Η συμφωνία άργησε μια μέρα

Η συμφωνία άργησε μια μέρα

Την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έως την Πέμπτη, όπου θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι ελληνικές προτάσεις για τον ΦΠΑ «δεν είναι αρκετά καλές», προσθέτοντας, όμως, ότι η Ευρωζώνη μπορεί να δεχθεί την πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ 1% και 1,5% του ΑΕΠ, αν και ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τόνισε πάντως ότι προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ακόμη και αυτού του επιπέδου είναι απαραίτητη η λήψη πρόσθετων μέτρων.

Αναφορικά με τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» τις χαρακτήρισε ως «άκαμπτες», ενώ τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα μπορεί, όντως, να μην πληρώσει την οφειλή της προς το ΔΝΤ στις αρχές Ιουνίου, αρκεί φυσικά να αποπληρώσει το σύνολο αυτών που πρέπει έως τα τέλη του μήνα.

Αυτό είναι άσκηση τεχνικής διαχείρισης. Η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να ζητήσει στο ΔΝΤ να γίνει αυτό και το ΔΝΤ πιθανόν να το δεχόταν, αναφέρει ο αξιωματούχος

Ωστόσο αξιωματούχοι της ευρωζώνης σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο τέχνασμα, μόνο αν υπήρχε αξιόπιστη προοπτική συμφωνίας που θα ικανοποιούσε τις αγορές και τους πολίτες. Σε αντίθετη περίπτωση, μια απλήρωτη δόση θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό στην αγορά και χρεοκοπία στην Ελλάδα.

«Γι’ αυτό θα χρειαστούν μερικές ακόμη εβδομάδες. Ανευ προοπτική συμφωνίας θα ήταν μεγάλο ρίσκο για την Ελλάδα και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες. Οι πολίτες θα σήκωναν όλα τα χρήματά τους και ποιος ξέρει τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα.» πρόσθεσε.

Πολλά θέματα παραμένουν ανοιχτά 

Το πλαίσιο της συμφωνίας έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μία ημέρα πριν την δια ζώσης συνεδρίαση του Brussels Group και λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς. Το υπό διαμόρφωση κείμενο είναι περίπου 20 σελίδες και έχει πολλές παραπομπές, ενώ μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή. Ωστόσο παραμένουν πολλά θέματα ανοιχτά, ενώ εξετάζονται και εναλλακτικά σενάρια.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το πλαίσιο που έχει διαρρεύσει ενδέχδεται να αλλάξει.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα

-αναστέλλεται μέχρι το 2017 η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, ενώ η κυβέρνηση θα αναθέσει αναλογιστική μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα και θα δεσμευθεί ότι θα κάνει παρέμβαση εφόσον προκύψει ανάγκη.

-σταματούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα.

-υιοθετείται το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις, σύμφωνα με τις προτάσεις του ILO. Για την Ελλάδα θα επιλεγεί ο «μέσος όρος» από τα διάφορα μοντέλα που ισχύουν στις χώρες της Ε.Ε.

-επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

-προβλέπεται σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού με την πρώτη δόση να δίδεται τον Σεπτέμβριο του 2015 και τη δεύτερη τον Απρίλιο του 2016.

-για τον ΦΠΑ εξετάζονται δύο σενάρια α) με 3 συντελεστές και β) με 2 συντελεστές. Τα έσοδα για το 2015 εκτιμάται ότι θα είναι 400 – 700 εκατ. ευρώ. Όμως το κύριο ζήτημα επί του οποίου δεν έχει υπάρξει συμφωνία είναι αφενός να μπουν στον χαμηλό συντελεστή τα τρόφιμα και αφετέρου να μην υπάρξει μεγάλη αύξηση για κάποιο προϊόν διότι μπορεί να μειωθεί η ζήτησή του και τα εκτιμώμενα έσοδα.

-100 δόσεις: οι δανειστές αποδέχθηκαν το μέτρο, αλλά θεωρούν ότι θα αποδώσει λιγότερα από τα 600 εκατ. ευρώ που εκτιμά η κυβέρνηση.

-παραμένει διαφορά περίπου 1 δις ευρώ στο δημοσιονομικό κενό, η οποία φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στον τρόπο προσδιορισμού του (π.χ. αν οι στρατιωτικές δαπάνες εγγράφονται με βάση τις εκταμιεύσεις, την υπογραφή ή την αποπληρωμή της σύμβασης).

Τούτων δοθέντων η Αθήνα εκτιμά ότι την Παρασκευή το EuroWorking Group μπορεί να κάνει θετική εισήγηση και την Τρίτη, 2 Ιουνίου, να συνεδριάσει το Eurogroup. Αν υπάρξει θετική απόφαση από το Eurogroup, θα τοποθετηθούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και μετά πάλι οι υπουργοί Οικονομικών.

 

Στοιχεία από την Huffington Post