Connect with us

Hi, what are you looking for?

Τοπικα Νεα

Στη Λειψία για δεξιότητες πληροφορικής οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βάρης

Για τρίτη χρονιά ένα μεγάλο εκπαιδευτικό ταξίδι με το Erasmus+

Για τρίτη συνεχή χρονιά συμμετείχε στο πρόγραμμα κινητικότητας «Erasmus+» το ΕΠΑΛ Βάρης κατά το σχολικό έτος 2023-2024 “με χαρά και ιδιαίτερο ενθουσιασμό” όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί. Φέτος μετακινήθηκαν μαθητές από τους τομείς Οικονομίας και Πληροφορικής στη Λειψία για το πρόγραμμα που είχε τίτλο «Απόκτηση δεξιοτήτων πληροφορικής και εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και εργαλείων στη Διοίκηση μίας επιχείρησης».

Σκοπός του προγράμματος ήταν η πρακτική εξέλιξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των μαθητών σε φορέα του εξωτερικού. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές συνδύασαν και εφάρμοσαν σε περιβάλλον εργασιακής προσομοίωσης τις θεωρητικές  και πρακτικές γνώσεις που διέθεταν από το σχολείο τους. Οι επαγγελματικές, γλωσσικές και κοινωνικές απαιτήσεις που το πρόγραμμα απαιτούσε, κατέστησαν τους μαθητές καταλληλότερους να προσληφθούν μελλοντικά από τις εγχώριες και διεθνής αγορές εργασίας. 

Στην αρχή του προγράμματος οι μαθητές του τομέα πληροφορικής εξασκήθηκαν στο πως να σχεδιάζουν και να φτιάχνουν δίκτυα, ενσύρματα και ασύρματα. Γνώρισαν όλες τις πιθανές μεθόδους που θα τους χρειαστούν για να σχεδιάσουν κάθε είδους δίκτυο, ενώ παράλληλα έμαθαν όλους τους κανονισμούς και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν όταν ξεκινούν μια τέτοια εργασία.

Αντίστοιχα οι μαθητές του τομέα οικονομίας και διοίκησης εξάσκησαν τις ικανότητες τους στη σχεδίαση βάσης δεδομένων, ροών εργασιών και στη δημιουργία εγγράφων που σχετίζονται με επιχειρήσεις. Αφού σκέφτηκαν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, οι μαθητές άρχισαν να δημιουργούν το ηλεκτρονικό σύστημα  αλλά και τα στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να ‘’τρέξουν’’ την επιχείρηση τους από τον υπολογιστή ή το κινητό τους.

Για 2 εβδομάδες οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν παιδιά από όλη την Ευρώπη, καθώς στο εκπαιδευτικό κέντρο VITALIS διαμένουν παράλληλα σχολεία από τουλάχιστον 3 ξεχωριστές χώρες. Οι μαθητές μας γνώρισαν παιδιά από τη Σλοβακία, τη Γαλλία, τη Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ρουμανία και την Ισπανία. Συνεπώς, ήρθαν σε επαφή με συνομηλίκους που είχαν τελείως διαφορετικές καθημερινότητες, κουλτούρα, συνήθειες, ιδέες…

Είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για τον δικό τους πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα στην Ελλάδα, αλλά και να μάθουν αντίστοιχα τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ενώ ταυτόχρονα τους δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουν ανακαλύπτοντας την ιστορία και την διαφορετική ομορφιά 3 πόλεων: Λειψία (η μεγαλύτερη πόλη της Σαξονίας), Βερολίνο (πρωτεύουσα της Γερμανίας), Δρέσδη (η πρωτεύουσα της Σαξονίας).

Αναφέρουν στο απολογιστικό τους σημείωμα οι εκπαιδευτικοί:

“Πόλεις με απίστευτη ιστορία, που έκαναν τους μαθητές να καταλάβουν πώς οι δραματικές επιπτώσεις ενός πολέμου επηρεάζουν πάντα όλες τις πλευρές. Πόλεις καθημαγμένες, χτισμένες από το μηδέν… Που πίσω από την εκθαμβωτική ομορφιά τους κρύβουν πόνο. Επιλέγουν να μην ξεχνούν το παρελθόν, χωρίς όμως να μένουν προσκολλημένοι σε αυτό, αναπτύσσονται και αγκαλιάζουν τη νέα εποχή των πραγμάτων…δημιουργούν κάτι όμορφο από τις στάχτες ενός άσχημου παρελθόντος.

“Μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως ήταν μία μοναδική εμπειρία για τους μαθητές μας η οποία τους βοήθησε στο να διευρύνουν τη σκέψη τους κοινωνικά αλλά και επαγγελματικά”, σημειώνει η διεύθυνση του σχολείου.  

ΤΟ ΕΠΑΛ Βάρης διοργανώνει ημερίδα για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας σχετικά με τα αποτελέσματα της δράσης στη Λειψία στις 14 Μαΐου 2024, στις 9 π.μ. στο σχολείο (Μουτούση 2 Βάρη).

κλειδαράς Σπανός
Advertisement

Newsletter

Η επικαιρότητα των 3Β κάθε Σάββατο στο email σας

Advertisement Enter ad code here
Advertisement