Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο

Αλέξης Τσίπρας: Στόχος η συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο

 «Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια»

 

«Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της η Αστυνομία αντανακλά το επίπεδο Δημοκρατίας μιας χώρας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Πρέπει να πετύχουμε τη συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια. Η ασφάλεια είναι ένα σημαντικό αγαθό και πρέπει να καταστεί πραγματικότητα για κάθε πολίτη» σημείωσε ο πρωθυπουργός ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση.

panousis

«Το έργο της ΕΛΑΣ είναι δύσκολο και σημαντικό» επεσήμανε. «Οπως σημαντικό είναι και το δικαίωμα να ζει και να κινείται χωρίς φόβο κάθε πολίτης. Η τήρηση νόμων και η προστασία πολιτών αποτελεί θεμέλιο για την αναπαραγωγή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής» πρόσθεσε.

«Το έργο σας είναι δύσκολο. Η αστυνομία είναι η εμπροσθοφυλακή της κοινωνίας στη σύγκρουση με το οργανωμένο έγκλημα. Η πολιτεία θα κάνει τα πάντα να συμβάλλει στην ασφάλεια των αστυνομικών» επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο τρόπος που αντιλαμβάνεται τον ρόλο της η αστυνομία αντανακλά το επίπεδο Δημοκρατίας μιας χώρας» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Αστυνομία οφείλει να είναι αξιόμαχη, αποτελεσματική και να τηρεί αυτά που προβλέπει το σύνταγμα και οι νόμοι».

« Η Αστυνομία πρέπει να είναι έτοιμη να επέμβει αλλά ταυτόχρονα να είναι φιλική στους πολίτες με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες τους».

«Το γόητρο της αστυνομίας σε καμιά περίπτωση δεν κερδίζονται με κατάχρηση εξουσίας και υπερβάλλοντα ζήλο. Κερδίζονται με συνείδηση ότι πρόκειται για λειτούργημα».

«Οφείλουμε να αφήσουμε στην άκρη προκαταλήψεις. Ο πολίτης χαίρεται όταν βλέπει τον αστυνομικό να κάνει την δουλειά του, στη γειτονιά, όταν τον βλέπει όχι ως αυτόν που θα τον υποβάλλει σε ελέγχους αλλά αυτόν που θα βρίσκεται εκεί όταν απειλείται η ασφάλειά του. Θα τον φέρουμε εκεί όπου χρειάζεται στη γειτονιά»

Ωστόσο ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ο αστυνομικός είναι πρωτίστως εργαζόμενος. Πρέπει να βρούμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματά του. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αδικίες. Αυτό βέβαια δεν μπορεί να γίνει από την μία ημέρα στην άλλη».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για την εκπαίδευση του αστυνόμου η οποία πρέπει να στηρίζεται στην εμπέδωση των δημοκρατικών αρχών, ενώ μίλησε και για την ανάγκη αναδιοργάνωσης, τον εξυγχρονισμό και την αναβάθμιση της αστυνομίας. Επίσης δεσμεύθηκε για την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων όπως τα κριτήρια αξιολόγησης, οι κρίσεις κ.α

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αστυνομία «μηδενική ανοχή στην διαφθορά και την παρανομία».

Ευχαριστώντας τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο υπουργείο ο Γ. Πανούσης του πρόσφερε ένα μικρό δώρο. «Η αναβάθμισή μας είναι στα χέρια σας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η αστυνομία προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών σε ένα δημοκρατικό κράτος», τόνισε ο Γιάννης Πανούσης, σε δηλώσεις του που προηγήθηκαν του πρωθυπουργού.

«Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής» σημείωσε ενώ επισήμανε πως «πρέπει να αλλάξει το κοινωνικό προφίλ του έλληνα αστυνομικού».

Η αστυνομία πρέπει να εντάξει την αστυνόμευση μέσα στην κοινότητα, σημείωσε, για να συμπληρώσει πως πρέπει να εμπιστευτούμε στον αστυνομικό στρατηγικό ρόλο και να τον εκπαιδεύσουμε κατάλληλα.

Δήλωσε επίσης ιδιαίτερα ευτυχής που η σημερινή συγκυρία επιτρέπει τη συμφιλίωση αστυνομίας και κοινωνίας.

«Το δημοκρατικό πολίτευμα και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την αστυνομία. Είναι ο φύλακας άγγελος του κατατρεγμένου, είναι ο φύλακας στη γωνιά του δρόμου, είναι ο προστάτης του φτωχού», δήλωσε ο κ. Πανούσης.

Τέλος, ενόψει της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό για την ετοιμότητα της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

 

Πηγή: Βήμα