Πολιτικός σάλος από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Αφορμή για σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση έγινε η θυελλώδης συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, που συζητούσε την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την επένδυση μαμούθ στον Αστέρα, που θα μετατρέψει την περιοχή σε οικιστική ζώνη.

Η συνεδρίαση ήταν έκτακτη, μετά την αναβολή του ίδιου θέματος την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, όπου το κλίμα της συνεδρίασης έγερνε προς το “όχι” (σχετικό ρεπορτάζ  της συνεδρίασης είχε και το infonotia.gr).

Η συνεδρίαση διακόπηκε πριν την ψηφοφορία και σημειώθηκαν συμπλοκές σώμα με σώμα μεταξύ περιφερειακών συμβούλων.

Με ανακοίνωσή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Επί 4 ώρες, σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις, δεχόμασταν συνεχείς ύβρεις, λοιδορίες και απειλές. Και όλα αυτά υπό την καθοδήγηση και την παρακίνηση Περιφερειακών Συμβούλων και Βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Θλιβερές φιγούρες μιας θλιβερής νοοτροπίας που προτάσσει το κομματικό συμφέρον σε βάρος του εθνικού. Που θυσιάζει τους θεσμούς στο βωμό της κομματικής γραμμής. Που ενδιαφέρεται μόνο για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία”.

Σχολιάζοντας τη στάση των περιφεριακών συμβούλων που είναι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τσουκαλάς, Αθανασίου, Παναγούλης) ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε χαρακτηριστικά:

“Οι «επισκέπτες» Περιφερειακοί Σύμβουλοι χθες κάθισαν επί 4ωρο, προκειμένου να επιτελέσουν το κομματικό τους καθήκον. Και, αφού κόλλησαν τα ένσημα του κομματικού πατριωτισμού, αποχώρησαν με ήσυχη συνείδηση. Κατανοώ την αγωνία τους να αναρριχηθούν στην ιεραρχία του νέου τους κόμματος στο οποίο μεταπήδησαν”.

Ο Γιάννης Σγουρός υπογράμμισε ακόμη ότι “το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ήταν και είναι χώρος διαλόγου και συνθέσεων και δεν θα επιτρέψουμε να το μετατρέψουν κάποιοι σε «δοκιμαστικό σωλήνα» της πρακτικής που θέλουν να επιβάλλουν”.

Ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τη στάση του Δημάρχου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης κ. Σπύρου Πανά που “αν και διαφωνούσε με την απόφαση, καταδίκασε τα γεγονότα και δήλωσε ότι αυτοί οι δήθεν «αγανακτισμένοι» σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν το Δήμο και το σύνολο των δημοτών της πόλης του και δεν τους αναγνωρίζει”.

Τη δική του εκδοχή έδωσε ο περιφεριακός σύμβουλος Αττικής και βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τσουκαλάς.

Εξήγησε ότι η ένταση δημιουργήθηκε όταν οι περιφερειακές παρατάξεις ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία: “Αυτό εκνεύρισε τον κ. Περιφερειάρχη, προφανώς επειδή οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξής του έλειπαν τη συγκεκριμένη στιγμή, και για άλλη μια φορά έχασε την ψυχραιμία του, πράγμα που συμβαίνει συχνά, όταν βρίσκεται κάτω από πίεση και δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόθεση του να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία σαν να είναι ιδιοκτησία του, με αποτέλεσμα να κατέβει από το προεδρείο και να προπηλακίζει όσους είχαν αντίθετη γνώμη με αυτόν. Ανέβηκε στην κορυφή του αμφιθεάτρου, που ελάμβανε χώρα η συνεδρίαση, και μου επιτέθηκε σπρώχνοντας και απειλώντας με. Έχει μπερδέψει προφανώς την ιδιότητα του ως Περιφερειάρχη με την ιδιότητα του παλαίμαχου αρσιβαρίστα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αδυνατεί να αποκρύψει την αυταρχική νοοτροπία και πρακτική του”.

Και η ανακοίνωση του Δημήτρη Τσουκαλά συνεχίζει:

“Η ουσία του θέματος δεν είναι η απαράδεκτη για θεσμικό παράγοντα της αυτοδιοίκησης συμπεριφορά του Περιφερειαρχή, αλλά ότι μετά τον Αστέρα ο Περιφερειάρχης θα πάρει κι άλλη εντολή από την κυβέρνηση και την τρόικα να ξεπουλήσει το Ελληνικό και τέλος να παραδώσει στους Ιδιώτες όλο το παράκτιο μέτωπο”.

Το θέμα πήρε ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις με πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σχολίασε:

“Στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αρκετό να απειλούν με βία και ασκούν πλέον οι ίδιοι βία εις βάρος δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων. Επιτέλους ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση και να καταδικάσει κάθε πρακτική βίας. Αλλιώς θα επιβεβαιώσει ότι λειτουργούν κατ΄ εντολή του“.

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε κατόπιν:

“Για άλλη μία φορά ο κ. Κεδίκογλου ελεεινολογεί και ψεύδεται. Το δρόμο της λάσπης και της βρώμικης προπαγάνδας, θα τον περπατήσει μόνος του. Καλό Σαββατοκύριακο κύριε Κεδίκογλου”.

Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε μεταξύ άλλων:

“Τα όσα έγιναν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αποτελούν ένα ακόμη βήμα στον πολιτικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι βουλευτές του Δ. Τσουκαλάς και Στ. Παναγούλης (γνωστός και από άλλες χυδαιότητες), επιχείρησαν με τραμπουκικές συμπεριφορές να διαλύσουν βίαια τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία είχε ως αντικείμενο την περιβαλλοντική μελέτη (και μόνο) για την αδειοδότηση του σχεδίου ανάπλασης του ακινήτου του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Η καταδίκη των τραμπουκικών ενεργειών, των χυδαίων απειλών και των ύβρεών τους κατά του Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού είναι απόλυτη και σαφής. Και αυτό πρέπει να γίνει από όλους”.