Connect with us

Hi, what are you looking for?

Περιφέρεια

Σκιές άφησε η πρόσληψη 403 συμβασιούχων από την Περιφέρεια Αττικής

Οι διαδικασίες εξπρές για την κατάθεση και τον έλεγχο των δικαιολογητικών αλλά και οι άσχετες με την πανδημία ειδικότητες που ζητήθηκαν σχολιάστηκαν στον Τύπο αλλά και στη Βουλή

Καταγγελίες για ευνοιοκρατία πυροδότησε η διαδικασία πρόσληψης 400 περίπου υπαλλήλων με οκτάμηνη σύμβαση από την Περιφέρεια Αττικής, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ. Η περιφερειακή αρχή Πατούλη επικαλέστηκε τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας που δίνει νομικά τη δυνατότητα για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.

Από εδώ όμως αρχίζουν κάποιες σκιές στην όλη διαδικασία:

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Κυριακής 17 Ιανουαρίου στη Διαύγεια και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας με προθεσμία υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών ουσιαστικά 2 μέρες μετά, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης 19 Ιανουαρίου.

Παρόλο που η προκήρυξη επικαλείται “την κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19” πάνω από τους μισούς συμβασιούχους, και συγκεκριμένα 223, θα είναι διοικητικοί υπάλληλοι.

Όπως μάλιστα επισήμανε η Ρένα Δούρου ανάλογη διαδικασία ακολουθήθηκε και στον ΕΔΣΝΑ όπου προσλήφθηκαν 157 άτομα “για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω της πανδημίας” μεταξύ των οποίων και …4 δημοσιογράφοι.

Παρά το ασφυκτικό περιθώριο, αίτηση για πρόσληψη στην Περιφέρεια Αττικής κατέθεσαν 3.030 πολίτες. Η διοίκηση όρισε μια τριμελή επιτροπή ώστε να αξιολογήσει τις αιτήσεις, που αποτελείτο από δύο αντιπεριφερειάρχες του Γιώργου Πατούλη (τους Βασίλη Κόκκαλη και Μαρία Κουρή) και μία περιφερειακή σύμβουλο της διοίκησης (την Πολυτίμη Λεονάρδου). Η Επιτροπή συνεδρίασε το τριήμερο Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 22 έως 24 Ιανουαρίου, και σε αυτόν τον πραγματικά χρόνο ρεκόρ αξιολόγησε και βαθμολόγησε τις αιτήσεις, 1.000 περίπου κάθε μέρα.

Μετά από έρευνα του πίνακα των διοριστέων από την εφημερίδα Documento προέκυψε ότι τουλάχιστον 4 από τους διορισθέντες έχουν στενή συγγενική σχέση με αιρετούς ή διοικητικά στελέχη της Περιφέρειας, ενώ 5 άλλοι συνδέονται με αυτοδιοικητικούς και άλλους πολιτικούς παράγοντες. Η εφημερίδα έκανε λόγο για “όργιο ρουσφετιών”. “Από τις 403 συνολικά προσλήψεις οι 188 αφορούν εκείνους που συνεχίζουν, επαναπροσλαμβάνονται – είχαν προσληφθεί επί πανδημίας. Στις υπόλοιπες 215 ο κ. Πατούλης βολεύει, χωρίς υπερβολή, όλα τα δικά του παιδιά”, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χατζηνικόλα που υπογράφει το ρεπορτάζ.

Σε απάντησή της η Περιφέρεια Αττικής τονίζει ότι οι προσλήψεις έγιναν “με απόλυτα νόμιμο και διαφανή τρόπο”, θεωρώντας ως τεκμήριο διαφάνειας τον μεγάλο αριθμό των υποψηφίων, προσθέτοντας ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν “απολύτως πρακτική, αφού μας επέτρεψε να καλύψουμε τις θέσεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όπως δηλαδή επιβάλλουν οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί”. Για το μεγάλο ποσοστό των διοικητικών υπαλλήλων η Περιφέρεια υποστηρίζει απλώς ότι “οι προσλήψεις έγιναν σε θέσεις και ειδικότητες που αφορούν τη διαχείριση των ζητημάτων της υγειονομικής κρίσης”.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για ευνοιοκρατία, η περιφερειακή αρχή δεν διέψευσε το δημοσίευμα, αντιθέτως υπερθεμάτισε: “Δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει πρόσωπα που εκτέθηκαν ως υποψήφιοι σε αυτοδιοικητικές εκλογές ή έχουν συγγενική σχέση με υποψηφίους, να μην έχουν κι αυτά το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας στην Περιφέρεια Αττικής, εφόσον διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα”, τονίζεται σχετικά.

Δείτε την πλήρη απάντηση της Περιφέρειας Αττικής:

Το θέμα συζητήθηκε και στη Βουλή, μετά από ερώτηση του βουλευτή και τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη προς τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη.

Στην απάντησή του ο ΥΠΕΣ είπε ότι μόνο ένα μέρος των προσλήψεων στις οποίες προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής αφορούν στην κάλυψη αναγκών λόγω Covid, υπενθύμισε την έννοια του όρου “αυτοδιοίκηση” υπογραμμίζοντας ότι “το να μέμφεται ο ΣΥΡΙΖΑ τον Υπουργό Εσωτερικών για επιλογές τις οποίες έχει κάνει ένας αυτοδιοικητικός φορέας είναι βαθιά επικίνδυνο, διότι αυτό που εννοεί είναι ότι θα έπρεπε να του αφαιρέσουμε το δικαίωμα αυτό για να το γυρίσουμε σε ένα κεντρικό συγκεντρωτικό κράτος”.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία παρανομία στο ζήτημα των προσλήψεων από την Περιφέρεια Αττικής, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε ανήθικη, με τον Μάκη Βορίδη να ξεκαθαρίζει ότι τον έλεγχο των προσλήψεων από τις Περιφέρειες τον έχει αποκλειστικά το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Advertisement
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας