Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Το πρώτο γεύμα του Ρωμανού μετά από 30 μέρες απεργίας πείνας

«Το πήραμε;» Με αυτή τη φράση ο Νίκος Ρωμανός έκανε το πρώτο βήμα προς τη ζωή αποφασίζοντας να διακόψει την απεργία πείνας, που σήμερα συμπλήρωνε την 31η ημέρα.

Την ίδια ώρα ζήτησε να ενημερωθεί από τη συνήγορό το Λίλα Ραγκούση, η οποία παρακολουθούσε από το πρωί την εξέλιξη της διαδικασίας στη Βουλή.

Η αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Ρωμανός, όσο του επιτρεπόταν έβλεπε και εκείνος τηλεόραση και ρωτούσε κάθε τόσο, αν υπάρχει κάποιο νέο από την διαδικασία. Η κρίσιμη στιγμή, που τον έκανε να αποφασίσει τη διακοπή της απεργίας ήταν όταν άκουσε τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι αποδέχεται και ψηφίζει την τροποποίηση στην ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο νεαρός κρατούμενος ανακοίνωσε την απόφασή του να σταματήσει, αφού συναντήθηκε και με τους δυο γονείς του, οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί στο μεταξύ.

Ναι, σταματάει επιβεβαίωσαν οι Γ. Ρωμανός και Παυλίνα Νάσιουτζικ, που έφτασε στο Νοσοκομείο κλαίγοντας και πετώντας από τη χαρά της, όταν έμαθε για την εν εξελίξει συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια εκτυλίχτηκαν συγκινητικές σκηνές και μέσα στο δωμάτιο του Νίκου Ρωμανού.

Σχεδόν όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου άρχισε να κινητοποιείται και να οργανώνει πώς θα του χορηγηθεί σιγά – σιγά η τροφή, χωρίς να του δημιουργηθεί οργανικό πρόβλημα.

Ο ίδιος ο Ρωμανός βγήκε από την κακή διάθεση και άρχισε να αναρωτιέται «τι να φάω; σουβλάκι;». Του εξήγησαν ότι δεν μπορεί να φάει κάτι τέτοιο και ότι πρέπει σιτιστεί σταδιακά.

Τον επισκέφτηκε και ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο οποίος του είπε να προσέξει τον εαυτό του και ότι είναι στη διάθεσή του σε ότι έχει ανάγκη. Η αλήθεια είναι ότι όλες αυτές τις ημέρες το προσωπικό προσπαθούσε να τον συνδράμει σεβόμενο την επιθυμία και βούλησή του.

Η πρώτη τροφή, που πήρε ήταν φρυγανιά βουτηγμένη σε τσάι και φυσικά του χορήγησαν ορούς για να πάρει όλες τις απαραίτητες ουσίες, που είχε στερηθεί επί 31 ημέρες.

Τις πρώτες επτά ημέρες θα τρώει κάθε 20 λεπτά μικρά και ελαφριά γεύματα, όπως μία σούπα ή φρυγανιά, με τις μερίδες να αυξάνονται σταδιακά.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι ο οργανισμός του 21χρονου κρατούμενου έχει υποστεί σοκ μετά από 31 ημέρες πλήρους ασιτίας – υπενθυμίζεται ότι από τις 10 Νοεμβρίου το μόνο που δεχόταν ήταν η κατανάλωση υγρών -, με αποτέλεσμα η επανασίτιση του να προϋποθέτει «λεπτό» ιατρικό χειρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζουν ότι η άμεση λήψη τροφής, σε μεγάλες ποσότητες, θα έθετε το ήδη βεβαρημένο και εξουθενωμένο οργανισμό του εκ νέου σε κίνδυνο.

Μετά το κρίσιμο στάδιο των επτά ημερών, θα ακολουθήσει ακόμη μία εβδομάδα νοσηλείας στο «Γ. Γεννηματάς». Κατά τη περίοδο αυτή, η συχνότητα των γευμάτων του Νίκου Ρωμανού θα μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας στα φυσιολογικά επίπεδα.

Κατά τη διαδικασία αυτή ο νεαρός κρατούμενος θα υποβάλλεται καθημερινά σε ιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο, για να διασφαλίσουν ότι ο οργανισμός του επανακάμπτει χωρίς επιπλοκές.

 

Τα ευχάριστα τα έμαθε και η σύζυγος του Βιργινία, που τον είδε στο πρωινό επισκεπτήριο, αλλά γύρισε πίσω για να μοιραστεί και εκείνη τη χαρά για την απόφαση του συντρόφου της. Η παρουσία της διακριτική όλες αυτές τις ημέρες που ήταν στο Νοσοκομείο.

Ο συνήγορός του, Φραγκίσκος Ραγκούσης, δήλωσε στο Βήμα αμέσως μετά την λήξη της απεργίας: «Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς. Εγώ δηλώνω ότι ο Νίκος Ρωμανός θα σεβαστεί όλους αυτούς, που τον υποστήριξαν θα παρακολουθήσει τις σπουδές του και δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη τους».

«Μη χαθεί το εξάμηνο» 

Ένας από τους πρώτους ανθρώπους που είδε τον Νίκο Ρωμανό σήμερα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» μετά την λήξη της απεργίας πείνας μετά από 31 ημέρες, ήταν ο καθηγητής του στις φυλακές Πέτρος Δαμιανός.

Ο Πέτρος Δαμιανός τόνισε ότι ο Ρωμανός του είπε να επικοινωνήσουν με την σχολή του 21χρονου για να μην χαθεί το εξάμηνο.

«Μόλις βγήκα από το νοσοκομείο. Η πρώτη του φράση μετά τις χαρές: Κύριε Πέτρο να επικοινωνήσουμε με τη σχολή για να μη χαθεί το εξάμηνο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

 

Αναδημοσίευση από το Βήμα

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας