Άργος, που ήταν γιος κάποιας φτωχής ηλικιωμένης γυναίκας. Εκείνη είχε καταφύγει στη στέγη κάποιου οικήματος από όπου είχε θέα της μάχης.
Όταν είδε τον κίνδυνο που διέτρεχε ο γιος της, σήκωσε έντρομη ένα κεραμίδι και το εκσφενδόνισε κατά του βασιλιά με τα δύο της χέρια. Ο Πύρρος δέχτηκε το χτύπημα κάτω από το κράνος, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι σπόνδυλοι στη βάση του τραχήλου του. Ως αποτέλεσμα έχασε τις αισθήσεις του και τα χαλινάρια του τού έφυγαν από τα χέρια. Έτσι έπεσε ανάμεσα στους μαχόμενους που δεν αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί.
Εντούτοις ένας άνδρας με το όνομα Ζώπυρος, ο οποίος υπηρετούσε υπό τις διαταγές του Αντίγονου, μαζί με δύο τρεις άλλους, κατάλαβαν ποιος ήταν και τον έσυραν στο κατώφλι ενός σπιτιού, πάνω στη στιγμή που άρχιζε να ανακτά τις αισθήσεις του. Τα χέρια του Ζώπυρου δίστασαν ελάχιστα μπροστά στο βλέμμα του βασιλιά, παρόλα αυτά κατέβηκαν χτυπώντας τον άτεχνα στο σαγόνι. Έτσι τον αποκεφάλισε αργά και με δυσκολία. (πληροφορίες από wikipedia)
Δεν αποκλείεται το εκλογοδικείο της Δευτέρας να είναι “κεραμίδα” για όσους έχουν βεβαιότητες και από τις δύο πλευρές της αντιπαράθεσης.
Η ευχή λοιπόν “σιδεροκέφαλος-η” που θα λάβουν οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι μπορεί να έχει πολλά νοήματα!
