Ιστορική μεταβατική συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών!

Ιστορική μεταβατική συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών!

Συμφωνία τετράμηνης παράτασης στο Eurogroup

Μέχρι τη Δευτέρα η λίστα των μεταρρυθμίσεων

tspg

 

Σε ιστορική συμφωνία για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης κατέληξε το Eurogroup. Εν αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου, οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η Αθήνα καλείται να υποβάλει -πιθανώς τη Δευτέρα- υπόμνημα με διευκρινίσεις σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες η συμφωνία αφορά σε παράταση τετράμηνης διάρκειας, έως τον Ιούνιο.

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο οι 19 υπουργοί Οικονομικών στοχεύουν σε συμφωνία επί ενός κοινού ανακοινωθέντος που θα αποσαφηνίζει ορισμένους τομείς που αφορούν την παράταση της δανειακής σύμβασης και το πέρασμα στη συνέχεια σε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχουν τέσσερα σημεία στα οποία η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει τις μεταρρυθμίσεις της. Στη φοροδιαφυγή, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην ανθρωπιστική κρίση όπου όμως τα μέτρα που θα λάβει δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό κόστος.

Μέχρι τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να έχει στείλει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup.

Στη συμφωνία δεν θα υπάρχει στόχος για δημοσιονομικό πλεόνασμα και θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του 2015.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ισπανία και η Πορτογαλία προσπαθησαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup να τορπιλίσουν τη συμφωνία καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό τους από την αντιπολίτευση που έχει τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρότυπο.