Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και προστατευμένο από τον COVID-19

Πώς να διατηρήσετε το σπίτι σας καθαρό και προστατευμένο από τον COVID-19

H πανδημία του κορονοϊού αποτελεί δυστυχώς μία κατάσταση δίχως προηγούμενο για τη χώρα μας αλλά και γενικότερα για τον πλανήτη.

Ο κόσμος είναι προβληματισμένος και αντιμετωπίζει πλέον τα μέτρα ασφαλείας με μεγαλύτερη σοβαρότητα από ότι στο παρελθόν, προκειμένου να κρατήσει το σπίτι και την οικογένειά του ασφαλή.

Από το πλύσιμο των χεριών για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, έως τις απαραίτητες αποστάσεις από τους άλλους, η συμπεριφορά μας σίγουρα έχει αλλάξει πολύ τους τελευταίους μήνες, μετά την έλευση του COVID-19.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει σταδιακά μέτρα ανάλογα με τη διακύμανση των κρουσμάτων κι όλα αυτά έχουν φυσικά επίδραση στην καθημερινότητά μας.

Όσον αφορά τώρα το ίδιο μας το σπίτι όπου περνούμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας με την οικογένειά μας, καλό είναι να ακολουθούμε κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές προκειμένου να είναι προστατευμένο.

Ασφαλείς αγορές

Το να ψωνίσουμε αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους πρέπει να αφήσουμε το σπίτι ακόμα και σε περιόδους έξαρσης του κορονοϊού.

Παρότι μπορεί να φοράμε μάσκες και γάντια στο σούπερ μάρκετ, υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουμε τον κορονοϊό στο σπίτι μας.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει ως 24 ώρες πάνω στο χαρτόνι των συσκευασιών και τρεις έως πέντε ημέρες πάνω σε πλαστικές επιφάνειες.

Μόλις γυρίσουμε από το σούπερ μάρκετ ή από οποιοδήποτε άλλο κατάστημα, φροντίζουμε με μαντηλάκια απολύμανσης ή και με σαπουνάδα να καθαρίσουμε προσεκτικά όλες τις συσκευασίες.

Αν μπορούμε για παράδειγμα να αδειάσουμε το περιεχόμενο σε κάποιο βάζο και να πετάξουμε συσκευασία αυτό είναι προτιμότερο.

Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό σε ότι δεν μπορούμε να αδειάσουμε από την αρχική συσκευασία.

Σε περιπτώσεις παραδόσεων από κούριερ και delivery, προτιμούμε τις ανέπαφες παραδόσεις και καθαρίζουμε και αυτές τις συσκευασίες σχολαστικά.

Αποτελεσματικός καθαρισμός

Πέρα από τον καθαρισμό των προϊόντων από το σούπερ μάρκετ και τα άλλα καταστήματα θα πρέπει να καθαρίζουμε σχολαστικά όλες τις επιφάνειες και τους χώρους του σπιτιού μας.

Η χλωρίνη αποτελεί ένα πολύ καλό καθαριστικό για δάπεδα και σκληρές επιφάνειες, όπως είναι οι διακόπτες ηλεκτρικού ρεύματος, τα τραπέζια κλπ.

Φυσικά φροντίστε να φοράτε γάντια και να χρησιμοποιείτε τη χλωρίνη σε καλά αεριζόμενους χώρους.

Αποτρέψτε την είσοδο του κορονοϊού στην πόρτα

Όταν φύγουμε από το σπίτι κι επιστρέψουμε θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή κατά την είσοδο μας στο σπίτι.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να βγάλουμε τα παπούτσια μας και να τα τοποθετήσουμε στη βεράντα πάνω πχ. σε ένα πανί που να περιέχει χλωρίνη ή κάποιο άλλο απολυμαντικό προϊόν.

Καλό είναι να έχουμε και ένα αντίστοιχο πανί πάνω στο χαλάκι της πόρτας.

Ο κορονοϊός μπορεί να μείνει στις σόλες των παπουτσιών έως και πέντε μέρες και στα ρούχα έως και 24 ώρες.

Αφαιρούμε προσεκτικά ακόμη και τα ρούχα μας αν έχουμε έρθει σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και τα τοποθετούμε κατευθείαν στο πλυντήριο.

Απολύμανση του χώρου από επαγγελματίες

Δεν είναι καθόλου υπερβολή να ζητήσουμε τις υπηρεσίες κάποιας εταιρείες που αναλαμβάνει απολυμάνσεις χωρών.

Συνήθως αυτές τις υπηρεσίες τις αναλαμβάνουν εξειδικευμένες εταιρείες που ασχολούνται και με αποφράξεις, μυοκτονίες, αντλήσεις υδάτων κλπ.

Πέρα από τον κορονοϊό, μία απολύμανση θα μας βοηθήσει να είμαστε ασφαλείς και από άλλες κολλητικές ασθένειες και επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Όσο απαραίτητες μπορεί να θεωρούμε πως είναι προληπτικά ή σε μια έκτακτη κατάσταση οι αποφράξεις Γλυφάδα, οι αντίστοιχα οι αποφράξεις Βούλα ή όπου άλλου κι αν βρίσκεστε, τόσο απαραίτητες είναι αντίστοιχα και οι απολυμάνσεις στο σπίτι σας σε περίπτωση κορονοϊού.