Connect with us

Hi, what are you looking for?

Δημοτικό Συμβούλιο

Η σκοτεινή πλευρά της τηλεκπαίδευσης σε Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη

Χωρίς την αναφορά ιδιαίτερων προβλημάτων λειτουργεί και για τα σχολεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης η εκπαιδευτική διαδικασία σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια μέσω των τηλεδιασκέψεων.

Ωστόσο, η εικόνα αυτή της κανονικότητας έχει κάποια προαπαιτούμενα που δεν εκπληρώνονται για όλους. Ποια είναι αυτά;

  • Κατάλληλες ηλεκτρονικές συσκευές και σε επαρκή αριθμό σε ένα νοικοκυριό που πιθανά οι γονείς να εργάζονται εξ αποστάσεως.
  • Εκτυπωτές σε λειτουργία για την επεξεργασία του πρόσθετου εκπαιδευτικού υλικού.
  • Γρήγορες συνδέσεις στο διαδίκτυο ώστε η επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς να είναι αδιάκοπη.
  • Ελεύθερους από απασχόληση γονείς που οπωσδήποτε στα παιδιά του νηπιαγωγείου πρέπει να βρίσκονται στο πλάι τους.

Οι πληροφορίες του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γλυφάδας και 3Β αναφέρουν ότι πολλοί μαθητές συνδέονται στις ψηφιακές τάξεις μέσα από κινητά τηλέφωνα, μια ακατάλληλη συσκευή για πλήρη αξιοποίηση των εργαλείων της τηλεκπαίδευσης και βέβαια πολύ κουραστική για πολύωρη παρακολούθηση. Υπάρχουν επίσης λίγες οικογένειες που δεν συνδέονται καθόλου λόγω έλλειψης σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το υπουργείο έχει αποστείλει συσκευές τάμπλετ, ο αριθμός των οποίων αντιστοιχεί σε περίπου 5 συσκευές ανά σχολείο. Ωστόσο, η καταγραφή και αξιολόγηση των αναγκών κάθε σχολείου δεν έχει γίνει με κάποιον απόλυτα διαφανή και ξεκάθαρο τρόπο, αφήνοντας κενά σε οικογένειες που δεν γνωρίζουν αν δικαιούνται και τι και σε οικογένειες που δεν επιθυμούν να στιγματιστούν.

Μετά από μια εκ νέου διερεύνηση, ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα διατεθούν δημοτικά κονδύλια για την αγορά εξοπλισμού σε μαθητές που δεν διαθέτουν μέχρι σήμερα το σωστό υλικό. Ο Δήμαρχος ενημέρωσε επίσης ότι έχει γίνει κρούση σε τηλεπικοινωνιακές εταιρείες για την παροχή δωρεάν συνδέσεων σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη, ωστόσο η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.

Για το θέμα έκανε μια αναλυτική τοποθέτηση η δημοτική σύμβουλος της ΡΙΚΙΠ, Ανθή Βέλλη, η οποία είναι εκπαιδευτικός και πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είπε συγκεκριμένα:

“Η σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία στην πραγματικότητα είναι μία κατεπείγουσα εκπαιδευτική βοήθεια που δίνει τη δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να βρισκόμαστε σε κάποια επαφή και να ακολουθούμε κάποια κανονικότητα στο ημερήσιο πρόγραμμά και εδώ τελειώνει η όποια θετική αποτίμηση. Γιατί αυτό που ζούμε δεν έχει καμία σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία παρά μοιάζει μόνο με συμμόρφωση σε οδηγίες, χωρίς παιδαγωγικό περιεχόμενο και αποτέλεσμα, με άχρηστευμένα όλα τα παιδαγωγικά μας μέσα για τη δόξα μιας εταιρείας που μας «δώρισε» το σύστημα της.

Παράλληλα όμως η ρητορική περί «μεγαλειώδους ψηφιακού άλματος», περί κανονικότητας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, περί αποστολής εξοπλισμού, περί επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που μονοπωλούν τις ειδήσεις των 8, των καλοπληρωμένων καναλιών, καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα, εκτός αν είναι κανονικότητα η παρακολούθηση μαθημάτων από την οθόνη του κινητού, στην οποία έχουν καταφύγει πολλά από τα παιδιά μας ή η εκ περιτροπής παρακολούθηση των μαθημάτων από αδέλφια που δεν έχουν δύο συσκευές στο οικογενειακό περιβάλλον.

Έχουμε τονίσει εξάλλου πολλές φορές ότι η διά ζώσης διδασκαλία, κυρίως για τα μικρά παιδιά, δεν μπορεί να αντικατασταθεί και επίσης ότι δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Κυρίως όμως το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι η αδυναμία για μαθητές και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα λόγω έλλειψης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής.

Για αυτό το λόγο ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θέλοντας να βοηθήσουμε τις μαθήτριες και τους μαθητές μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης επικοινωνήσαμε με τη Δημοτική Αρχή και γνωστοποιήσαμε τις ελλείψεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, περιμένοντας την ανάλογη ανταπόκριση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τις ελλείψεις αυτές θα έπρεπε να τις καλύψει το Υπουργείο Παιδείας και ότι αυτό δεν είναι δουλειά ούτε του Δήμου ούτε των πολιτών ούτε των Συλλόγων Γονέων. Επίσης δεν είναι για μας τους εκπαιδευτικούς αρκετό να καλυφθούν οι ανάγκες των δικών μας παιδιών, του δικού μας Δήμου. Εμάς μας ενδιαφέρει κανένα παιδί να μην νιώσει απομονωμένο και αποκλεισμένο από το δικαίωμα στην μόρφωση που οφείλει η πολιτεία να εξασφαλίζει κάθε φορά και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Τέλος για μας ιδανικό θα ήταν τα σχολεία να είναι ανοιχτά υπό τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει προκειμένου να είμαστε όλοι ασφαλείς, δηλαδή ολιγομελή τμήματα, διορισμοί εκπαιδευτικών, συχνά τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα και η εξασφάλιση της απαραίτητης καθαριότητας στους σχολικούς χώρους με τον διορισμό μόνιμου προσωπικού καθαριότητας”.

Advertisement