Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Σακελλαρίδης: Και η προηγούμενη κυβέρνηση δέσμευε αποθεματικά

Το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αντ1 για τη δικαιολόγηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Είπε συγκεκριμένα:

“Εμείς ποτέ δεν έχουμε κρύψει ότι υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Το πρόβλημα αυτό ρευστότητας προκύπτει από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα πληρώνει μισθούς, συντάξεις, τόκους. H ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται έτσι ώστε να διασφαλίζονται οι μισθοί, οι συντάξεις και όλη η κάλυψη των λειτουργικών δαπανών.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διευκολύνει την κυβέρνηση ώστε να μην αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα. Είναι ένας τρόπος ώστε να έχει την δυνατότητα η κυβέρνηση να έχει ένα επιπλέον όπλο, ένα επιπλέον εργαλείο ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας. Υπάρχει πρόβλημα στενότητας οικονομικής, λείπουν λεφτά και όλοι το αντιλαμβάνονται αυτό. Αυτή την στιγμή μία κυβέρνηση η οποία είναι υπεύθυνη απέναντι στο λαό αυτό που οφείλει να κάνει είναι να διασφαλίζει ότι θα καλύπτονται και οι υποχρεώσεις της στο εσωτερικό και οι υποχρεώσεις στο εξωτερικό”.

Ως προς τις αντιδράσεις των δημάρχων σημείωσε:

“Έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα των Δήμων επειδή έχω υπάρξει και μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και γνωρίζω αυτά τα ζητήματα και τις πραγματικές αγωνίες των δημάρχων. Δεν είναι επειδή αυτή τη στιγμή βρίσκονται απέναντι στην κυβέρνηση η ΚΕΔΕ δεν αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τις πραγματικές τους αγωνίες και τα πραγματικά προβλήματα στην καθημερινότητα των Δήμων.

Ξέρετε πολύ καλά, γνωρίζουν και οι δήμαρχοι, το γνωρίζει και η ΚΕΔΕ, ότι τα τελευταία 4, 5 χρόνια έχουν έρθει μειώσεις στην χρηματοδότηση των Δήμων από τον Προυπολογισμό, οι περίφημες ΚΑΠ, της τάξης περίπου των 60-65%. ΄Εχουν συμβάλει οι Δήμοι όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στην επίτευξη του
πρωτογενούς πλεονάσματος που έχει η χώρα. Έχουν πληρώσει με πολύ μεγάλη προσπάθεια και με πολύ μεγάλη διάλυση των υπηρεσιών τις οποίες οφείλουν να παρέχουν οι Δήμοι”.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα στους δημόσιους φορείς:

“Αυτή την στιγμή με αυτήν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που φέρνουμε δεν προκαλείται κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία αυτή τη στιγμή είναι στις εμπορικές τράπεζες να κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος- όχι να δεσμεύονται, δεν μιλάει κανένας για δέσμευση- να κατατίθενται, λοιπόν, σε έναν λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και να δίνεται η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση με βάση αυτά τα χρήματα όταν αυτή κρίνει ότι είναι σκόπιμο- μπορεί και να μην κρίνει ότι είναι σκόπιμο, να μπορεί να δανείζεται και να κάνει έναν ενδοκυβερνητικό δανεισμό.

Αυτή η πρακτική ήταν απολύτως συνηθισμένη και με την προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είναι κάτι νέο, δεν είναι μια νέα πατέντα της σημερινής κυβέρνησης. Πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, η Αττικό Μετρό είχε καταθέσει ένα μεγάλο ποσό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Χρειάστηκε για λόγους ανάγκης στην λειτουργία της να αποσύρει ένα ποσό των 150 εκατομμυρίων επειδή το είχε ανάγκη. Δεν της είπε κανείς όχι, δεν δέσμευσε κανένας το ποσό. Η Αττικό Μετρό είχε το δικαίωμα, όπως θα έχουν και οι Δήμοι, να αποσύρουν αυτά τα χρήματα έτσι ώστε να απαντήσουν στις άμεσες ανάγκες τους”.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε και στο ενδεχόμενο που κάποιος δήμος αρνηθεί να εφαρμόσει το νόμο:

“Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φθάσουμε σε αυτήν την κατάσταση. Νομίζω ότι και ο κύριος Πατούλης το αντιλαμβάνεται ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι το αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πώς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα εφαρμόζονταν νόμοι οι οποίοι πραγματικά έπλητταν την αυτοδιοίκηση και σήμερα όταν έχουμε μια τέτοια κατάσταση που, επαναλαμβάνω, δεν πλήττονται τα οικονομικά των δήμων σε αντίθεση με όλα αυτά που συνέβαιναν τον προηγούμενο καιρό. Ο νόμος μιλά για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ευελπιστώ – και το λέω χωρίς καμιά διάθεση αντιπαράθεσης με τους δήμους- ότι θα υπάρχει μια εναρμόνιση των πρακτικών των δήμων με βάση το νόμο”.

 

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας