Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Παραιτήθηκε ο Βαρουφάκης μετά από απαίτηση των «θεσμών»

Σαν βόμβα έσκασε σήμερα το πρωί η είδηση για την παραίτηση του Γιάννη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Από τη σχετική ανακοίνωση του τέως υπουργού, προκύπτει ότι οι εταίροι έθεσαν με τη μορφή τελεσιγράφου τον όρο «έξω ο Βαρουφάκης, αν θέλετε συμφωνία». Και ο Αλ. Τσίπρας το δέχτηκε, κρίνοντας ότι «ίσως [αυτό] βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

Πρόκειται για ολοφάνερη υποχώρηση του Αλ. Τσίπρα, μια υποχώρηση που φαινομενικά έχει σχέση με την τακτική, όμως είναι πολύ πιθανό να αποδειχτεί στρατηγικού χαρακτήρα υποχώρηση. Και η λέξη-κλειδί είναι το «ίσως».

O Γιάννης Βαρουφάκης υπήρξε με μεγάλη διαφορά ο πιο αναγνωρίσιμος, δημοφιλής και ικανός επικοινωνιακά ανάμεσα στους υπουργούς της κυβέρνησης. Η αντικατάσταση του δεν θα είναι εύκολη.

Ας δούμε όμως και ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του, ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα. Και να αναλογιστεί κανείς ότι ο Γ. Βαρουφάκης ήταν το πρώτο στέλεχος της κυβέρνησης που δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, είπε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με το 70% των όρων του μνημονίου! (Στις μέρες που ακολούθησαν, το ποσοστό ανέβηκε.) Και παρόλα αυτά, ξηλώθηκε!

 

Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξιες θα είναι ραγδαίες και πιθανότατα δραματικές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας. Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας.

Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών. Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος. Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών. Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς. Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας