Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Σγουρός: “Πρώτη προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική”

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό “Αττική μόνο με έργο”, Γιάννης Σγουρός, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη. Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την υποψηφιότητά του:

«Πίσω από κάθε επικεφαλής της παράταξης βρίσκονται πολίτες, συνεργάτες, άνθρωποι με τους οποίους έχει γίνει ένα έργο. Επειδή η συγκεκριμένη περίοδος ήταν 3,5 χρόνια -τρία για την ακρίβεια-, πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο που ήταν σημαντικό για την πατρίδα μας, κυρίως για την Αττική των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων και των 66 δήμων, όπου αυτή τη στιγμή έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Εάν δεν ολοκληρώσουμε το έργο μας -πρόκειται για τους ευρωπαϊκούς πόρους για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και την σωστή διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά των εσόδων της περιφέρειας Αττικής-, πολύ φοβάμαι ότι θα μπούμε σε περιπέτειες. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ίσα – ίσα που είπα σε όλα τα μέλη της παράταξης “παιδιά θέλετε να μην κατέβουμε;” και ομόφωνα όλοι αποφάσισαν ότι πρέπει να κατέβουμε, για να διασφαλίσουμε τον καλύτερο τρόπο συνέχισης του έργου και από την άλλη πλευρά ν’ αξιοποιήσουμε πλέον το ΕΣΠΑ με κοινωνικό πρόσωπο που θα απευθύνεται στον άνθρωπο».

* Για τις προτεραιότητες του προγράμματός του:

«Πρώτη προτεραιότητα είναι η κοινωνική πολιτική -μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις που έχουν γίνει με το υπουργείο Ανάπτυξης όλα αυτά τα χρόνια γιατί με βάση το νόμο του Καλλικράτη έχουν πάρει την κοινωνική αρμοδιότητα-, καθώς επίσης και τα θέματα των πολεοδομιών. Άρα λοιπόν αυτές οι δύο αρμοδιότητες, διευθύνσεις πολεοδομίας και κοινωνική πρόνοια δεν ανήκουν πλέον σε μας, αλλά στους δήμους, δηλαδή στον πρώτο βαθμό. Και αυτό το ξεκαθάρισε ο Καλλικράτης, ο οποίος λέει “οι δήμοι θα έχουν αυτές τις αρμοδιότητες, οι περιφέρειες θα έχουν αυτές τις αρμοδιότητες”. Για εμάς είναι βασικό ότι για πρώτη φορά στους ευρωπαϊκούς πόρους μπαίνουν χρήματα, 300 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία προορίζονται για τον κοινωνικό αποκλεισμό και για τη φτώχεια και έτσι θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι εκτελούνται από μας ή έχουν τελειώσει ή συνεχίζονται ή έχουν ενταχθεί και θα είναι έτοιμοι μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2015».

Δημοσιογράφος: Αυτό θα γίνει με την συνεργασία των δήμων;

Γ. Σγουρός: «Βεβαίως. Με αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, γιατί στους δήμους με την περικοπή του 65% -που έγινε από την κυβέρνηση- δεν υπάρχουν χρήματα. Άρα, λοιπόν, μέσω των ευρωπαϊκών πόρων θα λειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Επιπλέον, σε συνεργασία με τους δήμους, οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι πραγματικά υποφέρουν, θα κάνουμε προγράμματα για την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα οποία θα τα χρηματοδοτήσουμε μέσω των ευρωπαϊκών πόρων. Πολύ σημαντικό επίσης είναι να συμβάλουμε στην μείωση της ανεργίας. Αυτό θα γίνει μόνο με την ολοκλήρωση των υποδομών και των έργων. Γι’ αυτό έχουμε πέσει με τα μούτρα και λέμε ότι από το μεγαλύτερο κονδύλι που πήρε η πατρίδα μας -24 δισ. ευρώ-, επί κυβερνήσεως Καραμανλή, το 2007 – 2013, τα 2,5 δισ. προορίζονταν για την Αττική. Στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 πρέπει να έχουμε τρεις λέξεις με αποτέλεσμα, 2,5 δισ. ευρώ εντάξεις, 2,5 δισ. ευρώ συμβάσεις και 2,5 δισ. πληρωμές. Κλείνει λοιπόν το 2007 – 2013. Μπαίνουμε στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 2014 – 2020. Αυτό θα επιφέρει 100.000 θέσεις εργασίας, γύρω στο 1 δισ. ευρώ επιστροφή Φ.Π.Α, αλλά παρόλα αυτά, για πολλά έργα αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για την Αττική…».

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας