Αθανάσιος Σκουτέλης: Η σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης

Αθανάσιος Σκουτέλης: Η σημασία του εμβολιασμού κατά της γρίπης

Την επιστημονικά τεκμηριωμένη για λόγους δημόσιας υγείας αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού για τη γρίπη υπογράμμισε σε ομιλία του στη Βούλα ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Αθανάσιος Σκουτέλης. 

Την εξαιρετικά κρίσιμη αυτή ενημερωτική εκδήλωση διοργάνωσε η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία γέμισε από δημότες.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, παρουσία της αρμόδιας αντιδημάρχου Μαίρης Φουρναράκη, που είχε και την πρωτοβουλία για την εκδήλωση.

Ο καθηγητής μιλώντας για την ιστορία των εμβολιασμών την χαρακτήρισε “success story”, φέρνοντας ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την εξάλειψη της ευλογιάς το 1980, μιας ασθένεια που σκότωνμε 5 εκατομμύρια άτομα κάθε χρόνο. Σήμερα, όπως ανέφερε ο κ. Σκουτέλας υπολογίζεται ότι τα εμβόλια προλαμβάνουν κάθε χρόνο μέχρι και 3 εκατ. θανάτους ενώ αποτρέπουν αναπηρίες σε 750.000 παιδιά.

Εστιάζοντας στη γρίπη, ο καθηγητής τόνισε ότι πανευρωπαϊκά ο συγκεκριμένος ιός ευθύνεται για πάνω από 40.000 θανάτους σε μία συνήθη περίοδο γρίπης, με τα θύματα να φτάνουν τις 220.000, σε επιβαρυμένες περιόδους.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν ότι κατά την περίοδο 2015-2017, 589 άτομα νοσηλεύτηκαν σε μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας της γρίπης, από τους οποίους 283 πέθαναν (ποσοστό 48%), με τους ανεμβολίαστους να ανέρχονται σε ποσοστό 78-92%.

Ο κ. Σκουτέλας περιέγραψε ακόμη τις ομάδες υψηλού κινδύνου για τον ιό της γρίπης, για τις οποίες συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός όπως και το νέο εμβόλιο του πνευμονιοκόκκου. Πρόκειται για ενήλικες που ανεξαρτήτως ηλικίας παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 • Άσθμα ή άλλες χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων
 • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σπληνεκτομή
 • Καρδιοπάθειες
 • Όλοι οι καπνιστές
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Ανοσοκαταστολή (π.χ. αιματολογικές κακοήθειες, λευχαιμίες, λεμφώματα, κυτταροστατικά, χρόνια λήψη κορτιζόνης, ακτινοθεραπεία)
 • Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια
 • Παχυσαρκία
 • Εγκυμοσύνη
 • Λεχωίδες
 • Θηλάζουσες μητέρες

Ειδική αναφορά έκανε ο μιλητής για τις εγκύους που θεωρούνται πολύ υψηλού κινδύνου ομάδα. Τόνισε ότι «ο εμβολιασμός της εγκύου θα προστατεύσει όχι μόνο την ίδια και το έμβρυο από τη γρίπη, αλλά με τα αντισώματα που δημιουργεί το εμβόλιο, θα προστατεύσει και το νεογέννητο επί 6μηνο», ένα διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί ούτως ή άλλως να εμβολιαστεί.

Απαντώντας σε συχνές ερωτήσεις τόνισε ότι η εμβολιαστική κάλυψη για τη γρίπη εξασθενεί μετά τους 6 μήνες. «Γι’ αυτό στη χώρα μας ο καλύτερος χρόνος εμβολιασμού είναι 15-30 Νοεμβρίου, αφού αργεί να έρθει ο χειμώνας». Σε ό,τι αφορά στην ανάγκη επαναληπτικής δόσης, ανέφερε ότι «φαίνεται ότι δεν ωφελεί και δεν υπάρχει ακόμα διεθνής οδηγία». Υπογράμμισε εμφατικά ωστόσο ότι ο εμβολιασμός πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.

Σχολιάζοντας την αδιαφορία των γονιών και το αντιεμβολιαστικό “κίνημα”, ο Αθανάσιος Σκουτέλας σημείωσε ότι «αν δεν εμβολιάζεται τουλάχιστον το 70%-80% του πληθυσμού, είναι πιθανό να εμφανιστούν επιδημίες”, προσθέτοντας ότι ο στόχος του 80% τίθεται διότι “όταν το 80% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, προστατεύεται και το υπόλοιπο 20%”.