Connect with us

Hi, what are you looking for?

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών

Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ΒΒΒ: Άμεση δημοκρατία μέχρι τέλους

Την απάντηση της Ριζοσπαστικής Κίνησης Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προκάλεσε άρθρο στην εφημερίδα Παλμό που δημοσιεύτηκε στις 25 Ιανουαρίου 2014 και αναδημοσιεύτηκε στο infonotia.gr με τίτλο “Ου γαρ έρχεται μόνον το …χρίσμα”. Δημοσιεύουμε το κείμενο της ΡιΚιΠ που δημοσιεύτηκε στον σημερινό φύλλο του Παλμού (1 Φεβρουαρίου 2014) καθώς και την απάντηση του συντάκτη, Γιώργου Λαουτάρη.

Απάντηση σε άρθρο Γ. Λαουτάρη στον “ΠΑΛΜΟ” 25/1/2014

Κύριε Λαουτάρη.

Έκπληξη και δυσαρέσκεια μας προκάλεσε το κείμενο σας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παλμός» στις 25-1-14, με τίτλο ”Διστάζει ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Το κείμενο από την πρώτη μέχρι την τελευταία φράση του στρεβλώνει τα χαρακτηριστικα της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ (ΡιΚιΠ ΒΒΒ).

Η ΡιΚιΠ ΒΒΒ ιδρύθηκε από πολίτες του Δήμου μας διαφορετικών πολιτικών απόψεων με ένα προαπαιτούμενο: Την αποδοχή της διακήρυξης άρχων και του κανονισμού λειτουργίας της. Κείμενα που διαμορφώθηκαν μετά από εξαντλητικές συζητήσεις σε επανειλημένες ανοικτές Γενικές Συνελεύσεις. Στη κίνηση μετέχουν πολίτες μέλη ή υποστηρικτές κομμάτων (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι κ.λ.π.), αλλά και ανένταχτοι προερχόμενοι από τα κινηματα (π.χ. ενάντια στα χαράτσια, προστασίας περιβάλλοντος και παραλιών, εθελοντές κάμπινγκ κ.λ.π.). Οι τελευταίοι μάλιστα ίσως αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της κίνησης.

Με το κείμενό σας απαξιώνετε ακριβώς αυτή την (πολύ μεγάλη) ομάδα των συμπολιτών μας, η οποία είναι ανένταχτη κομματικά, συμμετέχει όμως ενεργά και πρωταγωνιστικά στη ΡιΚιΠ. Θέλετε να τους κάνετε ντε και καλά να αισθανθούν ως κομπάρσοι αποφάσεων που εν τέλει (και εν αγνοία τους) παίρνονται στην Κουμουνδούρου. Γιατί;

Όταν προ μηνών δημοσιοποιήσαμε την ίδρυση της Κίνησης, την είχατε χαρακτηρίσει ως δημιούργημα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Αργότερα επανήλθατε ξαναγράφοντας περίπου τα ίδια με αυτά που γράψατε προχτές περί ενός κάποιου αιωρούμενου χρίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παίζει την κολοκυθιά για το «ποιόν» θα υποστηρίξει στη ΒΒΒ!

Ο κανονισμός λειτουργίας της ΡιΚιΠ ΒΒΒ αναφέρει σαφώς: Τα μέλη της κίνησης μετέχουν σ’ αυτήν ως άτομα και όχι ως εκπρόσωποι συλλογικοτήτων. Ανώτερο όργανο της κίνησης ειναι η Συνέλευση των μελών που αποφασίζει τελεσίδικα για όλα τα ζητήματα – και για την επιλογή του επικεφαλής του συνδυασμού και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Δεν ανακαλύψαμε εμείς την Άμεση Δημοκρατία. Όμως είμαστε αποφασισμένοι να την εφαρμόσουμε μέχρι τέλους.

Σεβόμαστε το ρόλο και τη λειτουργία των κομμάτων μέσα στην κοινωνία – ασφαλώς και το δικαίωμα τους να παρεμβαίνουν στα δημοτικά πράγματα. Πιστεύουμε όμως πως πρέπει να επικρατήσουν νέα ήθη στη σχέση μεταξύ κομμάτων και μαζικών συλλογικοτήτων. Σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού. Και βέβαια σεβασμού της αυτοτέλειας των μαζικών φορέων από τα κόμματα, προς όφελος και των δυο πλευρών. Κυρίως όμως ως βήμα ανάκτησης της τρωθείσης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΒΒ
ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
27 Γενάρη 2014

Ανταπάντηση:

Αγαπητοί φίλοι της ΡιΚιΠ,

Η έκπληξη είναι όλη δική μου για ποιο λόγο σας προκαλεί δυσαρέσκεια ένα κείμενο που εκτιμά για την Κίνησή σας ότι θα έχει “θέση ρυθμιστή ή ακόμη και πρωταγωνιστή των πολιτικών πραγμάτων της πόλης”.

Πουθενά δεν αμφισβήτησα την αυτενέργεια και την ανεξαρτησία σκέψης των ανθρώπων που πλαισιώνουν την παράταξή σας. Το αντίθετο μάλιστα. Υποστηρίζω ότι είναι ακριβώς αυτή η ελευθερία κινήσεων που χαρακτηρίζει το εγχείρημά σας και που προκαλεί δισταγμούς σε κομματικά κλιμάκια τα οποία θα ήθελαν μια περισσότερο καναλιζαρισμένη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές αντί για “τοπικά τετελεσμένα”, όπως αναφέρει το κείμενό μου. Όσο για το κατά πόσο “διστάζει ο ΣΥΡΙΖΑ”, επιτρέψτε μου να επικαλεστώ το ρεπορτάζ που έκανα στα πλέον υπεύθυνα πρόσωπα του κόμματος πριν σχηματίσω τη γνώμη μου.

Το σκεπτικό όλου του άρθρου άλλωστε, που σχολίαζε άλλες δύο υποψηφιότητες στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, ήταν ότι η εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων στις δημοτικές εκλογές ακολουθεί πλέον νέους κανόνες σε σχέση με το παρελθόν, οι οποίοι επιβάλλουν και “νέα ήθη”, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε κι εσείς.

Γιώργος Λαουτάρης

κλειδαράς Σπανός
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement