Το χωριό του Αϊ-Βασίλη βρίσκεται στην Κίνα

Το χωριό του Αϊ-Βασίλη βρίσκεται στην Κίνα

Τα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία που αγοράζουμε αυτές τις μέρες για δώρα δείχνουν χαρούμενα ξωτικά να φτιάχνουν παιχνίδια και στολίδια στο χωριό του Αϊ-Βασίλη, που ο γενναιόδωρος άγιος θα τα μοιράσει στα παιδάκια όλου του κόσμου. Στην πραγματικότητα το 60% όλων των χριστουγεννιάτικων στολιδιών σε όλο τον κόσμο παράγονται στο «χωριό των Χριστουγέννων», την πόλη Γουαϊγιού στην Κίνα. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα 600 εργοστάσια που τροφοδοτούν την παγκόσμια αγορά με λαμπιόνια, μπάλες, γιρλάντες, ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα, σκούφους του Αϊ-Βασίλη κ.λπ.

Στην πραγματικότητα τα χαρούμενα ξωτικά είναι εργάτες που έχουν μεταναστεύσει από την αγροτική ενδοχώρα σ’ αυτή τη βιομηχανική πόλη που βρίσκεται 300 χιλιόμετρα νότια της Σαγκάης. Τα «ξωτικά» δουλεύουν 12 ώρες την ημέρα ενώ η αμοιβή τους φτάνει, το πολύ, τα 250-375 ευρώ το μήνα, ενώ το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι απ’ αυτούς ούτε καν ξέρουν τι είναι τα Χριστούγεννα, όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ της Guardian.

Christmas decorations being made at a factory in Yiwu city, Zhejiang province, China - 15 Dec 2014 4

 

Στις φωτογραφίες βλέπουμε έναν 19χρονο εργάτη που δουλεύει σε ένα από τα εργοστάσια της Γουαϊγιού μαζί με τον πατέρα του. Η δουλειά τους είναι να βάφουν κόκκινες τις νιφάδες χιονιού από φελιζόλ:  πρώτα τις βουτάνε σε ένα διάλυμα από κόλλα και ύστερα τις τοποθετούν σε ένα μηχάνημα που τις επενδύει με χρωματιστή χρυσόσκόνη μέχρι να γίνουν κατακόκκινες.

Καθένας παράγει 5.000 πανομοιότυπα στολίδα την ημέρα και η κόκκινη σκόνη ποτίζει τα πάντα: δέρμα, μαλλιά, ρούχα. Μέχρι και 10 φτηνές χειρουργικές μάσκες την ημέρα αλλάζει κάθε εργάτης ώστε να καταπίνει όσο το δυνατόν λιγότερη τοξική χρυσόσκόνη…

3

Φρίττουν οι φίλοι μας οι Άγγλοι μπροστά στην εκμετάλλευση της κινεζικής εργατικής τάξης, όμως και στην Ελλάδα οι μνημονιακοί μισθοί, ιδίως για τους νέους, συχνά είναι χαμηλότεροι από εκείνοι της Κίνας. Με την ανεργία που μας δέρνει, πολλοί θα ήταν πρόθυμοι να εργαστούν ακόμα και με συνθήκες Κίνας για έναν μισθό των 250 ευρώ…