Connect with us

Hi, what are you looking for?

Βουλιαγμενη

Το real estate της Εκκλησίας στη Βουλιαγμένη

Το Ασκληπιείο Βούλας και η διεκδίκηση 46,6 στρεμμάτων του οικοπέδου του από την Εκκλησία είναι μόνο η τελευταία σε μια σειρά αξιώσεών της που εκκρεμούν.

Αδόμητες ή κοινόχρηστες εκτάσεις στη Βουλιαγμένη, που σήμερα δίνουν στην πόλη τις «αναπνοές» πρασίνου και ελεύθερου χώρου για να έχει μια φυσιογνωμία που θεωρούν όλοι δεδομένη, είναι αυτές που σήμερα διεκδικεί με όλα τα ένδικα μέσα η Εκκλησία της Ελλάδος προκειμένου να τις αξιοποιήσει μέσω της δόμησης, αλλάζοντας τελεσίδικα τον χαρακτήρα της περιοχής.

Πρόκειται για έναν σφοδρό και μακροχρόνιο κτηματικό πόλεμο που δυστυχώς λίγο έχει αναδειχθεί στην επικαιρότητα και ακόμη λιγότερο έχει συνειδητοποιηθεί η έκτασή του από τους κατοίκους της περιοχής. Η πιο ώριμη από τις εκκλησιαστικές διεκδικήσεις αφορά στα 212 οικόπεδα σε όλη τη Βουλιαγμένη που σήμερα παραμένουν αδόμητα χάρη στην πρόνοια των δημοτικών διοικήσεων της πόλης. Πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις που οι δημοτικές αρχές Καραγεώργου και Κασιδόκωστα δέσμευσαν ως πράσινους και κοινόχρηστους χώρους και οι οποίες μετά την πάροδο των ετών και την κατακόρυφη αύξηση της αξίας της γης ήταν πλέον αδύνατο για τον Δήμο να αποζημιωθούν.

Η υπόθεση αυτή έχει τελεσιδικήσει στα ελληνικά δικαστήρια υπέρ της Εκκλησίας που διεκδίκησε και πέτυχε την άρση των απαλλοτριώσεων, βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχει ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα στη μισή Βουλιαγμένη είναι η επιμονή της διοίκησης Κωνσταντέλλου να κρατήσει με κάθε μέσο αδόμητες τις εκτάσεις αυτές, ακόμη και πληρώνοντας τακτικά πρόστιμα για την «απειθαρχία» της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου να θεωρεί μέχρι σήμερα «πολεοδομικά αρρύθμιστα» τα κομμάτια αυτά.

Λίγοι γνωρίζουν ότι ο λόφος της Φασκομηλιάς πάνω από τη Λίμνη δεν είναι μόνο ένα όμορφο και δασικό μέρος για περίπατο. Έκταση 1.800 στρεμμάτων μέχρι τη Βάρκιζα ανήκει στη Μονή Πετράκη και την Εκκλησία σύμφωνα με τα γνωστά οθωμανικά χειρόγραφα παραχώρησης της …Σουλτάνας, με 4 οικοδομικά τετράγωνα εντός σχεδίου και 250.000 τ.μ. οικοδομήσιμα. Αν μέχρι σήμερα η έκταση αυτή καταλαμβάνεται από φασκόμηλο, πεύκα και την υπόλοιπη χλωρίδα του Υμηττού και όχι από μεζονέτες με πισίνα, δρόμους και δίκτυα κοινής ωφέλειας, είναι επειδή η διοίκηση Κασιδόκωστα πρότεινε και θέσπισε έναν απαγορευτικά μικρό συντελεστή δόμησης (0,025%, δηλαδή 25 τ.μ. ανά στρέμμα).

Ο σημερινός Μητροπολίτης Γλυφάδας, Ελληνικού και 3Β Αντώνιος, όταν ήταν διαχειριστής της εκκλησιαστικής περιουσίας προ της εκλογής του, είχε έρθει ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με Ρώσους και Άραβες που κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις οικιστικής αξιοποίησης. Αυτές παραμένουν ακόμη στο συρτάρι, αναμένοντας το ευνοϊκό πολιτικό περιβάλλον για να αρθούν τα πολεοδομικά εμπόδια.

Αλλά και ο λόφος του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης αποτελεί επίσης πεδίο για κτηματικές επενδύσεις. Μπορεί η σημερινή ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος να έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα απειληθεί η λειτουργία του Ιδρύματος, ωστόσο δίπλα από αυτό, στην πευκόφυτη έκταση των 87 στρεμμάτων που απλώνεται μέχρι τη θάλασσα του Λαιμού, υπάρχουν μέχρι σήμερα οι 32 παλιές παράγκες, παραπήγματα που σήμερα έχουν καταρρεύσει, αλλά επί της βάσης των οποίων η Εκκλησία θα έβλεπε πολύ «ζεστά» μια ανοικοδόμηση με τη δοκιμασμένη μέθοδο: Επενδυτές να χτίσουν και να εκμεταλλεύονται με την Εκκλησία να εισπράττει το μίσθωμα. Προεδρικά διατάγματα προστατεύουν σήμερα την περιοχή από μια τέτοιου τύπου αξιοποίηση. Ωστόσο, μια κυβερνητική απόφαση κατόπιν μιας κεντρικής συμφωνίας, όπως αυτή που επιδιώκεται σταθερά από τη σημερινή διοίκηση της Εκκλησίας, θα μπορούσε να αλλάξει το καθεστώς με μια υπογραφή πρωθυπουργού.

Τέλος, ανοιχτή ακόμη και σήμερα είναι η αντιπαράθεση του Δήμου με την Εκκλησία και τους μισθωτές της για τη λειτουργία καντινών – παραλιακών μπαρ σε όλο το μήκος της ακτογραμμής στα Λιμανάκια. Οι εκτάσεις κάτω από την παραλιακή λεωφόρο είναι –και αυτές– περιουσία της Μονής Πετράκη και η Εκκλησία θεωρεί ότι παρά τις σχετικές απαγορεύσεις του Προεδρικού Διατάγματος για το παραλιακό μέτωπο, μπορεί να ενοικιάζει όσους χώρους επιθυμεί για να στήνονται beach bar. Άλλη μια περίπτωση σφοδρής σύγκρουσης με τη δημοτική αρχή Κωνσταντέλλου, που δεν επέτρεψε τη λειτουργία τους ούτε για μία ημέρα.

Τα παραπάνω συνιστούν απλώς το ανεκμετάλλευτο μέχρι σήμερα κομμάτι της εκκλησιαστικής περιουσίας στη Βουλιαγμένη. Διότι ήδη εδώ και δεκαετίες η Εκκλησία της Ελλάδος εκμεταλλεύεται εντατικά τα ακίνητα της Μονής Πετράκη στην περιοχή, όπως τη Λίμνη Βουλιαγμένης, αιμοδοτώντας τα ταμεία της.

Από μια λίστα ακινήτων που δημοσιοποίησε σχετικά πρόσφατα η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών με αφορμή τη μαζική ασφάλισή τους, γίνεται σαφές ότι το εκκλησιαστικό Ε9 έχει πολλές και «βαριές» σελίδες: Μόνο στη Βουλιαγμένη, η λίστα περιέχει 83 συνολικά ακίνητα, συνολικής επιφάνειας άνω των 11,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Απαριθμούνται 72 κατοικίες –μεταξύ των οποίων 16 μεζονέτες– σε 12 κτιριακά συγκροτήματα συνολικής επιφάνειας 9.000 τετραγωνικών μέτρων. Αλλά και 11 εκμεταλλεύσιμα ακίνητα εντός του εμπορικού κέντρου Status επιφάνειας 2.500 τετραγωνικών.

Δεν είναι όλα αυτά αρκετά;


(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Δημοσιογράφος, φύλλο 22, Ιούλιος 2020)

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement