Ντέμης Ρούσσος: γυμνός ο τάφος του, έρημη και απούλητη η βίλα του στη Βούλα

Ντέμης Ρούσσος: γυμνός ο τάφος του, έρημη και απούλητη η βίλα του στη Βούλα

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο φωτογραφίες από τον εγκαταλειμμένο τάφο του Ντέμη Ρούσσου στο Α΄ Νεκροταφείο. Η εικόνα είναι πράγματι θλιβερή. Ένα στεφάνι από πλαστικά λουλούδια και μια φωτογραφία του καλλιτέχνης είναι όλο κι όλο το ταφικό μνημείο, ενώ ο χώρος του τάφου ορίζεται απλώς από πέτρες. Κανείς δεν φρόντισε να ολοκληρωθεί.

Και να αναλογιστεί κανείς ότι ο καλλιτέχνης άφησε πίσω του δύο παιδιά τα οποία υποθέτουμε ότι είναι διά βίου εξασφαλισμένα, όχι μόνο λόγω της ακίνητης περιουσίας του μακαρίτη αλλά και από τα δικαιώματα των δίσκων του.

Ωστόσο, και εδώ ισχύει «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω». Πόσοι από αυτούς που σήμερα θρηνούν και κραυγάζουν για την κατάσταση του τάφου του Ντέμη Ρούσσου έχουν τιμήσει όπως πρέπει τους δικούς τους νεκρούς; Πόσοι έχουμε προβληματιστεί για τους παραμελημένους τάφους που βρίσκονται στο ίδιο νεκροταφείο και είναι η αιώνια κατοικία ηρώων της Επανάστασης του 1821 ή μεγάλων καλλιτεχνών και επιστημόνων που δόξασαν την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο;

Ας κρατήσουμε λοιπόν χαμηλούς τόνους. Αυτό όμως που παρουσιάζει ενδιαφέρον δεν είναι η κατάσταση του τάφου, αλλά η υποκρισία όλων εκείνων που φέτος τον Γενάρη παραβρέθηκαν στην κηδεία του Ντέμη Ρούσσου κι έκλαιγαν με μαύρο δάκρυο για το χαμό του. (Ο Ντέμης Ρούσσος πέθανε στις 25 Ιανουαρίου και η κηδεία του έγινε στις 30 του ίδιου μήνα.)

Στο μεταξύ δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν βρέθηκε αγοραστής για την πολυτελή βίλα του καλλιτέχνη στο Πανόραμα της Βούλας, σε ένα ύψωμα με υπέροχη θέα στον Σαρωνικό, η οποία έχει μπει στο σφυρί με αρχική τιμή τα 2 εκατ. ευρώ, αν και η αξία της είχε παλαιότερα υπολογιστεί σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μια μονοκατοικία εκατοντάδων τετραγωνικών, που αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα και περιέχει πάμπολλες πολύτιμες αντίκες. Βιτρώ, ασημένια καντηλέρια, κρυστάλλινοι πολυέλαιοι, βαρύτιμες ταπετσαρίες, ασημένια καντιλέρια και φυσικά πάμπολλοι χρυσοί και πλατινένιοι δίσκοι κοσμούν τους εσωτερικούς χώρους.

rous2

Ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος έχει αναφέρει πως υπάρχουν δύο σκέψεις για να τιμήσει η Βούλα τον Ντέμη Ρούσσο. Η πρώτη είναι, η διοργάνωση μιας εκδήλωσης προς τιμήν του καλλιτέχνη και η δεύτερη είναι η ονοματοδοσία δρόμου στη Βούλα σε οδό Ντέμης Ρούσσος.

Η αντίθεση πάντως ανάμεσα στην πολυτέλεια της κατοικίας του στα νότια προάστια και στη γύμνια της τελευταίας του κατοικίας, στην Αθήνα, είναι πράγματι εντυπωσιακή. Βελούδα, κρύσταλλα και χρυσοποίκιλτα έπιπλα από τη μια μεριά, χώμα, χαλίκια και πλαστικά λουλούδια από την άλλη. Ο υλικός πλούτος από τη μια μεριά, η ματαιότητα της ύπαρξης και η λήθη από την άλλη….