Συνδεθείτε μαζί μας

Αναζητείστε όλα μας τα άρθρα με τον κατάλληλο όρο

Επικαιρότητα

Σόιμπλε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες»

Οι εξελίξεις και η σκληρή γλώσσα δεν εμπνέουν αισιοδοξία

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε επιφυλακτικός και απαισιόδοξος για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αναφερόμενος στις τεχνικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

«Από ό,τι άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ επιφυλακτικός, αλλά θα πάρουμε σήμερα μια αναφορά και θα δούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στο γερμανικό ραδιόφωνο, στέλνοντας παράλληλα ένα σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα.

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε ότι η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει το ελάχιστο των αξιώσεων, προκειμένου η χώρα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ.

«Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό πέρα από τις δυνατότητές της και κανείς δεν θέλει να δώσει πλέον χρήματα στην Ελλάδα χωρίς εγγυήσεις», πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

 

Απάντηση στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό  δήλωσε: «Το ποιος είναι ανεύθυνος και ποιος είναι υπεύθυνος είναι υποκειμενικό. Θα μπορούσα να απαντήσω και εγώ ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη».

Σε ό,τι αφορά στα περί πόκερ που ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ο κ. Σακελλαρίδης ανέφερε: «Θέλουμε λύση σε πολιτικό επίπεδο, δεν το βλέπουμε σαν πόκερ, ούτε μπλοφάρουμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ακόμα πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία με τους εταίρους, ούτως ώστε να αρχίσουν και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

«Δεν μας αρέσει να τραβάμε το σκοινί, αλλά δεν μπορεί να τελειώσει η διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει αμοιβαία επωφελής συμφωνία. Πρέπει να μπει ένα τέλος στον παραλογισμό» είπε και ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκείς διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους εταίρους και αρχηγούς κρατών -καθώς «το πρόβλημα δεν λύνεται σε επίπεδο τεχνοκρατών- με στόχο να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο».

 

Όπως όλοι καταλαβαίνουν παρά την πολιτική βούληση για εξεύρεση συμφωνίας που εκδηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι διαφορές ανάμεσα στο πρόγραμμα που θέλουν οι Βρυξέλλες και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ  είναι πολύ μεγάλες για να γεφυρωθούν σε μερικές μέρες.  Οι σκληρές δηλώσεις αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων και των πιέσεων στην ελληνική πλευρά για περισσότερες υποχωρήσεις. Μένει να δούμε αν η διάθεση για λύση θα κυριαρχήσει ή αν θα έχουμε μια εμπλοκή με αποροσδιόριστες συνέπεειες.

Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας