Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Τοπικα Νεα

Έλεγχο συμβάσεων της αυτοδιοίκησης από τη Βουλή ζήτησε ο Σγουρός

Σε Ημερίδα με θέμα «Διαφάνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», παρέστη την Πέμπτη ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σούρλας, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης, η Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Φλωρεντία Καλδή και οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Πειραιά κ.κ. Γιώργος Καμίνης και Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών, κυρίως αυτών που εκπροσωπούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αποτέλεσε η άποψη ότι υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο το οποίο υποστηρίζει τη διαφθορά και θα πρέπει να αλλαχτεί, έτσι ώστε να μπορεί να την πατάξει. Οι περιφερειάρχες υποστήριξαν ότι δεν μπορούν να νομοθετούν, επομένως δεν ευθύνονται για τους υπάρχοντες προβληματικούς θεσμούς και κατ’ επέκταση για την ανεξέλεγκτη διαφθορά.

Ένα άλλο κοινά αποδεκτό συμπέρασμα, που προέκυψε από τις ομιλίες των συμμετεχόντων ομιλητών, είναι και η γιγάντωση της γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί τροχοπέδη στο τεράστιο έργο που καλούνται να επιτελέσουν τόσο οι Δήμοι, όσο και οι Περιφέρειες.

Τα κύρια σημεία από την τοποθέτηση του Γιάννη Σγουρού ήταν:

  • Αυτό που επιζητούμε είναι ένας προληπτικός, ξεκάθαρος, πλήρης και ταχύς έλεγχος κάθε πράξης και δαπάνης που κάνουμε
  • Η γραφειοκρατία είναι ο μεγαλύτερος αιμοδότης της διαφθοράς και το χειρόφρενο στην Ανάπτυξη
  • Να καταργήσουμε τους περιττούς ελέγχους και να βάλουμε ουσιαστικούς
  • Με 100 ευρώ θα πρέπει να γίνεται δουλειά αξίας 1.000 ευρώ
  • Εμείς ούτε ασυλία έχουμε, ούτε ακαταδίωκτο, ούτε νόμο περί ευθύνης υπουργών έχουμε
  • Προτείνω κάθε δαπάνη και κάθε σύμβαση που κάνει Δήμος ή Περιφέρεια πάνω από ένα ποσό, να περνάει από τη Βουλή για έλεγχο και έγκριση

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας