Αντίο Σαμπάχ, αντίο Σαμπούχα

Αντίο Σαμπάχ, αντίο Σαμπούχα

Πέθανε η μεγαλύτερη ντίβα στον αραβικό κόσμο

Στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, στη Βηρυτό, τελέστηκε σήμερα η νεκρώσιμη ακολουθία για τη Σαμπάχ, την πιο δημοφιλή τραγουδίστρια και ηθοποιό στον αραβικό κόσμο που πέθανε την περασμένη Τετάρτη σε ηλικία 87 ετών.

Ήταν εξαιρετικά αγαπητή όχι μόνο στο Λίβανο, αλλά σε όλο τον αραβικό κόσμο. Στο ενεργητικό της έχει 50 δίσκους μακράς διαρκείας, 80 κινηματογραφικές ταινίες (κυρίως αιγυπτιακής παραγωγής), περίπου 20 θεατρικές παραστάσεις και εννέα γάμους, μερικοί από τους οποίους κράτησαν μόλις λίγους μήνες. Κυρίως όμως επέμενε να εμφανίζεται και να τραγουδά ακόμα και στα βαθιά γεράματα προκαλώντας θαυμασμό, ενθουσιασμό αλλά και ειρωνικά σχόλια. Πασίγνωστη για το διαρκές χαμόγελό της και τις εκκεντρικές εμφανίσεις της -τύφλα να έχει η Lady Gaga.

«Σαμπάχ», το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, σημαίνει «Πρωινό», ενώ οι συμπατριώτες την αποκαλούσαν χαϊδευτικά «Σαμπούχα». Ήταν η πρώτη τραγουδίστρια του αραβικού κόσμου που τραγούδησε στην αίθουσα Ολυμπιά στο Παρίσι, στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης και στην Όπερα του Σίντνεϊ.
Αν και δεν καταλαβαίνουμε τους στίχους των τραγουδιών της, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη ζωντάνια και το κέφι που εξέπεμπει η Σαμπάχ.

Όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ αφιέρωσαν εκτεταμένα ρεπορτάζ για το θάνατο της Σαμπάχ. «Ένα όμορφο σύμβολο μιας χαμένης χρυσής εποχής», τη χαρακτηρίζει, π.χ., η Guardian.