Σγουρός: Ευρώπη της αλληλεγγύης ή της φτώχειας;

Για τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη νέα Ευρώπη μίλησε ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, κατά την ομιλία του, απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jose Manuel Barroso και στον Πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών Ramon Luis Valcarcel Siso στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας της 6ης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης των Περιφερειών και των Πόλεων, που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα Συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπη.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Σγουρός, “είναι πλέον φανερό ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως πολιτική και σαφώς θεσμική. Ποτέ άλλοτε η αποστασιοποίηση και ο σκεπτικισμός των πολιτών ως προς τα τεκταινόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν τόσο έντονα. Η Ευρώπη πρέπει σήμερα κιόλας να πάρει μια μεγάλη απόφαση: να αλλάξει πολιτική, δηλαδή τρόπο σκέψης και δράσης, για να μπορέσει να επανακτήσει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ένα πρώτο δείγμα θα είναι οι στρατηγικές μας επιλογές για την «Ευρώπη 2020». Θα είναι μια Ευρώπη της κοινωνικής αλληλεγγύης και της εργασίας ή μια Ευρώπη της λιτότητας, της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού;”

tspg

Ως προς το ρόλο της αυτοδιοίκησης είπε:

“Στο νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα 2014-2020, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει καθοριστικό ρόλο. Να πάψει ο αναποτελεσματικός κρατικός συγκεντρωτισμός”.