Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε η Σκωτία

Νίκη του «όχι» με 55,4% και περίπου εννέα μονάδες διαφορά δείχνουν τα αποτελέσματα στις κάλπες του δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Ενώ η καταμέτρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, στις 30 από τις 32 περιφέρειες, το «όχι» συγκεντρώνει το 54,4% και 1.914.187 ψήφους, ενώ το «ναι» το 44,6% και 1.539.920 ψήφους, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει BBC.

Το ποσοστό του «όχι» στην ανεξαρτησία της Σκωτίας θα φθάσει το 55%, έναντι 45% για το «ναι», σύμφωνα με την πρόβλεψη που μεταδίδει το BBC.

Ο Αλεξ Σάλμοντ, πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτης της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας, παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του «ναι» στο δημοψήφισμα, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά ότι το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να παραχωρήσει περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία, προσθέτοντας ότι η απόρριψη της ανεξαρτησίας της Σκωτίας από τους ψηφοφόρους αποτελεί έναυσμα για μία ευρύτερη συνταγματική μεταρρύθμιση σε ολόκληρη τη Βρετανία.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που ο λαός τη Σκωτίας έλαβε αυτήν την κρίσιμης σημασίας απόφαση να διασφαλίσει την οικογένεια των εθνών μας για τις επόμενες γενιές. Τώρα, οφείλουμε να παραχωρήσουμε εγκαίρως και πλήρως τις νέες εξουσίες στη Σκωτία. Αυτό το δημοψήφισμα αποτελεί έναυσμα όχι μόνο για ένα νέο κεφάλαιο στη συμμετοχή της Σκωτίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά επίσης και για μία ευρύτερη μεταρρύθμιση ολόκληρης της Ενωσης», είπε.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων καθυστέρησε λίγο, λόγω της αυξημένης συμμετοχής στην ψηφοφορία που ξεπέρασε το 80% στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες.

Ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Τζον Κέρτις δήλωσε στο BBC τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ότι «αρχίζουν να εμφανίζονται τα στοιχεία που δείχνουν ότι το στρατόπεδο του “όχι” επικρατεί».

«Ταυτόχρονα, αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι η νίκη του “όχι” δεν είναι του επιπέδου που αναμενόταν όταν ανακοινώθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος εδώ και 18 μήνες ή ακόμη και τους τελευταίους δύο μήνες», πρόσθεσε.

Οι Σκωτσέζοι κλήθηκαν την Πέμπτη να απαντήσουν ναι ή όχι στην ερώτηση «Πρέπει η Σκωτία να είναι μια ανεξάρτητη χώρα;».

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας