Σκιές στο δάνειο για φωτισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Σκιές στο δάνειο για φωτισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Στο …σκοτάδι πήραν την απόφαση οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης να συνάψει ο Δήμος δάνειο ύψους 4,5 εκατομμυρίων  ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την αποκάλυψη που έκανε η παράταξη Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών ότι οι απόφασεις του Δημοτικού Συμβουλίου των 3Β για τη σύναψη δανείου και την έγκριση της προμήθειας των λαμπτήρων για το δημοτικό φωτισμό έγιναν “εν λευκώ”, με μια γενικόλογη προφορική απλώς εισήγηση του Δημάρχου και χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένη τεχνική μελέτη για το σοβαρό και μεγάλο αυτό έργο.

Στη συνεδρίαση για την έγκριση του δανείου που έγινε στις 11 Ιουλίου 2016 (αναλυτικά εδώ), ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος κλήθηκε πολλές φορές από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να προσκομίσει τη μελέτη, ενώ η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Λυδία Αργυροπούλου δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι δεν υπήρχε η μελέτη φωτισμού στο σώμα των εισηγήσεων που δίνονται στους δημοτικούς συμβούλους πριν από κάθε συνεδρίαση.

Η αντιπολίτευση έλεγε το προφανές:

Πώς θα ψηφίσουμε τη σύναψη ενός δανείου για ένα έργο του οποίου τις λεπτομέρειες δεν γνωρίζουμε;

Τότε ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ανέμισε από το έδρανό του ένα σώμα φωτοτυπιών, λέγοντας “εδώ είναι η μελέτη, ελάτε να την διαβάσετε”, η δε Λυδία Αργυροπούλου απάντησε ότι αν κάποιος ζητούσε τη μέλετη πριν τη συνεδρίαση θα του δινόταν.

Τελικώς όλα τα παραπάνω δεν ήταν παρά προπέτασμα καπνού.

16 ολόκληρες ημέρες μετά τις θετικές ψήφους του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα στις 27 Ιουλίου 2016 συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή και πήρε τις εξής αποφάσεις (μεταξύ άλλων): 

  • Ενέκρινε την Τεχνική Μελέτη με αριθμό 103/2016 της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών με τίτλο “Προμήθεια αντικατάστασης λαμπτήρων οδοφωτισμού με φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας για την εξοικονόμηση ενέργειας” η οποία φέρει ημερομηνία σύνταξης 26 Ιουλίου 2016.
  • Τροποποίησε παλιότερη μελέτη με αριθμό 113/2013 με τίτλο “Εξοικονόμησης Ενέργειας στο Δημοτικό και Δημόσιο Φωτισμό του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης” αυξάνοντας το αρχικό εκτιμώμενο κόστος από 2.689.102,38 ευρώ σε 4.216.000 ευρώ. 

Δικαίως η Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση:

Η τακτική της βεβιασμένης λήψης απόφασης για τον τρόπο χρηματοδότησης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι εκ του νόμου προβλεπόμενες μελέτες και η εκ των υστέρων δημοσιοποίησή τους δημιουργεί συνθήκες και σκέψεις για προειλημμένες αποφάσεις και υποβαθμίζει το Δημοτικό Συμβούλιο καθιστώντας το απλό επικυρωτή αυτών των αποφάσεων.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν θα γνωρίζαμε αν δεν επέμενε ο Θάνος Ματόπουλος να ζητά εγγράφως τα σχετικά, μιας και δεν έχει η δημοτική αρχή (δυστυχώς) την υποχρέωση δημοσιοποίησης των μελετών.

Για περισσότερα στοιχεία στη μεγάλη αυτή υπόθεση, δείτε αναλυτικά την ψηφιακή βιβλιοθήκη της ΡιΚιΠ που συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία.