Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι για την Κεφαλονιά

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, μετά τον σεισμό των 5,8 βαθμών, και άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την καταγραφή των ζημιών και την αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, κλειστά, ενώ στο νησί θα φτάσουν τις επόμενες ώρες δύο πλοία, το Superfast 11 και το «Ελ.Βενιζέλος», προκειμένου να φιλοξενήσουν προσωρινά όσους δεν μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στα σπίτια τους. Το Superfast 11 διαθέτει 700 κλίνες και το «Ελ.Βενιζέλος» 1.300 κλίνες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επτά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την πτώση αντικειμένων.

Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση έχουν αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Κλειστός εξαιτίας κατολισθήσεων είναι ο επαρχιακός δρόμος Ληξουρίου – Αργοστολίου, ενώ κλειστοί είναι και αρκετοί επαρχιακοί ορεινοί δρόμοι.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης: 2671027311.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί, καθώς δεν είναι σαφές εάν η δόνηση των 5,8 βαθμών ήταν ο κύριος σεισμός και όχι προσεισμός.

Στο νησί βρίσκεται ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, για να διαπιστώσει την κατάσταση που επικρατεί.

Ο κ. Μιχελάκης, αφού πρώτα επισκέφτηκε την περιοχή του Ληξουρίου, που έχει υποστεί τις περισσότερες ζημιές, συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο παρουσία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπύρου Σπύρου, του δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση, του αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς κ. Σκούρτη, του Γενικού Γραμματέα πολιτικής προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, σεισμολόγων και άλλων πολιτικών προσώπων του νησιού.

“Ήρθαμε για να κάνουμε μια πρώτη καταγραφή και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα τις ζημιές. Με το που φτάσαμε στο νησί, πήγαμε κατευθείαν στο Ληξούρι, που σύμφωνα με τα στοιχεία έχει πληγεί περισσότερο από τον σεισμό”.