ΡΙΚΙΠ: Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και της Παράκτιο Μέτωπο

ΡΙΚΙΠ: Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και της Παράκτιο Μέτωπο

Τη διαφωνία της με το άρθρο 24 του νόμου “Για την επανεκκίνηση της Οικονομίας” κατέθεσε η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. 

Παρόλο που η παράταξη υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαχωρίζει σήμερα τη θέση της από την κυβερνητική επιλογή να μην καταργήσει το ΤΑΙΠΕΔ και να ενσωματώσει στο ταμείο αυτό τόσο την Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ΑΕ όσο και την ΕΤΑΔ.

Σημειώνει μεταξύ άλλων η παράταξη του Θάνου Ματόπουλου:

Η προοπτική να μεταχειρίζονται τα Δημόσια Κοινόχρηστα- Αμεταβίβαστα αγαθά του φυσικού περιβάλλοντος ,αλλά και τις αρχαιότητες σαν απλά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά και αδιάκριτα από το ΤΑΙΠΕΔ , δεν είναι Συνταγματικά, κοινωνικά και εθνικά επιτρεπτή.

Τα διευκρινιστικά σχόλια που έγιναν στην έδρα του ΟΟΣΑ, για το ΤΑΙΠΕΔ , ότι θα προβούν δηλαδή στο τελείως ασαφές και δυσοίωνο σχέδιο, της μεταρρύθμισης σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του, είναι μία δημιουργική ασάφεια που δεν αρμόζει ούτε στον συντάκτη και δεν αξίζει στους επί τόσα χρόνια αγωνιζόμενους πολίτες για την στροφή της κοινωνίας μας σε πολιτικές με προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο προσανατολισμό.

Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ και οι αδιαφανείς μέθοδοι που εφαρμόζει για την εκποίηση του Δημόσιου πλούτου με σκοπό την αποπληρωμή του “χρέους”.

Η αξιοποίηση μόνο των ακινήτων που δεν ανήκουν στα εκτός συναλλαγής (αιγιαλοί, δάση, λίμνες, ποτάμια, αρχαία, κλπ), είναι κοινωνικά αποδεκτή και με το σκεπτικό της μέγιστης εθνικής-κοινωνικής ωφέλειας.

Η Παράκτιο Μέτωπο  να αλλάξει στόχευση και από φορέας προώθησης επενδυτικών σχεδίων, να μετατραπεί σε φορέα προστασίας και διαχείρισης των παράκτιων ζωνών με ξεκάθαρο εθνικό πλαίσιο για τις παράκτιες ζώνες( ήπιας αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης, με πλήρη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους τους πολίτες ) με την εμπλοκή και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με την εποπτεία της Περιφέρειας με τον απαραίτητο και προβλεπόμενο περιφερειακό σχεδιασμό, να δοθεί η διαχείριση και η χρήση στου Δήμους.

Οι Δήμοι τελικά, οφείλουν να καταρτίσουν μελέτες διαμόρφωσης της παράκτιας ζώνης λαμβάνοντας υπόψη τους και τις ανάγκες και προτάσεις των τοπικών κοινωνιών. Δήμοι και η Περιφέρεια θα συμμετέχουν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της νέας Παράκτιο Μέτωπο με βαρύνουσα άποψη για την τελική εφαρμογή του τελικού σχεδίου Διαμόρφωσης της παράκτιας ζώνης ευθύνης τους.