Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βαρη

Υπερπανσέληνος με δωρεάν συναυλία στο Ribas της Βάρκιζας

Συναυλία κλασικής και έντεχνης μουσικής στο Ribas της Βάρκιζας διοργανώνεται με ελεύθερη είσοδο αυτήν Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015. 

Πρόκειται για μια πολύ σπάνια βραδιά από αστρονομικής άποψης, μιας και θα είναι ορατό το διπλό εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο της Υπερπανσελήνου και της Ολικής Έκλειψης Σελήνης (Supermoon Lunar Eclipse).

Στον πολυχώρο Αχίλλειον – Ribas (30ό χλμ. Λεωφ. Σουνίου, στη Βάρκιζα) την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 21:00 θα εμφανιστούν οι

Το Μουσικό Σύνολο QUASI QUARTETTO με τους:

 • Γιώργο Μανωλά – Πρώτο Βιολί
 • Σπύρο Τραυλό – Δεύτερο Βιολί
 • Γιούλη Σούλα – Βιολοντσέλο
 • Χρήστο Μπάκη – Πιάνο/Ενορχηστρώσεις

Η STACY COULOURIS στο Πιάνο με τους:

 • Τόνυ Βλάχο – Φωνή
 • Μαρίνα Καλογεροπούλου – Φωνή
 • Λεωνίδα Γρηγορόπουλο – Βιόλα
 • Αντώνη Μπατσάκη – Βιολοντσέλο
 • Τheo Χριστοδούλου – Κρουστά

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΟΖΑΪΤΗΣ με τους:

 • Φώτη Μαντζαρίδη – Πιάνο
 • Μυρτώ Δράκου – Βιολί
 • Πέτρο Κουτρουμπή – Κιθάρες (Ακουστική & Ηλεκτρική)
 • Αλέξανδρο Καφούση – Κρουστά

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η συναυλία αφιερώνεται στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Δημοσθένη Δόγκα.

Σημειώνεται ότι από την πλατεία Βούλας – στάση λεωφορείων Αγίου Ιωάννη – θα αναχωρήσει πουλμαν στις 20:30 της ίδιας ημέρας με κατεύθυνση το χώρο της συναυλίας, για όποιον ενδιαφέρεται να την παρακολουθήσει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ: τηλ. 210 – 8952454 (ώρες 09:00 – 17:00)

ΧΟΡΗΓΟΣ: ΣΠΥΡΟΣ ΝΑΚΑΣ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ/ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΟΜΙΛΟΣ «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΦΙΛΙΑΣ»

Η Ολική Έκλειψη Υπερπανσελήνου αφορά δύο φυσικά φαινόμενα που συμβαίνουν ταυτόχρονα: Η «υπερπανσέληνος», στην διάρκεια της οποίας η Σελήνη φαίνεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη και η Ολική Έκλειψη Σελήνης.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, το διπλό αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε μόλις πέντε φορές, με τελευταία το 1982. Μετά τα ξημερώματα της Δευτέρας, θα εμφανιστεί ξανά το 2033.

Τι είναι η υπερπανσέληνος

Επειδή η τροχιά της Σελήνης γύρω από την Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική, η απόσταση που μας χωρίζει από τον φυσικό μας δορυφόρο δεν είναι σταθερή, αλλά μεταβάλλεται μεταξύ μιας μέγιστης και μιας ελάχιστης τιμής. Όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μέγιστη απόστασή της από την Γη (απόγειο) απέχει από τον πλανήτη μας περίπου 405.500 km. Στην πλησιέστερη απόστασή της από την Γη (περίγειο) απέχει περίπου 363.700 km. Το γεγονός αυτό κάνει την Πανσέληνο να φαίνεται 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη στο περίγειο από ό,τι στο απόγειο, για αυτό και ονομάζεται «Υπερπανσέληνος».

Τι είναι Ολική Έκλειψη Σελήνης – «Κόκκινο Φεγγάρι»

Στην διάρκεια της σεληνιακής έκλειψης, καθώς η Γη παρεμβάλλεται μεταξύ της Σελήνης και του Ήλιου, ρίχνει τη σκιά της στην όψη της Σελήνης, καλύπτοντας όλο και μεγαλύτερο τμήμα της. Όταν η σκιά της Γης καλύψει την Σελήνη εντελώς, τότε ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν (υγρασία, θερμοκρασία, περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε σκόνη κλπ), η σκιά της Σελήνης αποκτά κοκκινωπή απόχρωση. Αυτό οφείλεται σε έναν φυσικό μηχανισμό παραπλήσιο με αυτόν που χρωματίζει και τα δειλινά «κόκκινα».

Η «ματωμένη Υπερπανσέληνος», θα γίνει ορατή σε Ελλάδα και Κύπρο, λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η μερική φάση της έκλειψης ξεκινά στις 04:07 της Δευτέρας 28/9, όταν η Σελήνη θα εισέρχεται βαθμιαία στην σκιά του πλανήτη μας.

Η ολική φάση της έκλειψης, κατά την οποία ολόκληρη η Σελήνη θα έχει εισέλθει στη σκιά της Γης, υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 5:11, το μέγιστο της έκλειψης θα παρατηρηθεί στις 5:47, ενώ το τέλος της ολικής φάσης στις 6:23.

Καιρού επιτρέποντος και με την προϋπόθεση ότι η παρατήρηση του φαινομένου από την περιοχή σας δεν παρεμποδίζεται από φυσικά υψώματα ή ψηλά κτήρια, θα έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε το διπλό φαινόμενο της Ολικής Έκλειψης Υπερπανσελήνου, προτού η Σελήνη χαθεί κάτω από τον δυτικό ορίζοντα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας