Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Βουλα

2ο Δημοτικό Βούλας: Η ρομποτική στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας, για 3η συνεχόμενη χρονιά, διεξάγονται μαθήματα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, εκτός σχολικού προγράμματος, σε απογευματινές ώρες.

Βασικός στόχος των μαθημάτων είναι μέσω της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής οι μαθητές μας να βελτιώσουν τον γνωστικό, τον συναισθηματικό (αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση) και τον κοινωνικό τους τομέα (κοινωνικοποίηση, απομυθοποίηση). Επιπλέον, με τη βοήθεια της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ο δάσκαλος μπορεί να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και άλλων κρίσιμων δεξιοτήτων 21ου αιώνα όπως η επίλυση σύνθετων προβλημάτων, η αλγοριθμική σκέψη, η κριτική ικανότητα κ.ά.

Το Μάρτιο του 2017, η δεκατετραμελής αγωνιστική ομάδα ρομποτικής του σχολείου «Gyro’s InnoKids» («τα Παιδιά της Καινοτομίας του Κύρου Γρανάζη»), συμμετείχε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας «First Lego League» (FLL) με τίτλο «Animal Allies 2017» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη στις 10-12/3/2017.

H ομάδα στην πρώτη της εμφάνιση στο Διαγωνισμό κατάφερε να βραβευτεί και να διακριθεί κερδίζοντας το 1ο Βραβείο στον τομέα “Εμφάνιση και Παρουσία” (Pit Design), να καταταγεί 7η στο Robot Game και μέσα από τη γενική της κατάταξη ανάμεσα σε 99 ομάδες από όλη την Ελλάδα εξασφάλισε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ρομποτικής «FIRST® LEGO® League World Festival 2017» ,που διοργανώθηκε στο Saint Luis, Missuri (USA), στις 26-29 Απριλίου 2017 εκπροσωπώντας πλέον την Ελλάδα.

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συμμετείχαν οι 108 καλύτερες ομάδες του κόσμου, οι οποίες προκρίθηκαν μέσα από τουλάχιστον 1.200 προκριματικούς και συνολικά παγκοσμίως 29.000 ομάδες. Οι εμπειρίες που αποκόμισε η ομάδα ήταν εξαιρετικά πολύτιμες και τη βοήθησαν να βελτιωθεί σημαντικά σε πολλούς τομείς. Η συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Τελικό ολοκληρώθηκε με ένα δεκάρι στην κατηγορία «Ευγενής Επαγγελματισμός» των Core Values (Θεμελειώδεις Αξίες), ενώ αξιολογήθηκε με άριστα δέκα (10) στην κατηγορία «Έρευνα» του Project. Τέλος, οι «Gyro’s InnoKids», προτάθηκαν για βραβείο «Μηχανικού Σχεδιασμού» του Robot Design.

Φέτος η ομάδα θα συμμετάσχει στον προκριματικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας «First Lego League» (FLL) που θα διεξαχθεί στη HELEXPO στις 17 Φεβρουαρίου 2018. Εκεί θα προσπαθήσει να κατακτήσει μία από τις θέσεις που οδηγούν στον Εθνικό Τελικό που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη στις 3 – 4 Μαρτίου 2018.

Αυτό που διακρίνει τους «Gyro’s InnoKids» είναι το ομαδικό και συνεργατικό πνεύμα. Εξάλλου η βασική φράση που τους χαρακτηρίζει είναι One Team – One Dream. Στο HYDRO DYNAMICS Robot Game αυτής της σεζόν 2017 – 2018, η ομάδα θα εξερευνήσει και θα μάθει για τους καταπληκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούνται για να προστατέψουν το «πιο πολύτιμο υγρό αγαθό – το νερό!»

Η ομάδα «Gyro’s InnoKids» του 2ου Δημ. Σχ. Βούλας στο πλαίσιο του project του φετινού διαγωνισμού δημιούργησε ένα «Έξυπνο Σύστημα Παρακολούθησης Κατανάλωσης Νερού»

Το Πρόβλημα – Έρευνα

Η ομάδα ασχολήθηκε με τον έλεγχο και μέτρηση της κατανάλωσης του νερού. Συγκεκριμένα παρατήρησε πως τόσο στο σπίτι, όσο και στο σχολείο ειδικότερα, πολλές φορές γίνεται αλόγιστη χρήση του νερού (βρύσες που τρέχουν, καζανάκια που έχουν χαλάσει, διαρροές ή ακόμα και παιχνίδι με το νερό από παιδιά στο σχολείο). Όλο αυτό το νερό χάνεται άσκοπα χωρίς εμείς να μπορούμε να γνωρίζουμε καθημερινά αυτή την ποσότητα.

Το πρόβλημα λοιπόν με το οποίο ασχολήθηκε η ομάδα είναι πως δεν υπάρχει τρόπος να έχουμε καθημερινό έλεγχο της κατανάλωσης που γίνεται ούτε να μπορούμε να παρατηρούμε τυχόν ασυνήθιστη κατανάλωση (π.χ. διαρροή) αλλά ούτε και να έχουμε συγκριτικά στοιχεία με περασμένες περιόδους ώστε να προβούμε σε εντατικότερα μέτρα εξοικονόμησης. Όπως εξάλλου έδειξε και η έρευνα το 94.3% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν γνωρίζει πόσα λίτρα νερό καταναλώνει καθημερινά για τις διάφορες ανάγκες του.

Επιπλέον η ομάδα κάλεσε και συζητήσαμε με δύο ειδικούς για το θέμα της τεχνολογίας καταγραφής της κατανάλωσης. Μία ειδικός της ΕΥΔΑΠ μίλησε στην ομάδα ρομποτικής για τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σήμερα από την εταιρεία και ένας μηχανολόγος μηχανικός μίλησε για το τι αντίστοιχο συμβαίνει σήμερα στις μεγάλες βιομηχανίες.

Λύση

Οι συνέπειες αυτής της έλλειψης, να μη γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή την κατανάλωση, είναι οικονομικές και οικολογικές. Οικολογικές γιατί πολύ μεγάλες ποσότητες νερού σπαταλούνται και χάνονται άσκοπα αλλά και οικονομικές αφού επιβαρύνουν το λογαριασμό είτε τον οικιακό είτε του σχολείου.

Η ομάδα έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικά χαμηλού κόστους «Έξυπνο Σύστημα Παρακολούθησης Κατανάλωσης Νερού». Το σύστημα αυτό στην ουσία περιλαμβάνει μία οπτική μέτρηση της ένδειξης του ρολογιού. Η μέτρηση αυτή καταγράφεται σε ειδικό λογισμικό που έχει σχεδιαστεί και είναι διαδικτυακό. Οι καθημερινές μετρήσεις μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα δημιουργούν αρχεία καταγραφής από τα οποία μπορούμε να παρακολουθούμε τις μεταβολές στην κατανάλωση.

Επιπλέον, ένας αισθητήρας (Liquid Flow Meter) τοποθετημένος στην κεντρική παροχή του νερού και συνδεδεμένος μέσω ενός μικροελεγκτή τύπου Arduino μπορεί να μας δίνει κάθε στιγμή ένδειξη της κατανάλωσης. Αυτή η ένδειξη μεταφέρεται και αποτυπώνεται σε γραφήματα στα οποία έχουν πρόσβαση όλοι όσους ενδιαφέρει το θέμα μαθητές, δάσκαλοι και γονείς.

Παρουσίαση

Η ιδέα και γενικότερα το project με λεπτομέρειες θα παρουσιαστεί από την ομάδα «Gyro’s InnoKids» του 2ου Δημ. Σχολείου Βούλας στις 17 Φεβρουαρίου 2018 στη HELEXPO στο πλαίσιο του προκριματικού διαγωνισμού FLL Athens.

Προπονητής της ομάδας είναι ο Ανδρέας Κούλουμος, φοιτητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας