Ρόδα είναι αλλά δεν γυρίζει

Ρόδα είναι αλλά δεν γυρίζει

Έκθετη είναι η δημοτική αρχή της Αθήνας και ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης για την παράδοξη Ρόδα Παρατήρησης στην πλαετία Συντάγματος: ο μηχανισμός εγκαταστάθηκε πριν πάρει έγκριση και πριν πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.

Το παράδοξο είναι ότι η Ρόδα τραβάει τα βλέμματα των περαστικών, αλλά κανείς δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει!

Αποτελεί υποτίθεται «δωρεά» ιδιώτη, αλλά η δημοτική αρχή κατηγορείται ότι η ίδια προχώρησε σε δωρεά προς όφελος του ιδιώτη.

Η Ρόδα ύψους 40 μέτρων αποτελεί αντιγραφή αντίστοιχων ατραξιόν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το περίφημο «London Eye» από το οποίο μπορεί κάποιος να αγναντέψει ολόκληρο τον Τάμεση.  Ωστόσο η θέα από την αθηναϊκή Ρόδα θα περιοριστεί στη Βουλή, το πολύ έως τον Λυκαβηττό.

Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε από ιδιώτη προ καιρού στον Δήμο Αθηναίων. Η δημοτική αρχή, κρίνοντάς την ενδιαφέρουσα, θέλησε να την υλοποιήσει στη διάρκεια των φετινών γιορτών, με στόχο να “επαναφέρει τη ζωντάνια στο κέντρο της πόλης.”

Η προβληματική ρόδα αφαιρείται…

Την Τρίτη το βράδυ ένα-ένα τα βαγόνια του μεγάλου τροχού άρχισαν να αφαιρούνται. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από τους κατασκευαστές του έργου, η κίνηση αυτή έγινε εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλησιάζει.

Οι χιονοπτώσεις, οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν εντός των επόμενων ωρών και ημερών τους ανάγκασαν -για λόγους ασφάλειας- να αποσυναρμολογήσουν τον τροχό.

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το αν και πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί η Ρόδα Παρατήρησης ανεξαρτήτως καιρού καθώς η πολυεθνική και η αντιπρόσωπός της στην Ελλάδα εταιρεία, που εγκατέστησε τον μηχανισμό, καλούνται να συμπληρώσουν τον φάκελο με τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Οι ελλείψεις, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας των Συντακτών, είναι αρκετές, αν και στο χθεσινό συμβούλιο του Δ.Σ. του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) ο πρόεδρός του, Χρ. Τεντόμας, εκτίμησε ότι όσα πιστοποιητικά λείπουν «θα μαζευτούν σε δυο μέρες» και από εκεί και πέρα η Ρόδα θα ανοίξει στον κόσμο.

Από την πλευρά της, η δημοτική αρχή αποφεύγει να μιλήσει για συγκεκριμένο χρόνο έναρξης λειτουργίας. «Δεν θα γίνει καμία έκπτωση σε θέματα ασφάλειας και νομιμότητας. Προτιμούμε να συνεχίσουμε να δεχόμαστε αυστηρή κριτική για την καθυστέρηση», είναι η κατηγορηματική απάντηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος έχει και έναν επιπλέον σύνθετο και συνάμα δύσκολο ρόλο: από τη μία καλείται να εμφανιστεί ως ο επισπεύδων τη λειτουργία της Ρόδας, από την άλλη προεδρεύει στην Επιτροπή Θεαμάτων (όπου συμμετέχουν και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου, π.χ. μηχανικοί) που θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση για την έναρξη λειτουργίας, εφόσον έχουν πιστοποιηθεί οι αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας.

Όπως διευκρινίζει ο δήμος, η εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι όσες ημέρες δωρεάν λειτουργίας χαθούν στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, θα αναπληρωθούν στη συνέχεια. Αυτό, βέβαια, θα απαιτήσει και νέα απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο πρώτος φάκελος κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Με τη βεβαιότητα ότι είναι πλήρης, οι εκπρόσωποι της πολυεθνικής αποχώρησαν για το εξωτερικό, με τους ελεγκτές να τους αναζητούν για τη συμπλήρωση των πιστοποιητικών…

Στο μεταξύ, την ανάληψη του πολιτικού κόστους σε περίπτωση που η Ρόδα δεν λειτουργήσει προανήγγειλε ο κ. Τεντόμας στο χθεσινό Δ.Σ. Ανοίγοντας αυτό το ενδεχόμενο, μοιάζει να παίρνει πάνω του το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για το θέμα, ειδικά μετά το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο του δημοτικού συμβουλίου της Πέμπτης: ακούγοντας τον κ. Τεντόμα να λέει ότι η υποβληθείσα πρόταση ιδιώτη για τη Ρόδα μεταβιβάστηκε από το γραφείο του δημάρχου, ο Γ. Καμίνης παρενέβη στη συζήτηση για την αποκατάσταση της αλήθειας.

«Από το πρωτόκολλο του γραφείου δημάρχου είχε έρθει μια πρόταση για Ρόδα και αυτό, αυτομάτως, έφυγε από το πρωτόκολλο και πήγε στον Οργανισμό, που είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση των γιορτών», είπε ο δήμαρχος, με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ να συμφωνεί ότι απλώς ακολουθήθηκε η συνήθης διαδικασία. «Το διαλεύκανα για να ξέρουμε ακριβώς τι έχει συμβεί. Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει την αιτιολογία του», συμπλήρωσε ο κ. Καμίνης. Προφανώς και το στιγμιότυπο αυτό δεν ήταν δυνατό να κάμψει τις διαμαρτυρίες, από συμβούλους της πλειοψηφίας και αντιπολίτευση, για το μείζον θέμα της υπόθεσης, που αφορά την εμπορευματοποίηση της κεντρικής πλατείας της πρωτεύουσας.

Η απάντηση Καμίνη

Συνεργάτες του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, απαντούν ότι «η Ρόδα θα λειτουργήσει αλλά «χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια, όσο μεγάλη κι αν είναι η πίεση, απ’ οπουδήποτε».

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις τους σε ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθησυχάζουν τους πολίτες ότι «οι μέρες για δωρεάν χρήση της Ρόδας, που χάθηκαν από την περίοδο των γιορτών, θα μεταφερθούν μέσα στον Ιανουάριο».

Όπως αναφέρουν, ο δήμος είναι ταυτόχρονα σε δύο θέσεις, από τη μία πλευρά θα ήθελε η ρόδα να λειτουργεί ήδη, από την άλλη, ως ελεγκτικός μηχανισμός που πρέπει να αδειοδοτήσει τη συγκεκριμένη ρόδα, «δεν θα αφήσει να γίνει αυτό αν δεν τηρούνται μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια όλες οι προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται για τη νόμιμη λειτουργία της»

Η απόφαση για την τοποθέτηση της ρόδας ελήφθη αρχικά από το δήμο Αθηναίων με το σκεπτικό ότι πρόκειται για «μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με κοινωνικό πρόσημο καθώς η χρήση της θα ήταν δωρεάν για την περίοδο των γιορτών».

Οι συνεργάτες του Γιώργου Καμίνη, αναφερόμενοι στη διαδικασία που ακολουθήθηκε, επαναλαμβάνουν ότι «όπως ισχύει διεθνώς, αυτές οι κατασκευές πρώτα στήνονται και μετά αξιολογούνται.

Αυτή η κατασκευή ελέγχεται από έναν διεθνή οργανισμό πιστοποίησης, τον TUV, ο οποίος πράγματι την περασμένη Παρασκευή κατέθεσε την έκθεση ελέγχου στην αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων, της οποίας προεδρεύει ο δήμος Αθηναίων, αλλά συμμετέχουν υπουργεία, η πυροσβεστική, η αστυνομία και άλλοι φορείς. Η έκθεση είχε όμως, πράγματα που ήταν σε εκκρεμότητα και δεν επέτρεπε στην επιτροπή να δώσει το πράσινο φως ώστε να αρχίσει να λειτουργεί η ρόδα».

Σε ερώτηση σχετικά με την αξιοπιστία της εταιρείας που έφερε τη ρόδα, απαντούν ότι «εκπροσωπεί μια μεγάλη πολυεθνική, της οποίας βασική δουλειά είναι οι ρόδες. Δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της και αμφισβήτησης. Η εταιρεία από τη στιγμή που έφερε τη ρόδα εδώ, έπρεπε να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, κινήσεις ρουτίνας, για τη συγκεκριμένη κατασκευή.

Αποδείχθηκε όμως, ότι δεν είναι ρουτίνας, οι ελληνικές υπηρεσίες ήθελαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, μια μεγάλη κατασκευή, έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο όπου το έδαφος έχει κλίση, είμαστε μια χώρα με σεισμικότητα, έχουμε ισχυρούς ανέμους».

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν, τα βαγόνια έχουν ήδη αφαιρεθεί από χθες το βράδυ, λόγω των ανέμων ενώ, όπως ενημερώθηκαν στις προδιαγραφές της ρόδας περιλαμβάνεται η αφαίρεση του πάνω μέρους της αν η ένταση των ανέμων ξεπεράσει τα 8 Μποφόρ.

Οι αργίες των γιορτών έχουν συμβάλει στην καθυστέρηση από την πλευρά της εταιρείας να προχωρήσει στις παρεμβάσεις που χρειάζονται και όπως ενημερώθηκε ο δήμος «ανακαλούνται άδειες των ειδικών μελετητών της εταιρείας έτσι ώστε σήμερα, ή τα επόμενα 24ωρα να δοθούν τα χαρτιά και να γίνουν οι παρεμβάσεις για να λειτουργήσει η ρόδα».

«Υπάρχει το κόστος της γκρίνιας αλλά μπροστά στην ασφάλεια, δεν είναι κάτι που το αξιολογούμε ως πρώτο. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα ώστε όταν ανέβει πάνω ο πολίτης με το παιδάκι του να είναι απολύτως βέβαιος και σίγουρος ότι ανεβαίνει σε μια ασφαλή κατασκευή» υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του δημάρχου .

Όταν περάσει η περίοδος δωρεάν χρήσης της ρόδας, σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η ρόδα θα ξεστηθεί και θα υπάρξει διαγωνισμός για το ποιος θα διαχειριστεί τη ρόδα αυτή ή άλλη. Προβλέπεται η λειτουργία της ρόδας παρατήρησης για δύο μήνες, με κανονική μίσθωση και εισιτήριο, που επιδίωξη του δήμου είναι να μην υπερβαίνει η τιμή του τα 4 με 5 ευρώ.

Πληροφορίες: Στέργιος Ζιαμπάκας, Εφημερίδα των Συντακτών