Connect with us

Hi, what are you looking for?

Επικαιρότητα

“Σταματήστε τα δελτία τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα”

Ήταν αναμφισβήτητα η δήλωση του καλοκαιριού.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, από ένα λόφο του Πεντελικού Όρους μιλά το πρωί της 14ης Αυγούστου 2017 σε ζωντανή σύνδεση στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 για τα πύρινα μέτωπα.

Και με ζωηρό τόνο φωνής και αυστηρό ύφος λέει:

Απευθύνω έκκληση σε όλους, σταματήστε τα δελτία τύπου, τα τιτιβίσματα και τα ποσταρίσματα. Σεβαστείτε τους πυροσβέστες, τους πολίτες, τους εθελοντές που παλεύουν με τις φλόγες. Όταν επιχειρούμε σιωπούμε. Δελτία τύπου από ξαπλώστρες σε νησιά και τιτιβίσματα από κλιματιζόμενα γραφεία να μην γράφονται.

Η υπογράμμιση από την περιφερειάρχη ότι απευθύνεται προς όλους ανεξαιρέτως, από αρκετούς εξελήφθη ως μομφή προς τον πρωθυπουργό, από το γραφείο του οποίου την προηγουμένη είχε βγει μια σειρά από τιτιβίσματα, απόντος φυσικά του Αλέξη Τσίπρα από την Αθήνα:

Όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο, ενώ οι φλόγες κατέκαιγαν τον Κάλαμο και προχωρούσαν ανεξέλεγκτες από τον άνεμο προς όλες τις κατευθύνσεις, η πολιτική αντιπαράθεση είχε ήδη ξεκινήσει, από τα πολιτικά κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη που διαμορφώνει άποψη από την επικαιρότητα και την μοιράζεται στον κοινωνικό ή ψηφιακό του κύκλο.

Μια αυτονόητη και φυσιολογική διαδικασία για κάθε ελεύθερη κοινωνία. Στο πολίτευμά μας δεν χρειάζεται κάποια ειδική άδεια μιας αρχής για να ξεκινήσει να συζητά κανείς τις ειδήσεις, να σχολιάζει την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, να καυτηριάζει την παρουσία ή την απουσία των πολιτικά ιθυνόντων.

Αυτή είναι άλλωστε και η δύναμη των social media, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να σφραγίσουν την ατζέντα της επικαιρότητας (ένα σύγχρονο πολιτικό φαινόμενο που πολιτικοί όπως η Ρένα Δούρου θα περίμενε κανείς τουλάχιστον να παρακολουθούν αν όχι να ενθαρρύνουν, πάντως σε καμία περίπτωση να καταστέλλουν).

Ακόμα και σήμερα το τουίτερ συζητά ζωηρά τα #εξαφανισμενος_πρωθυπουργος και #φωτια

Για το λόγο αυτό και το κάλεσμα της περιφερειάρχη για “σιγή ασυρμάτου” προς όλες τις κατευθύνσεις ήχησε παράταιρα, φάλτσα, εκτός κλίματος.

Είναι άκρως υποκριτικό να σημαίνει κανείς σιωπητήριο στο δημόσιο λόγο σε ζωντανή σύνδεση από τη δημόσια τηλεόραση.

Η ίδια η εμφάνιση της Ρένας Δούρου στο βουνό και το στήσιμο των τηλεοπτικών της δηλώσεων στο πανελλήνιο ήταν από μόνη της μια επικοινωνιακή κίνηση, που υπαγορεύτηκε όχι από την ανάγκη ενημέρωσης των κατοίκων της Αττικής, αλλά την ανάγκη εμφάνισης της περιφερειάρχη στην “πρώτη γραμμή” της φωτιάς, μετά την κριτική που είχε δεχτεί για την απουσία της στο μέτωπο της προηγούμενης μεγάλης πυρκαγιάς, στα Κύθηρα, ένα νησί που υπάγεται στην Περιφέρεια Αττικής.

Άλλωστε, το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής ένα 24ωρο μετά την έκκληση της Ρένας Δούρου εξέδωσε Δελτίο Τύπου και …τιτίβισμα για τη “συνδρομή” της “στην κατάσβεση της πυρκαγιάς”, ένα περιεχόμενο δηλαδή που δεν είχε ενημερωτικό αντικείμενο για την ίδια την εξέλιξη της πυρκαγιάς ή την ασφάλεια των πολιτών. Αντίθετα είχε επικοινωνιακό σκοπό να αναδείξει το μέγεθος της συμβολής της Περιφέρειας στο έργο της πυρόσβεσης με τα 3 ερπυστριοφόρα που απέστειλε.

Ήταν μια εύλογη απάντηση στα “ποσταρίσματα” και τα “τιτιβίσματα” που προηγήθηκαν και κατηγορούσαν για αδράνεια την περιφερειακή αρχή.

Ναι, είναι αντιφατικό και ίσως άσχημο κάποιοι λίγοι να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών και κάποιοι πολλοί να σχολιάζουν την ίδια ώρα από το κινητό τους κάνοντας αφ’ υψηλού κριτική για την ετοιμότητα των μηχανισμών.

Τι εννοούσε όμως η Ρένα Δούρου με το “όχι ποσταρίσματα”, “όχι τιτιβίσματα”, “όχι δελτία τύπου”;

Μήπως θα είχε κάποιο νόημα να αφήσουν οι κάτοικοι της Αττικής τις παραλίες, τα κλιματιστικά και τα κινητά και να σπεύσουν στα σημεία της φωτιάς με …κουβάδες νερού;

Όχι βέβαια. Αντιθέτως, η πάγια παραίνεση της Πυροσβεστικής είναι να αποφεύγουν όσοι δεν έχουν σχετική εκπαίδευση να κυκλοφορούν με τα ΙΧ τους στο κοντινό οδικό δίκτυο άσκοπα και να μην μπερδεύονται στα πόδια των πυροσβεστών γιατί συνήθως δυσχεραίνουν το έργο τους και παράλληλα κινδυνεύουν οι ίδιοι.

Ήταν απλώς μια άκομψη και άστοχη δήλωση, όπως άκομψο και άστοχο είναι να λες σε οποιονδήποτε να σταματήσει να μιλά για να ακούγεσαι μόνο εσύ.

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας