Σγουρός: “Έργα 95 εκατ. ευρώ στα νότια προάστια”

Για τα νότια προάστια, το αεροδρόμιο του Ελληνικού και τους δημάρχους της περιοχής μίλησε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Παλμός και τη δημοσιογράφο Έφη Φιλιπποπούλου.

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

Παλμός: Θα μας επιτρέψετε να επικεντρωθούμε στα Νότια Προάστια, όπου η Περιφέρεια έχει παρουσιάσει πληθώρα έργων, τα περισσότερα ήδη ολοκληρωμένα, κατά τη διάρκεια της θητείας σας στην Περιφέρεια Αττικής. Από τα απλά καθημερινά όπως ασφαλτοστρώσεις, καθαρισμούς νησίδων κ.λ.π. μέχρι κατασκευή κλειστού γυμναστηρίου, παιδικών σταθμών κ.λ.π. Ποιά είναι τα επόμενα βήματα – έργα;

Γιάννης Σγουρός: Στα Νότια Προάστια υλοποιήσαμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα έργων συνολικού προϋπολογισμού 95 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από όλες τις χρηματοδοτικές πηγές που είχαμε στη διάθεσή σας μας, δηλαδή το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και τους δικούς μας πόρους. Συνολικά είχε 52 δράσεις στις οποίες περιλαμβάνονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης, όπως είναι ο αγωγός ομβρίων στην Τερψιθέα, αναπλάσεις, όπως είναι ο παιδότοπος της πλατείας Χαρίτων, αθλητικά έργα, έργα οδοποιίας και κοινωνικής πρόνοιας όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί.

[Π]: Τί θα μου απαντούσατε στις λέξεις:… αεροδρόμιο Ελληνικού;

Γιάννης Σγουρός: Είμαστε αντίθετοι και το δηλώσαμε ξεκάθαρα με την τροπή που έχει πάρει η υπόθεση από το ΤΑΙΠΕΔ. Είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι η γη δεν πρέπει να πουληθεί.
Η Νομαρχία Αθηνών ήδη από το 2007 έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους. Μετά τη σύσταση της «Ελληνικό Α.Ε.» υπό την προεδρία του διακεκριμένου καθηγητή κ. Πολλάλη συμφωνήσαμε σε πολλά από τα σημεία των προτάσεών του αλλά όταν αυτά δεν εισακούστηκαν και έγινε η μετάβαση των μετοχών στο ΤΑΙΠΕΔ παραιτήθηκα από το Δ.Σ. μαζί με τον κ. Πολλάλη και το Δήμαρχο Αλίμου. Επίσης, θέλω να σημειώσω το Περιφερειακό Συμβουλίου έχει πάρει την απόφαση η μεταφορά της αρμοδιότητας του Οργανισμού της Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής. Εάν αυτό γίνει τότε η Περιφέρεια Αττικής θα έχει την ευθύνη μαζί με τους όμορους Δημάρχους για το Ελληνικό. Μπήκαμε λοιπόν μπροστά και προτείναμε να αναλάβουμε την ευθύνη.

Μέσα στις διαχρονικές μας προτάσεις περιέχονται και η δημιουργία Διαδημοτικής Μονάδας Διαχείρισης Απορριμμάτων και Διαδημοτικό Νεκροταφείο.

Για το Ελληνικό είμαστε υπέρ της αξιοποίησης αλλά κατά του ξεπουλήματος. Πρέπει να αξιοποιηθεί με σεβασμό στο περιβάλλον και πολλαπλές χρήσεις ώστε και οι πολίτες των νοτίων προαστίων αλλά και οι τουρίστες να απολαμβάνουν αυτό το μοναδικό τοπίο στην Ευρώπη. Μην νομίζετε ότι η Βαρκελώνη ή άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν αναπτυχθεί τουριστικά είχαν αυτή τη φυσική ομορφιά του δικού μας παραλιακού μετώπου.

[Π]: Έχετε καλή συνεργασία με τους Δημάρχους των Νοτίων Προαστίων;

Γιάννης Σγουρός: Συνεργαστήκαμε αποτελεσματικά και με τους 66 Δημάρχους και διαπίστωσα ότι όλοι αγωνίζονται να λύσουν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τους δημότες τους. Σε αυτούς τους Δημάρχους ανήκουν και αυτοί που υπηρετούν στους Δήμους των Νοτίων Προαστίων. Όλοι τους έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: να κάνουν έργο και αυτό είναι το σημαντικό. Επίσης, πολύ κομβικό είναι ότι εντάξαμε πολλά έργα στο ΕΣΠΑ και αυτό είναι αποτέλεσμα της καλής δουλειάς τόσο των υπηρεσιών της Περιφέρειας όσο και των υπηρεσιών των Δήμων που κατέθεσαν ώριμες και τεκμηριωμένες μελέτες για τα έργα. Έτσι εξοικονομήθηκαν πόροι οι οποίοι αξιοποιήθηκαν και σε άλλα έργα.