Γιώργος Σκαρβελάκης: Πέρα από το Ναι και το Όχι - ΑΠΟΧΗ

Γιώργος Σκαρβελάκης: Πέρα από το Ναι και το Όχι – ΑΠΟΧΗ

Του Γιώργου Σκαρβελάκη

Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 στην Ελλάδα αναδεικνύει την “υπαρκτική κρίση” της χώρας, που αποτελεί το βαθύτερο αίτιο της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε την τελευταία πενταετία και της πολυδιάστατης κρίσης που διέπει το νεοελληνικό κράτος από την ίδρυσή του.

tspg

Η πολυδιάστατη κρίση, (εγχώρια και εισαγόμενη), εδράζεται σε δύο βασικούς αρνητικούς πυλώνες:

  • Στο έλλειμα νεωτερικότητας, (άρα και έλλειμα εξορθολογισμού), αφού το ελληνικό κράτος δεν είναι απολύτως σύγχρονο κράτος, μια και δεν κατάφερε να εκσυγχρονιστεί, ούτε καν να εκκοσμικευτεί. (Οδεύει με δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω και αντίστροφως).
  • Στο προβληματικό πολιτικό σύστημα που δεν αφορά μόνο στο εκάστοτε πολιτικό προσωπικό, αλλά σε ολόκληρη τη “δομή” του, αφού μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα, είτε με βίαιο είτε με ήπιο τρόπο, ένα θεσμικό πλαίσιο που ανάγεται σε βιομηχανικές-νεωτερικές κοινωνίες, ενώ η χώρα μας έχει διαφορετική κοινωνική συγκρότηση, εν μέρει ή εν πολλοίς (ακόμη) προ-νεωτερική. (Κατά βάση μικρο-αστική).

Η “υπαρκτική κρίση”, δηλαδή, αφορά στην “πολιτισμική υπόσταση” των Ελλήνων και τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον.

Το ζήτημα εθεωρείτο ανύπαρκτο, (λελυμένο),ήδη από την επανάσταση του ’21 στηριγμένη στον νεοελληνικό διαφωτισμό, (Κοραής, Ρήγας κ.ά), αναπόσπαστο τμήμα του Γαλλικού και γενικότερα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Και πάντως μετά το 1922 με την κατάρρευση της… Μεγάλης Ιδέας, όταν ο Ελληνισμός (για να σταθεί στα πόδια του), εγκατέλειψε την “ασιατότητα” στρεφόμενος στην “ευρωπαϊκότητα”, συστατικό στοιχείο της οποίας αποτελεί. (Ολόκληρη η δυτική μεταφυσική εκπορεύεται από την αρχαιοελληνική σκέψη).

Το δημοψήφισμα του 2015, δυστυχώς, φέρνει στο προσκήνιο ένα ανύπαρκτο θέμα. Κι αυτό ανεξάρτητα από τις προθέσεις των εμπνευστών του, αφού ολόκληρο το Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό κατεστημένο με την ισχύ, τα μέσα και τις παραφυάδες του κατάφεραν ν΄αλλοιώσουν το αρχικό-τυπικό ερώτημα που τίθεται προς απάντηση από τον Ελληνικό λαό. (Η πολιτική εξάλλου σήμερα δεν είναι τόσο ιδεολογική αλλά κυρίαρχα επικοινωνιακή αντιπαράθεση).

Ως εκ τούτων το δημοψήφισμα, ανεξάρτητα αποτελέσματος, θα είναι ατελέσφορο.

Το ΟΧΙ, διατείνεται η κυβέρνηση, είναι όχι στα μέτρα (ποια μέτρα;) και δεν είναι όχι στην ευρωζώνη, ούτε πολλώ μάλλον όχι στην Ε.Ε.

Το ΝΑΙ, διατείνονται οι υποστηρικτές του, δεν είναι ναι στα μέτρα, είναι (ουσιαστικά) ναι στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

Άρα είτε το ΝΑΙ είτε το ΟΧΙ δεν απαντά απλώς και μόνο στο τυπικό ερώτημα που έχει τεθεί. Έχουν αποκτήσει γενικότερη έννοια.

Δημιουργώντας τοιουτοτρόπως την αναγκαιότητα στο άμεσο προσεχές μέλλον μιας καθαρής λύσης για τον προσανατολισμό της χώρας με ένα νέο δημοψήφισμα για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Ευρώπη, στη “Δύση” γενικότερα. (Αφού το θέμα έχει τεθεί πρέπει να απαντηθεί καθαρά και ξάστερα. Για να εκλείψουν μελλοντικές παλινδρομήσεις).

Το συγκεκριμένο δημοψήφισμα, λοιπόν, δεν μπορεί να δόσει λύση, αφού το “πνεύμα” του αποτελέσματος του θα είναι διαφορετικό από την απάντηση των ψηφοφόρων στο “τυπικό” ερώτημά του.

Παρά τις νομικές αιτιάσεις για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο διατηρεί διαχρονικά την αμεροληψία του, την προσφυγή στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα, τη λύση την παρέχει το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας. Σύμφωνα με το οποίο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστο του 40% των εγγεγραμένων ψηφοφόρων, διαφορετικά θα θεωρηθεί ως μη γενόμενο. (Στις εκλογές συμμετέχει συνήθως το 65%, συν-πλην 2, των ψηφοφόρων). Άρα το κάτω του 40% είναι εφικτός στόχος.

Πέρα από το ΝΑΙ και το ΟΧΙ, λοιπόν, οφείλουμε να προκρίνουμε την ΑΠΟΧΗ. Όχι ως μη συμμετοχή στα κοινά και σε μία εκλογική διαδικασία, αλλά ως “συμμετοχή” στη μόνη λυτρωτική λύση, απέναντι σε ατελέσφορα αποτελέσματα και διχαστικά διλήμματα.

Αφ΄ενός του αριστερού λαϊκισμού και ακροδεξιού εθνικισμού και αφ΄ετέρου του αδυσώπητου εξτρεμισμού του εγχώριου και του ευρωπαϊκού κατεστημένου που “παίζει τα ρέστα του” προκειμένου να κρατήσει αποσβολωμένο τον Ελληνικό λαό και όλους τους λαούς, για να τους εκμεταλεύεται με την… ψήφο τους!

Βούλα, 3 Ιουλίου 2015